Καλτσόνε με μπέικον και μανιτάρια: Μια κλασική ιταλική συνταγή που θα λατρέψετε- Από τον Άκη Πετρετζίκη

Φτιάξτε ένα κλασικό ιταλικό calzone με σπιτική ζύμη, γεμιστό με μανιτάρια και μπέικον!

Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 10 γρ. αλάτι
  • 340 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 γρ. μαγιά ξηρή
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη
  • σιμιγδάλι, για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι
  • 120 γρ. μπέικον
  • 350 γρ. μανιτάρια champignon
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

  • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το νερό, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά.
  • Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ρίγανη και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
  • Βάζουμε τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα, τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά για να χάσουν την υγρασία τους και να δέσει η γέμιση.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C στον αέρα και βάζουμε μέσα ένα ταψί να κάψει καλά.
  • Απλώνουμε αλεύρι και σιμιγδάλι στην επιφάνεια εργασίας μας και κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη σε διάμετρο 20 εκ.
  • Μοιράζουμε την μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, τον βασιλικό και τη γέμιση σε κάθε ζυμάρι.
  • Κλείνουμε τη ζύμη, τυλίγουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας ή με ένα πιρούνι την ένωση για να κλείσουν καλά. Κάνουμε λίγες τρύπες στην επιφάνειά τους για φεύγει η υγρασία της ώρα του ψησίματος.
  • Μεταφέρουμε στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης: