Μπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!

Μπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!

Μία από τις ωραιότερες πίτες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, και αποτελεί καθαρά θεσσαλικό, μάλλον καρδιτσιώτικο έμπνευσης και δημιουργίας!

Τα υλικά απλά, όπως απλή ήταν η ζωή κάποτε στον αγροτικό θεσσαλικό κάμπο…

Τα υλικά

  • 1 κιλό ξύσμα κολοκύθας, κατά προτίμηση κίτρινης
  • 500 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 750 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο

Εκτέλεση

-Αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά, πιέζοντάς το στο σουρωτήρι

-Ανακατεύουμε αβγά, γάλα, κολοκύθα, τα 3/4 του ελαιόλαδου και τη μεγαλύτερη ποσότητα της φέτας σε ένα μπολ

-Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό, σχεδόν σαν ζύμη

-Λαδώνουμε το ταψί, και απλώνουμε τη ζύμη.

Παραδοσιακά η μπατζίνα είναι λεπτή, αλλά σίγουρα λίγο περισσότερο πάχος δεν πείραξε κανένα!

-Τρίβουμε λίγη φέτα που έχουμε κρατήσει από πάνω ενώ απλώνουμε στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι και τη λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο

-Ψήνουμε σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο σκούρο κάπως χρώμα

Tip:

 Κατάλληλο συνοδευτικό, άκρως δροσιστικό, έστω και αν ακούγεται παράξενο είναι το ξυνόγαλο (και όχι το αριάνι).

Δοκιμάστε με ένα ποτήρι μαζί με δύο κομμάτια… Κάτι παραπάνω από απόλαυση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here