Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Γιώργος Ανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

giorgos-andreou-serres-dipethe-panepistimiada
Μοιράσου το...

Ο μοναδικός βέβαια που θυμήθηκε χθες πως ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μας κ. Ανδρέου

Για το κ. Ανδρέου τιμά η ανθρωπότητα μια τέχνη ανεπανάληπτη

Το Θέατρο συμβαίνει μόνο μπροστά στα μάτια των θεατών, ως τελετή και μέθεξη. Το Θέατρο είναι η τέχνη της ζωής “δι’ εσόπτρου εν αινίγματι”.

PANAGIOTIS SPIROPOULOS

Και στην μεγαλειώδη Ελληνική γλώσσα έχει το θαύμα του Θεάτρου συντελεστεί από τα αρχαία χρόνια, με τα μεγαλοφυή δράματα των μεγάλων Τραγικών ποιητών. Αλλά και η αρχαία Κωμωδία, με την συγκλονιστική οπτική της (σάτιρα και φαντασιακό σε λειτουργική συνύπαρξη) έχει χαράξει στο σώμα του παγκόσμιου πολιτισμού ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ εύχομαι την δημιουργική συνέχιση της παράδοσης του Θεάτρου στον ανθρώπινο πολιτισμό, χωρίς απλουστεύσεις και άστοχες επιδράσεις από την “τηλεοπτικού” τύπου εικόνα – η τέχνη του Θεάτρου δεν χρειάζεται δάνεια τέτοιου είδους, δάνεια που τείνουν να γίνουν μάστιγα πολλών θεατρικών παραστάσεων.

Ούτε απλοϊκές “αποδομήσεις” και αυθαίρετες διασκευές σε βάρος της πρόθεσης του θεατρικού συγγραφέα χρειάζεται το Θέατρο (κατά την γνώμη μου).

Το Θέατρο δεν είναι πεδίο άσκησης ναρκισισμών, είναι θεραπεία των παθών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Επίσης – Θέατρο χωρίς ηθοποιούς δεν υπάρχει.

Κι ακόμη, Θέατρο χωρίς ισορροπία Απολλώνιου και Διονυσιακού “ήθους” δεν γεννά πλήρες θεατρικό, αποκαλυπτικό γεγονός.

Και μια ευχή για τα “δικά” μας, τα “εν Ελλάδι”:

Η πολιτεία να στηρίξει γενναία, με διοικητικές και οικονομικές θετικές παρεμβάσεις τα ΔΗΠΕΘΕ, που δίνουν μάχη πολιτισμού σε πολύ δύσκολο περιβάλλον – μετά από οικονομική κρίση, πανδημία και τώρα (λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ανασφάλεια επιβίωσης…

Κι ακόμα κάτι απαραίτητο για τον θεατρικό μας πολιτισμό: Ανάδειξη του σύγχρονου Ελληνικού θεατρικού έργου και ενίσχυση των Ελλήνων συγγραφέων της εποχής μας.

Όσο για το ΔΗΠΕΘΕ μας έχει προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση των κρατικών θεάτρων η στήριξη της Ελληνικής θεατρικής συγγραφικής παραγωγής αλλά και το ανέβασμα των έργων.

Επειδή πολλά αξιόλογα Ελληνικά θεατρικά έργα… κοιμούνται σε κάποιο συρτάρι – κι είναι κρίμα!

Γιώργος Ανδρέου: Απαραίτητος ο θεσμός που θα δώσει προστιθέμενη αξία στις Σέρρες!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

panagiotis grigoriadis
Exit mobile version