25/04/2024
18 C
Serres

10 λάθη που κάνουμε στο ριζότο και η βασική συνταγή της επιτυχίας

Array

Το ριζότο μπορεί να μας παιδέψει μέχρι να το πετύχουμε αλλά δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Αν ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές, η παρασκευή θα γίνει παιχνιδάκι!

Το ριζότο, εκτός του ότι είναι ένα πολύ χορταστικό πιάτο, είναι και ένα φαγητό που μπορεί να γίνει σε άπειρες παραλλαγές και να ικανοποιήσει τους πάντες, ανάλογα με τις γεύσεις που τους αρέσουν και προτιμούν.

Υπάρχει το κλασικό και αγαπημένο κίτρινο ριζότο με σαφράν, «αλά μιλανέζε», το πιο ρουστίκ κοκκινιστό, το γήινο με τα μανιτάρια, ριζότο θαλασσινών, ριζότο με σπαράγγια, ριζότο με κολοκύθα, ακόμη και παραλλαγές με σαμπάνια, φράουλες, βατόμουρα, ή με ρόδι που είναι και ένα αγαπημένο πιάτο της Πρωτοχρονιάς στην Ιταλία.

Τα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι πάρα πολλά, αλλά η βάση του, συγκεκριμένη. Και αν μάθουμε να την κάνουμε σωστά, θα έχουμε στα χέρια μας το κλειδί για ριζότο όπως οι Ιταλοί.

Ποια είναι τα 10 βασικά λάθη που κάνουμε σε αυτή την κατά τα φαινόμενα απλή συνταγή;

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

-Το ριζότο πρέπει να μαγειρεύεται την ώρα που θέλουμε να το σερβίρουμε. Δεν είναι ένα πιάτο που «τρώγεται κρύο».

-Η λάθος επιλογή ποικιλίας ρυζιού. Ακολουθούμε πιστά τη συνταγή.

-Δεν ξεβγάζουμε το ρύζι με νερό πριν το μαγειρέψουμε.


-Δεν πρέπει να παραλείπουμε το βήμα του τοσταρίσματος. Είναι πολύ σημαντικό.

-Επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε να σβήνουμε το ρύζι με αλκοόλ (κρασί κατά προτίμηση ή λικέρ)

-Για ακόμη καλύτερη και πολυεπίπεδη γεύση χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό. Πρέπει να τον προσθέτουμε καυτό.

-Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πάρα πολύ το ριζότο, γιατί οι κόκκοι ρυζιού θα χάσουν το άμυλό τους και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

-Αν κολλήσει το ρύζι δεν πρέπει να αρχίσουμε να ξύνουμε τον πάτο του σκεύους.

-Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε το ριζότο εκτός φωτιάς. Μπορούμε να προσθέσουμε το βούτυρο λιωμένο σε λίγο ζεστό ζωμό.


-Σερβίρουμε το ριζότο σε ένα κρύο πιάτο. Ποτέ στο σκεύος που μαγειρεύτηκε, γιατί θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και θα χαλάσει η σύσταση και η υφή του.

Και τώρα που ξέρουμε τι να προσέξουμε, πάμε να μάθουμε τα βήματα για τη βασική συνταγή του ιταλικού ριζότο.

Η βασική συνταγή

Διαλέγουμε τη σωστή ποικιλία ρυζιού. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε Αρμπόριο είτε Βιαλόνε Νάνο (Vialone Nano).

Ξεκινάμε πάντα με λίγο βούτυρο στο τηγάνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί αργά, σε χαμηλή φωτιά, για να μην μας καεί. Αν χρειαζόμαστε υγρασία μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζωμό, αρκεί να είναι ζεστός.

Προσθέτουμε το ρύζι. Η συνηθισμένη ποσότητα ανά άτομο αντιστοιχεί σε 2 χούφτες. Το τοστάρουμε για λίγα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι.

Τώρα είναι η ώρα του αλκοόλ για να ντεγλασάρουμε. Ένα μη αφρώδες, λευκό κρασί, είναι η ιδανική επιλογή.

Αφήνουμε το αλκοόλ να εκατμιστεί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτοντας καυτό ζωμό, μία κουτάλα τη φορά, μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να απορροφήσει όλο το ζουμί.

Προσθέτουμε λίγο βούτυρο για να δέσουμε το ριζότο, το οποίο το έχουμε τραβήξει από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με γενναία δόση τριμμένης παρμεζάνας.

Δείτε επίσης

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των...

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των ...

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των...

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Η Ευρώπη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νικολέτα Βλαβιανού: Περίμενα τον Αλ Πατσίνο κάτω από το ξενοδοχείο, δεν κατέβηκε ο κοντός

Μια ξεκαρδιστική ιστορία διηγήθηκε η Νικολέτα Βλαβιανού καλεσμένη στο Πρωίαν σε είδον. Η ηθοποιός ανέφερε πως περίμενε έξω από ένα ξενοδοχείο να βγει ο Αλ...

Περήφανος πατέρας ο Δάντης: Ο ταλαντούχος γιος του Χριστόφορος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα

O Χριστόφορος Βλαχάκης ή αλλιώς Oxfloyd, ο γιος του Χρήστου Δάντη και της Κατερίνας Τοπάζη μετά το Τατουάζ που μας είχε συστηθεί, κυνηγά το όνειρό του...

Απίστευτο γεγονός: «Είμαι η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Σε έσωσα γιατί μου το ζήτησε η Παναγία»

Παραθέτουμε ένα θαύμα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που αναφέρεται σε θεραπεία μαγεμένης κοπέλας και έχει σχέση με το μοναστήρι που ήταν τότε ηγουμένη...

Συνέχισε να διαβάζεις