25/04/2024
11.5 C
Serres

Μοσχαρίσιο ribeye με γλυκόξινη σάλτσα από τον Άκη

Array

Φτιάξτε ένα ζουμερό μοσχαρίσιο steak και συνοδεύστε με γλυκόξινη σάλτσα και λαχανικά!

Συστατικά

Για τις μπριζόλες

  • 3 κιλά μοσχάρι, ribeye
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κλ. θυμάρι
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο

Για τη σάλτσα

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 100 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 400 γρ. καρότα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις μπριζόλες

  • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε προσεκτικά τα παϊδάκια από τις μπριζόλες και τα αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι, να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και να ψήσουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 2 ½ ώρες.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Από το καθαρό κομμάτι του μοσχαριού κόβουμε μπριζόλες περίπου 300 γρ. την κάθε μια. Θα έχουμε 9-10 μπριζόλες.
  • Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και στις 2 πλευρές, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και απλώνουμε καλά ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
  • Βάζουμε 3 μπριζόλες στο τηγάνι. Δεν υπερφορτώνουμε το τηγάνι για να ψηθούν σωστά. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από τη μία πλευρά χωρίς να τις κουνάμε.
  • Γυρίζουμε τις μπριζόλες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για επιπλέον 2-3 λεπτά.  Προσθέτουμε 30 γρ. από το βούτυρο, τα σκόρδα, θυμάρι και δεντρολίβανο.
  • Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το αρωματικό βούτυρο πάνω από τις μπριζόλες για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις μπριζόλες προσθέτοντας επιπλέον βούτυρο.

Για τη σάλτσα

  • Κόβουμε τα καρότα στη μέση εγκάρσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε θυμάρι, το βούτυρο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε το μπούκοβο, την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά για να μαλακώσουν τα καρότα.

Για τη γαρνιτούρα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, το βούτυρο και ψήνουμε για 1-2 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Κόβουμε τις μπριζόλες σε λεπτές φέτες (ταλιάτα) και σερβίρουμε με τις πατάτες, τη σάλτσα και θυμάρι.

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των...

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των ...

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των...

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Η Ευρώπη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Πρίντεζης: Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά – Η φωτογραφία στο μαιευτήριο

Η χιουμοριστική ανάρτησή του και το μήνυμα στο νεογέννητο παιδί του O Γιώργος Πρίντεζης και η σύζυγός του, Στέλλα Κωστοπούλου υποδέχτηκαν το δεύτερο παιδί τους,...

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης για τη διετία 2024 – 2026, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες στις 7 Απριλίου 2024, καταρτίστηκε...

Πέθανε ο αδερφός της Ελένης Βιτάλη – «Ξεψύχησες στα χέρια μου»

Πέθανε ο αδερφός της Ελένης Βιτάλη με την αγαπημένη τραγουδίστρια να γνωστοποιεί τη δυσάρεστη είδηση μέσω ανάρτησης στο Instagram. Δύσκολες στιγμές για την Ελένη Βιτάλη,...

Συνέχισε να διαβάζεις