Πάβλοβα με ροδάκινα από τον Άκη

 Η αγαπημένη Ρώσικη pavlova με τραγανές μαρέγκες, γέμιση από αφράτη σαντιγί 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρέγκα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Απλώνουμε από μία λαδόκολλα σε δύο ταψιά και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε από έναν κύκλο 25 εκ. διάμετρο.
  • Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο ταψιά και απλώνουμε με ένα κουτάλι στη διάμετρο που έχουμε σχεδιάσει.
  • Ψήνουμε για 2-2 ½ ώρες. Μόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά αφήνοντας λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.

Για τη σαντιγί

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, το τυρί κρέμα και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ανθόνερο, το ξύσμα από το λεμόνι και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για την επικάλυψη

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  • Σουρώνουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.
  • Προσθέτουμε τα ροδάκινα στο τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σιρόπι από την κομπόστα, το βούτυρο, το κονιάκ, το μέλι και αφήνουμε το μείγμα 1-2 λεπτά να βράσει.
  • Προσθέτουμε τα ροδάκινα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη 5 λεπτά να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

  • Τοποθετούμε τη μία μαρέγκα στην πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σαντιγί και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε από πάνω τη δεύτερη μαρέγκα και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι με τα ροδάκινα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας.
  • Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Συστατικά

Για τη μαρέγκα

  • 10 ασπράδια
  • 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη σαντιγί

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη

  • 500 γρ. ροδάκινα, σε κονσέρβα με σιρόπι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

Διαβάστε επίσης άλλη συνταγή του Άκη: