23/07/2024
24.7 C
Serres

Κωνσταντίνος Κόλλιας: Η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση τεχνολογιών AI

Array

Με την ομιλία του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Κόλλια, άρχισαν οι εργασίες του 5 Διεθνούς Συνεδρίου του ΟΕΕ, με θέμα, «Ο Κόσμος σε Μετάβαση».

kwnstantinos kollias

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στο σύνολο των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, και οι οποίες επηρεάζονται από περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και αβεβαιότητες.

«Η Ελλάδα, έχοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ευρωζώνη, βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια διαχείρισης και μείωσής του. Η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.Η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση τεχνολογιών AI, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν», είπε.

dei gaia e vima (1)
Nektar

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ τόνισε ότι οι τεχνολογικές προοπτικές μπορούν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της δημιουργίας νέων αγορών:

«Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε εκπαίδευση και κατάρτιση για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μόνο 7 μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό έγιναν αποδεκτές στα δάνεια του ΤΑΑ.


«Αντίθετα, 140 μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν δάνεια ύψους 9,5 δισεκ. ευρώ.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που πήραν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είχαν πρόσβαση και στο τραπεζικό σύστημα και δεν θα χρειαζόταν να καταναλώσουν τη μερίδα του λέοντος από ΤΑΑ».

Για το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι είναι επιλογή, που συμπιέζει τη μεσαία τάξη, αλλά δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. «Όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από τα τεκμήρια, θα δηλώσουν τα τεκμήρια για να ξεμπερδεύουν», είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμακωτή φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στο πάνελ, με θέμα, την τεχνητή νοημοσύνη και την ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην ΑΑΔΕ της νέας γενιάς και την επένδυση στην αλλαγή του λειτουργικού και οργανωτικού μοντέλου:


«Με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργείται ένα 100% ψηφιακό κανάλι εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικά κανάλια για τους ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα. Μια φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επενδύει στον τρόπο αξιοποίησης των ψηφιακών δεδομένων.

Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη στους ελέγχους. Την χρησιμοποιήσαμε στον έλεγχο των δεξαμενών κολύμβησης, όπου μπορούμε να δούμε στον ψηφιακό χάρτη ποιες είναι οι πισίνες και ποια τα γήπεδα μπάσκετ». 

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Βιοηθική και την Τεχνοηθική, Χαράλαμπος Τσέκερης, έκανε λόγο για την αλλαγή της τεχνολογίας και την ταυτόχρονη αλλαγή των συμπεριφορών:

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση οι αλγόριθμοι μπαίνουν παντού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έρχεται η ηθική των αλγορίθμων, για να βάλουν κάποια όρια να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της κοινωνίας. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές. Με την τεχνητή νοημοσύνη  πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα».

Ο επικεφαλής της Accenture για την Ελλάδα, Κυριάκος Σαμπατακάκης, εκτίμησε ότι, σε βάθος 15ετίας, το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φτάσει το 5% του ΑΕΠ: «Πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να μην τη φοβόμαστε.

Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση σε ευαίσθητους τομείς να μην είναι ο άνθρωπος εκεί. «Το 71% των επαγγελμάτων θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, μόνο το 5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ασχολείται ενεργά στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να ενημερωθούν για την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων της Microsoft για τη νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Τηλέμαχος Μωραΐτης, είπε ότι, με την τεχνητή νοημοσύνη, κάποια επαγγέλματα θα αντιμετωπίσουν κάποια κρίση, αλλά θα δημιουργηθούν και νέα επαγγέλματα:

“Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Θα πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο για να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει εκπαιδεύσει 60.000 πολίτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων  20.000  είναι στελέχη δημόσιας διοίκησης. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να ενημερώνεται για την τεχνητή νοημοσύνη».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζονται όλη την ημέρα και θα ολοκληρωθούν με δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.  

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο — Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου την...

O Τζο Μπάιντεν θα αναχωρήσει εντός της ημέρας από το εξοχικό του, όπου παρέμενε σε απομόνωση αφού παρουσίασε συμπτώματα της COVID την περασμένη εβδομάδα,...

Μαθητές 22 σχολείων της Δυτικής Ελλάδας εκπαιδεύτηκαν στο Μάθημα πρόληψης της άνοιας

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εγκεφάλου φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου. Με δεδομένο ότι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες...

Συναγερμός για το νερό – Άπαντες ζητούν τη λήψη μέτρων για την λειψυδρία

Η συνεχόμενη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία. Ήδη...

Σέρρες: Για τέταρτη μέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος

Σε εξέλιξη παραμένει για τέταρτη μέρα η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στο όρος Όρβηλος, πάνω από το Αχλαδοχώρι, του Δήμου Σιντικής...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

ΓΣΕΒΕΕ : Οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια

Αφενός για να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους, πρέπει να...

«Εξελέγη Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών ο Φρέντης Μπελέρης»

O Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φρέντης Μπελέρης, εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας και...

ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ έφεραν την αντιπαράθεση μεταξύ Πάνου – Μητλιάγκα

Την αρχή έκαναν κάποιοι ηλικιωμένοι, μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ Σερρών, που πήγαν τις προάλλες να δουν την Δήμαρχο κ. Μητλιάγκα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο...

Συνέχισε να διαβάζεις