Μπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!

Μπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!

Μία από τις ωραιότερες πίτες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, και αποτελεί καθαρά θεσσαλικό, μάλλον καρδιτσιώτικο έμπνευσης και δημιουργίας!

Τα υλικά απλά, όπως απλή ήταν η ζωή κάποτε στον αγροτικό θεσσαλικό κάμπο…

Τα υλικά

  • 1 κιλό ξύσμα κολοκύθας, κατά προτίμηση κίτρινης
  • 500 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 750 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο

Εκτέλεση

-Αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά, πιέζοντάς το στο σουρωτήρι

-Ανακατεύουμε αβγά, γάλα, κολοκύθα, τα 3/4 του ελαιόλαδου και τη μεγαλύτερη ποσότητα της φέτας σε ένα μπολ

-Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό, σχεδόν σαν ζύμη

-Λαδώνουμε το ταψί, και απλώνουμε τη ζύμη.

Παραδοσιακά η μπατζίνα είναι λεπτή, αλλά σίγουρα λίγο περισσότερο πάχος δεν πείραξε κανένα!

-Τρίβουμε λίγη φέτα που έχουμε κρατήσει από πάνω ενώ απλώνουμε στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι και τη λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο

-Ψήνουμε σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο σκούρο κάπως χρώμα

Tip:

 Κατάλληλο συνοδευτικό, άκρως δροσιστικό, έστω και αν ακούγεται παράξενο είναι το ξυνόγαλο (και όχι το αριάνι).

Δοκιμάστε με ένα ποτήρι μαζί με δύο κομμάτια… Κάτι παραπάνω από απόλαυση.