24/04/2024
25.3 C
Serres

Σκέτη μούρλια: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Array

Μπουγάτσα με τυρί: Λαχταριστή και πανεύκολη

Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε μια λαχταριστή αλμυρή μπουγάτσα. Ιδανική για σνακ, και αγαπημένη των μικρών και των μεγάλων, σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την παραδοσιακή αλμυρή μπουγάτσα από τις Σέρρες.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Υλικά

Για τα φύλλα

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

  • 620 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 270 ml νερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  • 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 900 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπουγάτσα με τυρί: Η εκτέλεση της συνταγής

Φύλλα

  • Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  • Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
  • Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
  • Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
  • Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
  • Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
  • Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.

Γέμιση


  • Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.

Μπουγάτσα

  • Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
  • Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.

πηγή : i-diakopes.gr

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δημήτρης Κόκοτας: Ανακτά τις αισθήσεις του μετά το έμφραγμα και τις ανακοπές

Νικητής φαίνεται να βγαίνει ο τραγουδιστής μετά τη δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του. Από τις 28 Μαρτίου, ο Δημήτρης Κόκοτας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεώργιος...

Κώστας Μπίγαλης: «Έπαιξα με τον Άντονι Χόπκινς για δύο λεπτά»

Ο Κώστας Μπίγαλης αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον «τεράστιο» Άντονι Χόπκινς. Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4», ο τραγουδιστής αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον...

Τζόυς Ευείδη: “Είχα δύο μαμάδες, το σπίτι μας ήταν σαν κοινόβιο”

Η ηθοποιός Τζόυς Ευείδη μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και το πώς μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ήταν πάντα ανοιχτό, αποκαλώντας δεύτερη μαμά...

Άπιστος ο Jon Bon Jovi: «Δεν ήμουν και άγιος στα 34 χρόνια γάμου»

Ο Jon Bon Jovi ομολόγησε ότι πέρασε μερικές φορές τα όρια στη διάρκεια του 34ετούς γάμου του με την αγαπημένη του από το γυμνάσιο,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τζολάκης: «Πριν τα πέναλτι μου έδωσε ο πατέρας μου ενα φυλαχτό»

Ο Τζολάκης μίλησε για την πρόκριση στα ημιτελικά, τη διαδικασία των πέναλτι, αλλά και στη σημασία που είχε για εκείνον ότι ο πατέρας του...

Συναντήθηκε η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα με μαθήτριες και εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου Σερρών

Με εκπροσώπους μαθητών και εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Σερρών συναντήθηκε η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.  Η Δήμαρχος Σερρών ενημερώθηκε από τις μαθήτριες και τους...

1ο Βραβείο Ποίησης σε μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Σερρών

Με χαρά η διεύθυνση του του 4ου Γυμνασίου Σερρών ανακοινώνει ότι η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου Μαυρουδή Μαριάνθη απέσπασε το 1ο βραβείο...

Συνέχισε να διαβάζεις