23/03/2023
18.7 C
Serres

Τα ιδανικά αρωματικά φυτά για να έχεις στο σπίτι

Τα περισσότερα φυτά με τα οποία επιθυμούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας τα επιλέγουμε συνήθως διότι η παρουσία τους δημιουργεί ένα πολύ όμορφο αισθητικά περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως και τα αρωματικά φυτά που δεν προσθέτουν μόνο ομορφιά, αλλά αρωματίζουν και καθαρίζουν το χώρο μας και μάλιστα με τον πιο φυσικό τρόπο, κάτι που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να εξελίσσεται και σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση.

Παρακάτω θα βρεις τα πέντε κορυφαία αρωματικά φυτά εσωτερικού χώρου -μαζί με τις μοναδικές ευεργετικές τους ιδιότητες- που με τη μυρωδιά τους θα δώσουν «ζωή» στο σπίτι σου και όχι μόνο!

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ίσως το νούμερο ένα μυρωδικό των Κυκλάδων, που νοστιμεύει το φαγητό μας, ενώ παράλληλα έχει και αντισηπτική επίδραση για τον οργανισμό μας. Έχει την ικανότητα να φυτρώνει παντού, δεν «καταλαβαίνει» από κρύο, αέρα και ήλιο και αντέχει την ξηρασία. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα εύκολο φυτό, αφού δε θέλει πολύ συχνά πότισμα για να αναπτυχθεί και ξαναμεγαλώνει πολύ εύκολα.

GOTSIKA

Βασιλικός


Ο βασιλικός δεν αντέχει πολύ στο κρύο και το μόνο που χρειάζεται είναι άμεση ηλιακή ακτινοβολία, συχνό πότισμα και να αναφυτεύεται κάθε χρόνο. Συνιστά ίσως το δημοφιλέστερο μυρωδικό που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, αφού είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος προσδίδει αδιαμφισβήτητα μία έξτρα νοστιμιά στις σαλάτες και τις σάλτσες μας.

Στα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά συγκαταλέγεται και η λεβάντα


Αποτελεί ένα από τα αρωματικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν σε κερδίζει μόνο με τη μυρωδιά που προσφέρει, αλλά και με τα μοναδικά οφέλη της για την υγεία και το σπίτι σου. Η λεβάντα θεωρείται ένα «εύκολο» φυτό που δεν θέλει πολύ συχνό πότισμα, χρειάζεται όμως ήλιο και πολύ καλή ροή αέρα.


Μόνο έτσι μπορεί αναπτυχθεί σωστά, χαρίζοντάς σου βλαστούς με ιατρικές χρήσεις, που βοηθούν στη χαλάρωση, την αντιμετώπιση του στρες, ενώ χρησιμεύει ακόμη και στα απορρυπαντικά ή τα μαλακτικά.

Γαρδένια


Η γαρδένια συνιστά ίσως το πιο διάσημο αρωματικό λουλούδι που θα βρεις στα ελληνικά σπίτια. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό, που ξεχωρίζει για τα λευκά άνθη και τα -με αποδεδειμένη χαλαρωτική επίδραση- πολυετή φύλλα του. Είναι συγχρόνως όμως και αρκετά απαιτητικό φυτό, αφού για να επιβιώσει χρειάζεται να βρίσκεται σε θερμοκρασίες δωματίου και σε φωτεινό μέρος, αλλά χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Από τα αρωματικά φυτά δεν μπορούσε να λείπει το δενδρολίβανο


Το ανθεκτικό και αρωματικό δεντρολίβανο που χρησιμοποιούμε κατα κόρον στη μαγειρική, θεωρείται μία από τις πιο γνωστές καλλιέργειες σε νερό. Το φυτό με το όμορφο φύλλωμα και την ξεχωριστή ανθοφορία μπορεί να τοποθετηθεί σε βάζο πάνω στο πάγκο της κουζίνας, σίγουρα όμως με αρκετό φωτισμό και συχνό αερισμό, γιατί αλλιώς μπορεί να κιτρινίσουν τα φύλλα του. Το ιδιαίτερο άρωμά του πρόκειται να προσφέρει στο χώρο σου μια γλυκιά και ευχάριστή νότα!


Ποια είναι η χειρότερη ώρα και μέρα για να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητο;

Διαβάστε επίσης