25/04/2024
16.5 C
Serres

Η «ΠΑΧΟΥΛΗ» ΧΛΙΔΑΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ – ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΒΑΣΙΛΛΙΣΑ» ΤΩΝ ΠΙΤΩΝ!

Array

Μια φορά και έναν καιρό ήτανε μια παχουλή τυρόπιτα…»έτσι θα ξεκινούσε αν ήταν παραμύθι

Είναι όμως τυρόπιτα χλιδάτη και ζουμερή. Σε πείσμα των καιρών, που προστάζουν εγκράτεια – δεν ξέρω για πόσο -, λέω να φτιάξουμε αυτή την πληθωρική και νόστιμη τυρόπιτα.

Μου φέρνει στο μυαλό τραπέζι γιορτινό και κυριακάτικο αλλά και ταπεράκι στο ψυγείο με το τελευταίο κομμάτι να μοιάζει όαση για το στομάχι μου, που γουργουρίζει καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μπας και φάμε καμμιά φορά.

Υλικά και Οδηγίες
Για τη ζύμη:

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

250 γρ. γιαούρτι

250 γρ. βούτυρο

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:
1 κούπα γάλα (250 γρ.)

2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο


Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα

150 γρ. κασέρι

150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)

1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)

4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

1 κρόκο αυγού

σουσάμι

Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο – το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι – το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.
Σημείωση:

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα.

Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των...

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των ...

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των...

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Η Ευρώπη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φρίκη: Μητέρα μαχαίρωσε τον άνδρα της, ανάγκασε τις κόρες της να πιουν χλωρίνη και μετά τις στραγγάλισε – «Μου είχαν κάνει μάγια»

Οι εισαγγελείς της Φλόριντα των ΗΠΑ ζητούν την θανατική ποινή σε βάρος μιας μητέρας που ανάγκασε τις κόρες της να πιουν χλωρίνη και στη...

Μαρία Αντουλινάκη: Δεν με πήραν σε ρόλο γιατί είχα χάσει πάνω από 40 κιλά

Συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» παραχώρησε η Μαρία Αντουλινάκη. Η ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που της είχε τύχει στην δουλειά,...

Η Κ.Ο.Β. Σιντικής του ΚΚΕ στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης-Μεγάλα τα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του Δήμου Σιντικής

Περιοδεία πραγματοποίησε η Κ.Ο.Β. Σιντικής του ΚΚΕ στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος Βαγγέλης Παπαμιχάλης, Νευρολόγος ΓΝ Σερρών, Πρόεδρος Ένωσης...

Συνέχισε να διαβάζεις