28/03/2024
21.9 C
Serres

Πως να φτιάξετε αφράτα και νόστιμα τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο αφράτα, φουσκωτά Πασχαλινά τσουρέκια που έχετε φτιάξει είναι αυτά.

Φανταστική συνταγή βήμα βήμα.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής


Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

  • 100 γραμ. μαγιά νωπή
  • 40 γραμ. ζάχαρη
  • 80 γραμ. χλιαρό νερό


Για τη ζύμη

  • 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1100 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη
  • 2 κοφτά κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 50 γραμ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • φιλέ αμύγδαλου


Για το διάλυμα αυγού

  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ νερό


Διαδικασία
Τα αφράτα τσουρέκια για το Πάσχα είναι εύκολα αρκεί να ακολουθήσεις βήμα βήμα τις οδηγίες μου!

Ξεκινάμε ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά για τα τσουρέκια για το Πάσχα.

Αν δεν βρείτε φρέσκια μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 φακελάκια ξερή μαγιά που θα την ενεργοποιήσετε όπως ακριβώς σας λέω παραπάνω.

procredit bank serres epimelitirio

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.

Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς C.

Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).


Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες.

Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει.

Να μην είναι σφιχτή.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.


Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα.

Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα Πασχαλινά τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.

Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πηρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα Πασχαλινά τσουρέκια.

Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα για 40 λεπτά περίπου.

Αν τα Πασχαλινά τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά.

Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά τα πασχαλινά μας τσουρέκια.

Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο. Μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα Πασχαλινά τσουρέκια η πολλά μικρότερα.

Αν φτιάξατε 2 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.

Αν πλάσετε μικρά Πασχαλινά τσουρέκια αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.

*Υπολογίστε ότι ο χρόνος αναμονής για να σας γίνουν τα Πασχαλινά τσουρέκια όπως περιγράφω είναι γύρω στις 5 ώρες.

Αξίζει τον κόπο πιστέψτε με.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ασταμάτητος ο Παλαιοχριστιανός: Έκανε κίνηση-ματ και ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα

Ετοιμάζεται για την Βουλή ο “Παλαιοχριστιανός” – Θέλει να ενώσει τα χριστιανικά ιδεώδη του με την πολιτική – Κάνει συζητήσεις με πολύ γνωστό κόμμα Ο...

Αφροδίτη Γεροκωνσταντή: «Έκανα σeξ πάνω σε τζετ σκι στη θάλασσα»

Καλεσμένη στην εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά βρέθηκε η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή Καλεσμένη στην εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά ήταν η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή. Ειδικότερα, η πρώην παίκτρια του Big...

Χριστίνα Βραχάλη: «Δεν πρόκειται να βαφτίσω την κόρη μου, θα της κάνω ονοματοδοσία»

«Χώρισα από τον πατέρα του παιδιού μου όταν έμεινα έγκυος» Η Χριστίνα Βραχάλη διανύει την πιο ωραία περίοδο της ζωής της, καθώς υποδέχτηκε την κόρη...

Αυγενάκης για τις αλλαγές της ΚΑΠ- Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία όμως δεν φτάνει για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μόσχα: Οι πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων – Έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 29 από τους νεκρούς

Ποια είναι κάποια από τα πρώτα θύματα της επίθεσης - Η γυναίκα που είχε κερδίσει διαγωνισμούς ομορφιάς, το ζευγάρι και ο άνδρας από την...

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα «χτύπησε» τη Γη -Τι επηρεάζει

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν χρειάζεται πανικός για την γεωμαγνητική καταιγίδα. Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, βαθμού G4, χτύπησε τη γη.  Όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία...

Βαρβάρα Μερτύρη: Πέθανε η ηθοποιός

Γνωστή για τις συμμετοχές της σε ελληνικές σειρές και τις δράσεις της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα Τον θάνατο της Βαρβάρας...

Συνέχισε να διαβάζεις