Το κλίμα στην επιχείρησή μας είναι «Σπιτικό»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Συμβουλές σταδιοδρομίας όπως «ακολούθησε το πάθος σου» ή «να κάνεις αυτό που αγαπάς» έχουν πέσει σε δυσμένεια τον τελευταίο καιρό και έχουν συχνά απορριφθεί ως τετριμμένες και μη ρεαλιστικές.

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του «Σπιτικού» δεν είναι τετριμμένη και σαφώς είναι ρεαλιστική.

Γιατί το «Σπιτικό» ήταν ένα πάθος για τον Δημήτρη και αυτό του το πάθος κατάφερε να το μεταβιβάσει σε όλη του την οικογένεια.

Γι’αυτό και πέτυχε!

Και πέτυχε  γιατί δουλεύει με τα καλύτερα υλικά, με αγάπη, με υπομονή

και μεράκι … Έ, δεν θα πετύχει;

Κύριε Μπαμπάτση δημιουργήσατε εδώ και 3 χρόνια μια ανερχόμενη επιχείρηση στο χώρο της εστίασης στην πόλη των Σερρών. Είστε σε ένα κομβικό σημείο της πόλης και βλέπουμε το μαγαζί σας συνεχώς γεμάτο. Πριν σας ρωτήσουμε τους λόγους της επιτυχίας σας…

S.P.: Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη εργασία;

Δ.Μ.: Αρχικά θα ήθελα να πω πως πάνω από είκοσι χρόνια ασχολούμαστε με το εμπόριο αυτοκινήτων στις Σέρρες, οπότε γνωρίζουμε πώς κινείται η αγορά, τι χρειάζεται και τι μπορούμε εμείς να δώσουμε. Με τη μπουγάτσα ασχολούμαι πάνω από σαράντα χρόνια επαγγελματικά ξεκινώντας από την Λάρισα και καθώς μεγάλωναν τα παιδιά μου, ένιωσα ότι έπρεπε να τους μεταβιβάσω τη γνώση και τη τέχνη που αποκόμισα όλο αυτό το διάστημα. Είχα ανέκαθεν λοιπόν τη σκέψη να ανοίξουμε ένα παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο μοναδικό σε ποιότητα και γεύση, όταν θα έβλεπα ότι και τα παιδιά μου θα ήταν έτοιμα.

S.P.: Ποιο είναι το μυστικό σε αυτό;

Δ.Μ.: Το θέμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες, στο τρόπο ψησίματος και φυσικά στα υλικά που χρησιμοποιείς. Χρειάζεται να ξυπνάς από το χάραμα, να διαλέγεις τα καλύτερα προϊόντα και με υπομονή και μεράκι να βγάζεις το καλύτερο αποτέλεσμα.  Να παρατηρείς και να προσέχεις τη θερμοκρασία του φούρνου, να είσαι συνεπής και λεπτομερής ώστε στο τέλος το φύλλο της παραδοσιακής πίτας να θυμίζει ψημένο αμύγδαλο.

S.P.: Με ποια κριτήρια στελεχώνετε την επιχείρησή σας και ποιος ο ρόλος της οικογένειας σας;

Δ.Μ.: Ο καλός επιχειρηματίας οφείλει να έχει ένα εξαίρετο προϊόν. Αλλά επίσης χρειάζεται να διαθέτει ευγένεια, διάθεση και υπομονή. Οφείλει να διατηρεί καθαρό το εργαστήριο αλλά και το κυρίως  χώρο. Παράλληλα. ως κομμάτι της κοινωνίας αυτής, πρέπει να διατηρεί χαμηλές τιμές και να αναζητεί συνεχώς ευκαιρίες ανάπτυξης και προβολής.

Οι επιχειρήσεις πλέον στηρίζονται στον θεσμό της οικογένειας και με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι μετέδωσα στα παιδιά μου, πιστεύω ότι η ανάπτυξή μας οφείλεται σε αυτά και γενικότερα στην οικογένεια μου.

S.P.: Αλήθεια πως επηρέασε η κρίση το συγκεκριμένο χώρο;

Δ.Μ.: Σίγουρα έριξε το τζίρο κάθε εταιρίας σε πρώτη φάση, αλλά μαζί με αυτό έδωσε την ευκαιρία της εξέλιξης. Πολλοί έριξαν τη ποιότητα του προϊόντος, οι καταναλωτές το γνωρίζουν, η γεύση και η εμφάνιση θέλει κόπο, μεράκι και τα καλύτερα υλικά. Όσοι δεν το κάναμε έχουμε μεγαλύτερο κόστος πλέον, αλλά πολλούς ευχαριστημένους πελάτες, και αυτό είναι που ζητάμε. Για αυτό και σήμερα ζούμε τη καλύτερη περίοδο μετά από 3 χρόνια σκληρής δουλείας. Οι πελάτες εκτιμούν το καλό προϊόν και μας επιλέγουν.

S.P.: Πιστεύετε υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος στην επιτυχία αυτή;

Δ.Μ.: Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι σίγουρα η τοποθεσία μας. Πάρα πολύς κόσμος περνάει πρωί και βράδυ από το μαγαζί, ώστε να ξεκινήσει αλλά και να κλείσει η μέρα τους με το καλύτερο τρόπο. Η ποικιλία του μενού είναι μεγάλη τόσο σε σπιτικές μπουγάτσες, όσο και σε διάφορα άλλα είδη σφολιάτας, ακόμα και σε χειροποίητες πίτσες. Επίσης διαθέτουμε Delivery και γενικά κυνηγάμε ευκαιρίες προώθησης και προβολής στη πόλη των Σερρών. «Σπιτικό» είναι το όνομα, αλλά και το κλίμα της επιχείρησης, καθώς δουλεύουμε ως επί το πλείστον μέλη της οικογένειας, και αυτό δημιουργεί ευχάριστο και προσφιλές κλίμα στο πελάτη.

S.P.: Πώς δίνετε κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σας ώστε να μοιραστούν το όραμά σας;

Δ.Μ.: Το κίνητρο τους είναι ότι μας βλέπουν να εργαζόμαστε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Επιθυμώ από τα παιδιά μου, να μάθουν τη τέχνη του παραδοσιακού φύλλου, τη παράδοση, να αποκομίσουν την όρεξη για δουλειά και πάνω από όλα να είναι σωστοί άνθρωποι και μετά επιχειρηματίες.

S.P.: Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια περάσατε και δύσκολες στιγμές, πώς ξεπερνάτε τις αποτυχίες;

Δ.Μ.: Με γερό στομάχι, επιμονή και υπομονή και φυσικά ελπίδα.

S.P.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;

Δ.Μ.: Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε…

δείτε εδώ το κατάλογο μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here