01/03/2024
11.5 C
Serres

Ισχυρές ηλιακές καταıγίδες απεıλоύν να απενεργοποıήσουν το ίντερνετ – Η προεıδοποiηση από επιστήμονες

Το άστρο περνά από τη φάση του «ηλιακού μέγιστου» και το «ενεργειακό τσουνάμι» αναμένεται εντός του 2024

Συναγερμός έχει σημάνει στον επιστημονικό χώρο για επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες, που θα μπορούσαν είναι τόσο ισχυρές ώστε να προκαλέσουν blackout στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, ακόμα και για εβδομάδες.

Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας και η κατάρρευσή του για ημέρες θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

Οι επιστήμονες που μελετούν την ηλικιακή δραστηριότητα προειδοποιούν πως το 2024 ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Κάθε 11 χρόνια ο Ήλιος περνά από μια φάση που αποκαλείται «ηλιακό μέγιστο» και συνδέεται με μια αλλαγή στο μαγνητικό του πεδίο.


Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης εκτοξεύονται από το άστρο τεράστιες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες διαχέονται σε όλο το ηλιακό σύστημα και χτυπούν και τον δικό μας πλανήτη.

isxyres hliakes kataigides apeiloun internet1
isxyres hliakes kataigides apeiloun internet1

Αυτό το ενεργειακό τσουνάμι, δυνητικά, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους δορυφόρους και στο διαδίκτυο.

Αρχικά, η NASA είχε προβλέψει πως το επόμενο «ηλιακό μέγιστο» θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025, ωστόσο μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Dibyendu Nandi του IISER,


του Κέντρου Διαστημικών Επιστημών της Ινδίας, αναφέρει πως το ηλιακό γεγονός θα μπορούσε να σημειωθεί εντός του 2024, ενδεχομένως και στις αρχές του επόμενου έτους.

«Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα, καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά», είπε μιλώντας στη Daily Mail και πρόσθεσε:

«Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων, που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και να διαταράξουν τις υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτούς, όπως οι επικοινωνίες και το διαδίκτυο».

isxyres hliakes kataigides apeiloun internet2
isxyres hliakes kataigides apeiloun internet2

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ένα blackout σε πολλά από τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.


«Φυσικά δημιουργούν και το υπέροχο σέλας. Οπότε για τους κυνηγούς αυτού του φαινομένου εκτιμώ πως το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά», συμπλήρωσε ο Dibyendu Nandi.

Πώς δημιουργούνται οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες

Μαζί με τους συνεργάτες του, ο επιστήμονας του IISER εντόπισε έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του «ηλιακού μέγιστου».

Ο ήλιος θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια τεράστια μπάλα ηλεκτρικά φορτισμένου θερμού αερίου, σε διαρκή κίνηση που δημιουργεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Αυτό το διπολικό πεδίο, το οποίο εκτείνεται από τον έναν πόλο του ήλιου στον άλλο -όπως της Γης- χαρακτηρίζεται από μια περιοδικότητα αντιστροφής, τον αποκαλούμενο και ηλιακό κύκλο.

isxyres hliakes kataigides apeiloun internet3
isxyres hliakes kataigides apeiloun internet3

Περίπου κάθε 11 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αναστρέφεται εντελώς, πράγμα που σημαίνει πως ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέση.

Ο εν λόγω κύκλος επηρεάζει και τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του ήλιου, δημιουργώντας τις σκοτεινές κηλίδες που έχουν καταγράψει τα σύγχρονα τηλεσκόπια και οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δράσης του μαγνητικού πεδίου του ήλιου.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ηλιακό κύκλο είναι μέσω της καταγραφής του πλήθους των σκοτεινών κηλίδων και του χρόνου που αυτές σχηματίζονται.

Στην αρχή του κύκλου οι ηλιακές κηλίδες είναι λιγότερες (το γνωστό και ως ηλιακό ελάχιστο) αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτές αυξάνονται, φτάνοντας μέχρι τη φάση του «ηλιακού μεγίστου». Τότε είναι που αναμένονται και οι πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες.

Ο χρόνος και η ένταση των ηλιακών κύκλων

Η ακριβής πρόβλεψη για το πότε ακριβώς συμβαίνει αυτή η κορύφωση αποτελεί μια πρόκληση για τους επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε πως οι κύκλοι διαρκούν περίπου 11 χρόνια, αλλά αυτός δεν είναι παρά ένας μέσος όρος», εξηγεί ο Dibyendu Nandi.

«Πρόκειται για μια μέση περιοδικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι προκύπτει από το μέσο όρο των επιμέρους περιόδων, που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή», σημειώνει στη Daily Mail και προσθέτει: «Μεμονωμένα, ο χρόνος των κύκλων ποικίλλει από 9 έως 14 χρόνια».

Το αρχείο των ηλιακών κύκλων ξεκινάει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Ελβετός αστρονόμος Max Waldmeier πριν από περίπου 100 χρόνια.

Βάσει αυτών των δεδομένων προκύπτουν και οι εκτιμήσεις για το πότε σημειώνεται το «ηλιακό μέγιστο».

Το 1935 ο Max Waldmeier προχώρησε και σε μια ακόμη παρατήρηση: Όσο πιο γρήγορη ήταν η ολοκλήρωση ενός κύκλου, τόσο ισχυρότερες ήταν και οι ηλιακές καταιγίδες.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο Max Waldmeier, οι ισχυρότεροι κύκλοι, δηλαδή αυτοί με τις περισσότερες σκοτεινές κηλίδες, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να φτάσουν στο «ηλιακό μέγιστο».

isxyres hliakes kataigides apeiloun internet4
isxyres hliakes kataigides apeiloun internet4

Αυτή η σχέση, γνωστή και ως «φαινόμενο Waldmeier», χρησιμοποιείται συχνά για την πρόβλεψη της ισχύος ενός κύκλου.

Οι Ινδοί επιστήμονες βρήκαν ωστόσο και μια νέα σχέση, χρησιμοποιώντας αρχεία δεδομένων δεκαετιών, από πολλά επίγεια παρατηρητήρια ήλιου σε όλο τον κόσμο. Από την έρευνά τους προέκυψε πως ο ρυθμός μείωσης του διπολικού μαγνητικού πεδίου του ήλιου συσχετίζεται επίσης με τον ρυθμό αύξησης του κύκλου των ηλιακών κηλίδων.

«Κατά τη διάρκεια του “ελάχιστου ηλιακού”, όταν δηλαδή σχεδόν δεν παρατηρούνται σκοτεινές κηλίδες στον ήλιο, η ένταση του πεδίου του διπόλου είναι η μέγιστη.

Και όσο οι σκοτεινές κηλίδες πληθαίνουν, το ηλιακό μαγνητικό πεδίο εξασθενεί, αποκτώντας μια πιο περίπλοκη δομή», σημειώνει ο Dibyendu Nandi και συνεχίζει:

«Το διπολικό πεδίο εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του “ηλιακού μέγιστου” και μετά από αυτό αντιστρέφεται, αρχίζοντας ξανά τη σταδιακή ανάπτυξή του».

isxyres hliakes kataigides apeiloun internet5
isxyres hliakes kataigides apeiloun internet5

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτές τις νέες παρατηρήσεις, για να προβλέψουν πότε ακριβώς θα σημειωθεί η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου και κατέληξαν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2024.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Κύπρος: Πήγε να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ με… 15.500 κέρματα

Ρωσία: 29χρονη συνελήφθη για «βιασμό» συνεπιβάτη με στοματικό σεξ – Προσπάθησε να δωροδοκήσει το πλήρωμα

Βαρβάρα Μητλιάγκα: κ. Χρυσάφη σεβαστείτε την περίοδο μετάβασης!

Πηγή:tilestwra

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μαρίνα Πατούλη: «Είναι τυχεροί οι άνδρες που πέρασαν από τη ζωή μου»

Η Μαρίνα Πατούλη έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και τον Σαράντη Μαριεττή. Η ίδια μίλησε για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται για την...

Λευτέρης Πανταζής: «Θαυμάστρια μού έχει ζητήσει το εσώρουχό μου»

Ο Λευτέρης Πανταζής σε συνέντευξή του ρωτήθηκε αν κάποια θαυμάστρια τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Αποκαλυπτικός ήταν ο Λευτέρης Πανταζής σε συνέντευξή του, με αφορμή το νέο του βίντεο κλιπ. Ο τραγουδιστής μιλώντας...

Επιτομή της κομψότητας: Η Ελένη Ερήμου στα 79 της αποδεικνύει πως η ηλικία...

Υπήρξε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου και στα 79 της χρόνια, η Ελένη Ερήμου παραμένει ιδιαίτερα γοητευτική. Δεν τη βλέπουμε συχνά...

«Σύγκρουση» Δούκα – Κυρίζογλου για την Προεδρεία της ΚΕΔΕ

Αύριο Σάββατο 2 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την ανάδειξη του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ντέμη Γεωργίου: «Ευχαριστώ για το νομοσχέδιο, αλλά εγώ θέλω να ντυθώ νυφούλα στην εκκλησία»

«Το νομοσχέδιο είναι ένα μικρό βήμα, είναι σαν να μας δίνουν ένα δολωματάκι. Θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε η Ντέμη Γεωργίου. Συνέντευξη στην...

Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα “ξεχασμένο” σάντουιτς

Το εν λόγω σάντουιτς είχε μείνει μετά από μια σύσκεψη στην εταιρεία που έχει στο δυναμικό της 235 δικηγόρους και επρόκειτο να πεταχτεί. Μια καθαρίστρια...

Σχέσεις: Το σύμπτωμα που κρύβει 1 στις 2 γυναίκες από τον σύντροφό της

Μια αλλαγή αναμενόμενη στη ζωή κάθε γυναίκας θα τη φέρει σε δύσκολη θέση, θα την απομονώσει και την κάνει να κλειστεί στον εαυτό της....

Συνέχισε να διαβάζεις