20/04/2024
19.8 C
Serres

Ζεστό αρωματικό κρασί: Το ποτό των Χριστουγέννων

Array

Τα αρώματα μπαχαρικών που αναδύει σε βάζουν στο γιορτινό πνεύμα και η ευχάριστη γεύση του διαφέρει ανάλογα με τη χώρα που το προσφέρουν.

Ο λόγος για το ζεστό κρασί που σε όποια εκδοχή και αν το απολαύσεις θα σε συνεπάρει…

Είναι ένα από τα συνηθέστερα ποτά που σε αρκετές χώρες του βορρά- και όχι μόνο- συνδέονται παραδοσιακά με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα ενώ πέραν του ότι έχει υπέροχη γεύση είναι εύκολο και στην ετοιμασία του. Ιδανικό για να ζεσταθείς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια απολαμβάνοντάς το παρέα με καλούς φίλους.

Οι Ρωμαίοι, ο Ιπποκράτης και… το Πνεύμα των Χριστουγέννων

Η ιστορική αναδρομή για το κρασί με βότανα και μπαχαρικά οδηγεί σε καταγραφές του 2ου αιώνα όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες στην κατακτητική τους πορεία έφτασαν μέχρι το Ρήνο, το Δούναβη και τα σκωτσέζικα σύνορα κουβαλώντας και διαδίδοντας και την «οινική» τους κουλτούρα.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Κατά το μεσαίωνα και τις αρχές της νεότερης εποχής, οι παραγωγοί άρχισαν να προσθέτουν συστηματικά στο κρασί και τα λικέρ διάφορα μπαχαρικά προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση αλλά κυρίως το χρόνο διατήρησής τους.

Ωστόσο αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που διαδόθηκε τόσο η προσθήκη μπαχαρικών στο κρασί και άλλα οινοπνευματώδη αφού κατά το 17ο αιώνα ο συγκεκριμένος συνδυασμός είχε επί της ουσίας θεραπευτικό και αποτοξινωτικό χαρακτήρα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι τα εν λόγω ποτά ήταν και οι προάγγελοι των σημερινών χωνευτικών.

Περισσότερο διαδεδομένο ήταν ένα ελαφρώς συμπυκνωμένο παρασκεύασμα από λευκό ή κόκκινο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη ή μέλι, γνωστό και ως κρασί του Ιπποκράτη (hippocras, ypocras, Vinum Hippocraticum).

Το αλκοολούχο μίγμα πήρε το όνομά του όχι από τον ίδιο τον Ιπποκράτη αλλά από ένα κωνικό πάνινο φίλτρο, το λεγόμενο “Μανίκι του Ιπποκράτη,” (manicum hippocraticum) που χρησιμοποιούσαν για να φιλτράρουν το κρασί. Όσο για τις συνταγές και τα μίγματα μπαχαρικών που ενίοτε χρησιμοποιούνταν, διέφεραν ανά χώρα ενώ το κόστος των μπαχαρικών ήταν αρκετά υψηλό εκείνη την εποχή γι’ αυτό και hippocras έπινε μόνο η αριστοκρατία.


Ανά την Ευρώπη μάλιστα η παρουσία του στο τραπέζι ήταν βασική προϋπόθεση σε ένα είδος γαστρονομικού τελετουργικού προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα επίσημο γεύμα. Αργότερα, όταν η πρόσβαση στα μπαχαρικά έγινε πιο άμεση, άρχισε και η παρουσία του σε θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και επίσημες τελετές όπως οι γάμοι.


Το κρασί με τα πολλά ονόματα

Οι εκδοχές- και τα ονόματα- του αρωματικού κρασιού διαφοροποιούνται ανά χώρα με τα μπαχαρικά και το είδος του κρασιού που χρησιμοποιούνται να ποικίλουν. Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Αλσατία το συναντάμε ως Glühwein, αποτελούμενο συνήθως από κόκκινο κρασί, ξυλαράκια κανέλας, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κίτρο, ζάχαρη και λοβούς βανίλιας.

Ενίοτε προσθέτουν ρούμι ή λικέρ ενώ σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας χρησιμοποιούν κρασί από φρούτα όπως μύρτιλλα ή κεράσι.

Υπάρχουν βέβαια και ενδιαφέρουσες εκδοχές με λευκό κρασί που δεν είναι όμως τόσο δημοφιλείς, ενώ σε σκανδιναβικές χώρες συχνά αντικαθιστούν το κρασί με χυμούς φρούτων.

Στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φιλανδία και την Ισλανδία μάς συστήνεται ως gløgg και glögg ή glögi- ανάλογα με τη χώρα που το σερβίρουν- η βάση όμως σε όλες τις εκδοχές είναι κοινή: κόκκινο κρασί, ζάχαρη και μπαχαρικά όπως κανέλα, καρδάμωμο, τζίντζερ, γαρίφαλα και νεράντζι ενώ προαιρετικά περιέχει βότκα, akvavit ή μπράντι.


Το παραδοσιακό σερβίρισμα την ημέρα των Χριστουγέννων είναι σκέτη απόλαυση με σταφίδες, ζεματισμένα αμύγδαλα και μπισκότα με τζίντζερ. Στη Βρετανία ωστόσο είναι γνωστό ως “mulled wine” και προσφέρεται κλασικά σε μικρές πορσελάνινες κούπες με μια φέτα πορτοκαλιού και καρφάκια γαρίφαλου.

Στη Γαλλία είναι γνωστό ως vin chaud και αποτελείται από κόκκινο κρασί, μέλι και χυμό πορτοκαλιού που ενίοτε φλαμπάρουν, στην Ιταλία το συναντάμε ως vin brulé, στη Βουλγαρία ως greyano vino (ζεσταμένο κρασί) με μήλα και εσπεριδοειδή.

Στη Ρωσία ως Glintwein με συνταγή όμοια με τη γερμανική, στην Τουρκία ως Sıcak Şarap (ζεστό κρασί) με κόκκινο κρασί, ζάχαρη και φρούτα όπως λεμόνι και πορτοκάλι, στην Πορτογαλία ως vinho quente με Μαδέρας και πόρτο και η λίστα συνεχίζεται με μικρές παραλλαγές ανά τον κόσμο…

Χρήσιμες συμβουλές για το κρασί

*Προσαρμόστε τις αναλογίες των βασικών υλικών στα γούστα σας. Μην φοβηθείτε να αλλάξετε τις ποσότητες μελιού, μπαχαρικών και τζίντζερ. Στην περίπτωση που σας ξεφύγουν οι δοσολογίες στα μπαχαρικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό φρούτων για να ισορροπήσετε τις γεύσεις.

*Προτιμήστε φρέσκο τζίντζερ και όχι σκόνη. Σε αυτή την περίπτωση, συνθλίβετε το τζίντζερ χρησιμοποιώντας την ειδική πρέσα για να απελευθερωθούν και οι χυμοί του.
*Προτιμήστε μέλι αντί για ζάχαρη, η γεύση θα γίνει ακόμα πιο πλούσια.

*Μπορείτε άνετα να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρασί με άλλες επιλογές όπως μηλίτη ή ένα καλό λευκό κρασί ανάλογα με τα γούστα σας, βασική προϋπόθεση όμως σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτες ύλες να είναι πολύ καλής ποιότητας.
*Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, φροντίστε να δώσετε και στο σερβίρισμα την αίγλη που του αρμόζει στολίζοντας τα ποτήρια με γαρνιτούρες όπως ξυλαράκια κανέλας, φλούδες εσπεριδοειδών, αστεροειδή γλυκάνισο κ.ά.

Δείτε ακόμα

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εορτολόγιο 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ti γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας Σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Ζακχαίου του Αποστόλου και του Οσίου...

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Στο ίδιο έργο θεατές…….

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα-ΠΣ Σερρών, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ασχοληθεί εκ νέου με θέματα που αφορούν την...

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Η κα.Μητλιάγκα μέμφεται τους συμβασιούχους

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών στις 17/4/2024 παρέμβαση έκαναν οι «συμβασιούχοι Covid», που εδώ και 4 χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο...

Στη Θεσσαλονίκη η 1η σύσκεψη “Φίλων του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη”

Πραγματοποιήθηκε (την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024) στην κατάμεστη αίθουσα της επιθεώρησης πολιτισμού “ΕΝΕΚΕΝ” στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη οργανωτική σύσκεψη των “Φίλων του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη”. Εισηγητής...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Καραμίχος: Στο σπίτι έχω έναν βωμό με τον Χριστό και τον Βούδα – Προσκυνάω και τους 2

«Η πίστη είναι πολύ σημαντική» Ο Γιώργος Καραμίχος μίλησε για την περιπέτεια που πέρασε με τον καρκίνο και εξέφρασε τα δικά του «πιστεύω» σχετικά με το...

Τάσος Χαλκιάς: «Πηγαίνω στο βουνό και ουρλιάζω, είναι ανακουφιστικό»

O αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεανικά του χρόνια τα οποία όπως είπε αναπολεί αλλά δεν θα επέστρεφε σε αυτά και αποκάλυψε πως...

Τόνια Σωτηροπούλου: «Μπορώ να υιοθετήσω 35 κουνέλια και να μην κάνω ποτέ παιδιά, είναι δικό μου πρόβλημα!»

Η Τόνια Σωτηροπούλου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Κυψέλη», όπου και μίλησε για το ρόλο των social media και τα μηνύματα που δέχτηκε για τον γάμο της. Λίγους...

Συνέχισε να διαβάζεις