07/06/2023
29.2 C
Serres

Κυκλική Οικονομία: Το μεγάλο στοίχημα και οι ευκαιρίες για τις Σέρρες.

Κυκλική Οικονομία: Το μεγάλο στοίχημα της εποχής και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τις Σέρρες.

Του Κώστα Καρπουχτσή *

Η Κυκλική οικονομία, είναι η νέα πολιτική της Ε.Ε. η οποία στοχεύει σε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Μέσω της κυκλικής οικονομίας, τα απόβλητα μετατρέπονται σε πρώτη ύλη και είτε επαναχρησιμοποιούνται στη δημιουργία νέων προϊόντων, είτε υφίστανται επεξεργασία με στόχο την παραγωγή ενέργειας, όπως για παράδειγμα, το γνωστό σε πολλούς «Βιο-αέριο».

Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί πάνω στο γραμμικό μοντέλο «παράγω- καταναλώνω-απορρίπτω», μία φιλοσοφία στην οποία κάθε προϊόν φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της ωφέλιμης «ζωής» του.

Η διαδικασία αυτή, δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς η εφάπαξ χρησιμοποίηση των πόρων, σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγούν σε εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη.


Αυτή η μέθοδος, έχει πλέον φτάσει στο τέλος της!

Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, είναι το στοίχημα της εποχής μας και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, με σκοπό τη δόμηση ενός πραγματικά βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Τα απορρίμματα, πλέον, έχουν αξία και όφελος τόσο για τον πολίτη, όσο και για την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία ενός τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο μας, μέσα σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένας νομός όπως αυτός των Σερρών, ο οποίος κατά βάση στηρίζεται στην αγροδιατροφική δραστηριότητα, θα μπορούσε να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος των αποβλήτων από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.


Με την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, στο νομό Σερρών μπορούμε να μετατρέψουμε τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας απόβλητα σε «συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της εποχής έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση νέων μορφών υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενταγμένα σε ένα βιώσιμο μοντέλο που σέβεται το περιβάλλον του τόπου μας και όχι μόνο.

Ήδη στο δήμο μας, υλοποιούμε δράσεις για την προώθηση της κουλτούρας της κυκλικής οικονομίας.

Συμμετέχουμε ως εταίροι στο διασυνοριακό πρόγραμμα «Green Crew», το οποίο αναδεικνύει τον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στη διαχείριση των «πράσινων αποβλήτων» και στην κυκλική οικονομία.

Στο πλαίσιο του έργου Green Crew μάλιστα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα διοργανωθεί από τον δήμο Σερρών μια Εβδομάδα εκπαίδευσης η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις επιχειρηματικές δυνατότητες οι οποίες απορρέουν από την αξιοποίηση των πρασίνων αποβλήτων.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του δήμου, του ΑΠΘ, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του ECOCITY, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, κατάρτιση και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στους πολίτες, καθώς και την ενσωμάτωση σχετικών πολιτικών και στρατηγικών στην παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων.


Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάζουν τον νομό Σερρών, ως τον φτωχότερο της Ελλάδας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι στα 9.863 ευρώ, το πιο χαμηλό σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά, αν μη τι άλλο, οφείλουν να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν όλους, και ειδικά τους θεσμικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής γύρω από την ανάπτυξη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Η Κυκλική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους τομείς δράσης μεταξύ άλλων και, ίσως, μία καλή αρχή.

Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις μεμψίμοιρες τακτικές.

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να συνεργαστούμε έξυπνα, γρήγορα και μεθοδικά κάτω από ένα κοινό όραμα και να βγούμε μπροστά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τόπου μας και της εποχής μας.

* O Κώστας Καρπουχτσής είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Σερρών.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Νιώθω ότι είμαι άντρας νέας κοπής»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έδωσε συνέντευξη κι αναφέρθηκε στις σχέσεις, την καριέρα του, αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. «Η παράδοση καλό είναι...

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Βουλγαρία – Αισθητός και στη βόρεια Ελλάδα

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Βουλγαρία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (7/6). Έγινε αισθητός σε Ξάνθη και Σέρρες Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το...

Τσαπανίδου: Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου,...

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η Σία Κοσιώνη είναι θησαυρός, ο πρώτος αριθμός του λαχείου»

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη νύφη της, Σία Κοσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (7/6) η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη για...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ξέχασε τη γυναίκα του στον δρόμο: Οδηγός έκανε στάση στην Εθνική οδό και έφυγε χωρίς να την πάρει μαζί του

Σε περιπέτειες μπήκε ζευγάρι στην Ταϊλάνδη όταν ο άνδρας ξέχασε τη σύζυγό του σε χώρο στάθμευσης στην Εθνική Οδό. Το ταξίδι σε επαρχία εξελίχθηκε σε…...

Στις Σέρρες το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων ελληνικής φυλής Πίνδου στην Ευρώπη

Ένας φανατικός περιηγητής και λάτρης των αλόγων συντηρεί πάνω από 700 άλογα Στα Άνω Πορόια στις Σέρρες, στους πρόποδες του όρους Μπέλες με θέα την...

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12 ετών στον Αιγύπτιο που βίασε και άφησε έγκυο ανήλικη πρόσφυγα

Το δράμα μίας προσφυγοπούλας από τη Συρία που κατήγγειλε ότι βιάστηκε και έμεινε έγκυος, αναβίωσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση άρχισε...

Συνέχισε να διαβάζεις