Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι

Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 40΄Υλικά (για ένα ταψί 30 – 32 εκ.)

  • 600 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), χοντροτριμμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
  • 200 γρ. φέτα μέτρια, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά, χτυπημένα με 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 – 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. ξινός τραχανάς, κοπανισμένος καλά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά, να γυαλίσουν.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5  λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, 1 – 2 κουταλιές νερό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή κολοκύθα και άλλη 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μυρωδικό, τον τραχανά, την υπόλοιπη κολοκύθα, το μείγμα αυγών-γάλακτος, τα τυριά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει.

Η κολοκύθα που έχουμε σοτάρει δίνει μια μελωμένη υγρασία στην πίτα, ενώ αυτή που μπαίνει ωμή στο μείγμα διατηρείται κάπως ζωντανή, ελαφραίνοντας το όλον.

Διαβάστε επίσης: