Κοτόπουλο με μαύρη μπίρα στον φούρνο από τον Άκη

Το πιο τραγανό και νόστιμοκοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες baby, ξίδι βαλσάμικο και μέλι!

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις πατάτες με την φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει και κόψει στη μέση.
  • Στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο προσθέτουμε 500 γρ. μαύρη μπίρα, το ξίδι, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε. Το κουτάκι με την υπόλοιπη μπίρα το αφήνουμε στην άκρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με τις πατάτες.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί.
  • Κάνουμε ένα κενό στη μέση του ταψιού όπου τοποθετούμε το κουτάκι με τη μισή μαύρη μπίρα.
  • Μέσα στο κουτάκι προσθέτουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
  • Βάζουμε στο κοτόπουλο 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
  • Βάζουμε όρθιο το κοτόπουλο στο ταψί, επάνω στο κουτάκι της μπίρας ώστε να μείνει όρθιο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε 1 ½ ώρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το κουτάκι της μπίρας από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.
  • Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κορν φλάουρ και αραιώνουμε με κρύο νερό.
  • Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
  • Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες, τη σάλτσα και προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο.

Συστατικά

Για το κοτόπουλο

  • 3 κρεμμύδια, ξερά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 3-4 κλ. θυμάρι
  • 1 1/2 κιλό πατάτες baby
  • 660 γρ. μπίρα, μαύρη
  • 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κοφτή νοστιμιά
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη
  • δεντρολίβανο

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη: