31/03/2023
21.5 C
Serres

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ!

Μια υπέροχη συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό.

Καρυδόπιτα.Ένα πατροπαράδοτο σιροπιαστό γλυκό με τη φανταστική γεύση του καρυδιού που είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείς… Απολαύστε το είτε σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό…

Υλικά συνταγής
Για τη καρυδόπιτα:

2 ποτήρια νερού καρύδια (250 γρ. περίπου) αλεσμένα σε μικρά κομματάκια (όχι τελείως σκόνη) στο μπλέντερ
1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη (σκόνη)
1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
8 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κοφτές κ.σ. κανέλα
1 -1 ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ [*]

BARAT

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
χυμός μισού λεμονιού
1 στικ κανέλας
Αν προτιμάτε τη καρυδόπιτά σας πολύ σιροπιασμένη βάλτε 3 ποτήρια νερό, 3 ποτήρια ζάχαρη και το χυμό 1 μικρού λεμονιού.

Εκτέλεση συνταγής
Για τη καρυδόπιτα: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
Στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό. (Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και λίγη ώρα για να φύγει ο αέρας από τη μερέγκα). Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο κονιάκ επιπλέον.


Τοποθετούμε το μείγμα σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα. Αφήστε το γλυκό στο ταψί 1 περίπου ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

[*] Βάζετε αρχικά το 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ. Αν το μείγμα σας είναι πηχτό προσθέτετε και άλλο ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ.

via


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«Τι έχασα Θεέ μου»: Το πρώτο μήνυμα του Γιωρίκα Πιλίδη μετά την αποβολή...

Μέσα στη καλή χαρά επέστρεψαν στην Ελλάδα ο Γιωρίκας Πιλίδης και ο Ηλίας Γκότσης μετά την αποβολή τους από το ριάλιτι επιβίωσης. Οι δύο...

«Εδώ που αναστήθηκε ο Χριστός μας»: Ο Nίκος Oικονομόπουλος βρέθηκε στον Πανάγιο Τάφο...

Ο Νίκος Οικονομόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως πιστεύει στον Θεό. Μάλιστα πρόσφατα ο γνωστός τραγουδιστής ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα και μοιράστηκε με τους ακολούθους...

To «ξέσπασμα» του Δημήτρη Ουγγαρέζου για το όνομα της κόρης της Μαίρης Συνατσάκη:...

Η Μαίρη Συνατσάκη βιώνει τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής της, καθώς απολαμβάνει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό της κόρης της και του συντρόφου...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΙΠΑΕ, Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Ένωση Αγροτών

Στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου «Mνημόνιο Συνεργασίας», μεταξύ του «Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος», του «Ομίλου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

MasterChef: Άβολη στιγμή στο σπίτι – Τους έπιασαν γυμνούς κάτω απ’ τα σκεπάσματα

Οι κάμερες του MasterChef "εισέβαλαν" άγρια χαράματα στη βίλα και αυτό σίγουρα δεν πήγε και τόσο καλά. Με ένα νέο επεισόδιο επέστρεψε το MasterChef το...

«Ψάρεψε» από βυθό ποταμιού φωτογραφική μηχανή που χάθηκε πριν 13 χρόνια: Και οι φωτογραφίες ήταν… άθικτες!

Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που περιείχε ένα θησαυρό από παλιές φωτογραφίες ανασύρθηκε από ποταμό στο Κολοράντο μετά από περισσότερο από μια δεκαετία που βρισκόταν...

Σπαρακτικό βίντεο δείχνει φάλαινα με σκολίωση να παλεύει για να κολυμπήσει

Η σκολίωση στις φάλαινες είναι εξαιρετικά σπάνια. Μία πτερυγόφάλαινα (Balaenoptera physalus) βάρους 40 τόνων και μήκους 17 μέτρων, καταγράφηκε στις 4 Μαρτίου σε βίντεο με...

Συνέχισε να διαβάζεις