23/04/2024
16.5 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Τεράστια τα προβλήματα των μελισσοκόμων στην ελληνική επικράτεια

Array

Αναλυτικά παρουσιάζεται η επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Τεράστια τα προβλήματα των μελισσοκόμων στην ελληνική επικράτεια».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Πάμε σε ένα άλλο σημαντικό θέμα τώρα, που αφορά στους μελισσοκόμους, κύριε Κεδίκογλου, διότι και δυνατό σύλλογο έχουμε στις Σέρρες, αλλά είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων στις Σέρρες, στην εκλογική μου περιφέρεια. Άρα, είναι και ο πυρήνας -αν θέλετε- πολλών μελισσοκόμων.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο σας η οικονομική τους ενίσχυση, 8 ευρώ ανά κυψέλη πάνω από εκατόν δέκα κυψέλες, ενθυμούμενος 4 ευρώ κάτω από εκατόν δέκα. Εν πάση περιπτώσει!

Θέμα πρώτο, για να μη μας διαφύγει αυτό, να μη διαλάθει της προσοχής μας, είναι ότι οι άνθρωποι τα χρήματα τα θέλουν τώρα. Είναι καλή η ενίσχυση. Τώρα, γιατί; Διότι τώρα είμαστε στη διαδικασία επικονίασης. Πρέπει η επικονίαση να γίνει τώρα. Τώρα να ταΐσουν το κοπάδι, για να μπορέσουν να έχουν και την αντίστοιχη παραγωγή. Ένα είναι αυτό. Το κρατώ, για να δείτε, να επισπεύσετε τις διαδικασίες. Τα θέλουν τώρα. Μετά θα είναι αργά.

Το δεύτερο σημείο, όμως, τώρα, που είναι το πιο βασικό, δεν είναι μόνο η νοθεία που γίνεται στο μέλι -και μπορούμε να το εξηγήσουμε- αλλά είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή. Και η παραπλάνηση του καταναλωτή είναι κάτι πολύ βασικό για όλους μας. Όλοι μας είμαστε καταναλωτές. 


Γιατί γίνεται λοιπόν αυτό; Διότι δεν υπάρχει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την γυρεοσκοπική μέθοδο, αλλά και την ιχνηλάτηση, δηλαδή το να ξέρουμε τα τιμολόγια αγοράς και να ξέρουμε ακριβώς αυτό το μέλι από πού προέρχεται. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει γυρεοσκοπική αναφορά, δηλαδή ένας έλεγχος με τους κόκκους γύρης, μπορεί, όπως μου είπαν οι μελισσοκόμοι, ένας έμπορος στα εκατό κιλά μελιού να βάλει ένα κιλό ελληνικό μέλι και να το βαφτίσει ελληνικό. Και πάει ο καταναλωτής στο σουπερμάρκετ, βλέπει ελληνικό μέλι, με ψιλά γράμματα βλέπει γλυκαντικές ουσίες και μέλι άλλων χωρών και επειδή το συσκευαστήριο είναι στην Ελλάδα –το production που λέμε- μπαίνει και μια ελληνική σημαία και μπερδεύεται ο καταναλωτής. 

Τι πρέπει να γίνει; Δεν μπορείς τα εκατό κιλά μέλι, βάζοντας μόνο ένα κιλό ελληνικό μέλι, να τα βαφτίζεις ελληνικό μέλι, αυτόν το θησαυρό που έχουμε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά και τις πολλές ποικιλίες μελιού, πευκόμελο, ανθόμελο, θυμαρίσιο κ.λπ. το ξέρετε πολύ καλά. Άρα, εδώ θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, να λέει πόσους κόκκους γύρη πρέπει να έχει ένα μέλι για να χαρακτηρίζεται ελληνικό. Αυτός είναι ο γυρεοσκοπικός έλεγχος. Ένα είναι αυτό. 

Το ιδεατό, βέβαια, θα ήταν να είναι 100% ελληνικό το μέλι. Διότι εδώ τώρα τι γίνεται; Δίνοντας αυτό το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς δεν υπάρχει ο έλεγχος με τους κόκκους γύρης για να το χαρακτηρίσει ελληνικό, είναι προς όφελος των εισαγωγέων και μεγάλων εμπόρων. Αυτοί τα «οικονομάνε» -να το πω απλά- και μένουν εκτός οι απλοί παραγωγοί. 

Να θυμίσουμε εδώ και να πούμε μπράβο -υπό την έννοια ότι το λύσαμε, μετά από παρέμβαση, αν θέλετε, και της Ελληνικής Λύσης- για το μέτρο 11. Να φανταστείτε ότι τότε που το επιλύσατε το ζήτημα η μελισσοκομία δεν χαρακτηριζόταν καν γεωργική δραστηριότητα. Δηλαδή, το έντομο έπρεπε να πάρει το επίδομα και ο μελισσοκόμος θεωρούνταν ο τυποποιητής. 


Άρα, λοιπόν, εδώ –για να κλείσω και την πρωτολογία μου- πρέπει να γίνει γυρεοσκοπική μέθοδος αυστηρή για να μην μπορεί ένας έμπορος με τόσο μικρή περιεκτικότητα ελληνικού μελιού να το χαρακτηρίζει ελληνικό. 

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δούμε το θέμα και γεωχωρικά. Δηλαδή, την ονομασία προέλευσης, να δούμε από πού προέρχεται αυτό το μέλι, ποια είναι η ακολουθία των παραστατικών δελτίων αποστολής και τιμολογίων. Διότι δεν μπορεί να το βαφτίζει ο καθένας ελληνικό. 

Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι πέρυσι το Πάσχα έγινε κάτι, επίσης, παραπλανητικό για τον καταναλωτή. Ελπίζω φέτος να το δείτε: Οι σφραγίδες που υπήρχαν στα αμνοερίφια -το φέρνω ως παράδειγμα- ήταν όλες μπλε. Είναι βέβαια και το χρώμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν ήξερε ο καταναλωτής άμα είναι εισαγωγής…

Το φέρνω ως παράδειγμα αυτό το περσινό, διότι τώρα πρέπει να γίνει γυρεοσκοπική μέθοδος αυστηρού νομοθετικού πλαισίου ώστε να κατοχυρώσει τους Έλληνες μικρούς μελισσοπαραγωγούς -και όχι μόνο- τι είναι ελληνικό μέλι, με γεωχωρικά brand name και να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν, επιτέλους, καλύτερη διάθεση του δικού τους μελιού και να μην είναι μόνο βορά των μεγάλων εμπόρων, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 

Αγαπητέ συνάδελφε, ειλικρινά χαίρομαι για την ερώτησή σας, χαίρομαι γιατί έχουμε κοινές ανησυχίες και πιστεύω κοινή προσέγγιση στον τρόπο που θα πρέπει να αναδειχθεί η αξία του ελληνικού μελιού. 

Όπως είπατε, δώσαμε -και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια- την ενίσχυση στους μελισσοκόμους και μάλιστα για πρώτη φορά ενισχύθηκαν και οι μη κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμοι. Δεν ήταν απλό, γιατί οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι δεν είχαν τα απαραίτητα στοιχεία. Εργάστηκαν σκληρά οι υπηρεσίες του Υπουργείου για να καταρτιστεί ο φάκελος και να μπορέσουμε να δώσουμε αυτήν την ενίσχυση των 8 ευρώ ανά κυψέλη στους κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμους και 4 ευρώ στους μη κατ’ επάγγελμα. 

Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, επιτέλους, ξέρουμε πόσες κυψέλες έχουμε στην Ελλάδα, που είναι το πιο σημαντικό. Σκεφτείτε ότι η Ομοσπονδία των μελισσοκόμων υπολόγιζε ότι είναι ένα εκατομμύριο και τελικά αποδείχθηκε ότι είναι ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες κυψέλες στους κατ’ επάγγελμα και τριακόσιες χιλιάδες στους μη κατ’ επάγγελμα. 

Αλλά τώρα, πέρα από την προσπάθεια που έγινε για να ενισχυθούνε οι μελισσοκόμοι, έχουμε και μία βάση. Ξέρουμε πόσες κυψέλες έχει η Ελλάδα, ξέρουμε πόσο ελληνικό μέλι παράγεται. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 12 εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά είχαν ζητήσει 10 εκατομμύρια, αλλά ανακαλύπτοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των κυψελών απ’ ό,τι νόμιζαν οι μελισσοκόμοι, εξασφαλίσαμε άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ για να είναι μια ικανοποιητική ενίσχυση.

Όμως -θα συμφωνήσετε- πως αυτή είναι μια ανάσα επιβίωσης. Για να μπορέσει να μακροημερεύσει, να αναπτυχθεί η ελληνική μελισσοκομία, θα πρέπει το ελληνικό μέλι να πάρει την αξία που του αξίζει. Και για να γίνει αυτό πρέπει να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις. 

Έχουμε δημιουργήσει τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία. Τα πιο σημαντικά εργαλεία είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας, το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα και η διασύνδεση με την ψηφιακή πλατφόρμα e-honey για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής – εμπορίας και διακίνησης μελιού, την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού. Έτσι έχουμε μια πλήρη εικόνα για τους είκοσι μία χιλιάδες μελισσοκόμους.

Να διευκρινίσω στο σημείο αυτό ότι ενισχύθηκαν όσοι είχαν από εκατόν δέκα κυψέλες και πάνω. Υπάρχουν ακόμα άλλες τετρακόσιες χιλιάδες κυψέλες μικρότερων παραγωγών, οι οποίοι έχουν από δέκα – δεκαπέντε κυψέλες. Έχουμε, λοιπόν, είκοσι μία χιλιάδες μελισσοκόμους στους οποίους χορηγείται η ηλεκτρονική μελισσοκομική ταυτότητα για τις περιπτώσεις ελέγχου, για την παρακολούθηση των μετακινήσεων, για τον περιορισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση κλοπών, την προσβασιμότητα των μελισσοκόμων στις κυψέλες τους, ιδιαίτερα σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως έντονα καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές. 

Έχουμε, πλέον, δηλαδή τη δυνατότητα να ιχνηλατούμε την πορεία του ελληνικού μελιού από την κυψέλη μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και τις εισαγωγές και τα λοιπά.

Έχουμε και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλω να σας πω ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2021 και 2022 η ενίσχυση ανά έτος ήταν 12.325.000 ευρώ. Η απορρόφηση αυτού του προγράμματος είναι άνω του 90%. Η ίδια ενίσχυση, το ίδιο ποσό θα είναι και για την επόμενη πενταετία. Έχουμε και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο για πρώτη φορά εντάχθηκε και η βιολογική μελισσοκομία, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση. 

Και επειδή στη γραπτή ερώτησή σας -δεν αναφερθήκατε, βέβαια, τώρα- λέγατε και για τις αποζημιώσεις, θέλω να σας πω ότι έχουν ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ νοσήματα όπως η σηψιγονία και η νοζεμίαση των μελισσοσμηνών, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του μελισσοσμήνους σε βαθμό μη βιώσιμο και ο ΕΛΓΑ πλέον αποζημιώνει τα μελισσοσμήνη με 70 ευρώ ανά σμήνος. Έχουμε και το Πρόγραμμα Στήριξης Μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Μιλάμε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1.800.000 ευρώ, που βγαίνει περίπου λίγο παραπάνω από 11 ευρώ ανά κυψέλη για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Τώρα, σχετικά με την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και νοθεύσεων έχω να πω ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα. Καλή είναι η γυρεοσκοπική ανάλυση, αλλά όπως έμαθα -γιατί έχω κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με επιστήμονες και ερευνητές του κλάδου- είναι λίγο σαν το παιχνίδι του κλέφτη και του αστυνόμου. Δηλαδή, όσο εξελίσσεται ο έλεγχος, εφευρίσκονται και νέες μέθοδοι για να παρακάμπτεται ο έλεγχος. 

Αλλά γι’ αυτό το ζήτημα θα μιλήσω εκτενέστερα στη δευτερολογία μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Αυτό, κύριε Υπουργέ, για την οικονομική ενίσχυση, το προλάβατε. Ήταν το δεύτερο σκέλος, διότι το κόστος παραγωγής έχει πάρει την ανιούσα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Όσον αφορά αυτό που είπατε ότι εφευρίσκουν μεθόδους νοθείας, είναι γεγονός. Πρώτα είναι το ντόπινγκ και μετά το αντιντόπινγκ, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τις δύο αυτές παραμέτρους. Αυτό με το συνολικό αριθμό κόκκων γύρης είναι πολύ σημαντικό, ξέρετε. Ο γυρεοσκοπικός έλεγχος, δηλαδή, και η ιχνηλασιμότητα είναι πάρα πολύ σημαντικά. 

Η ιχνηλασιμότητα θα μας δείξει τη διαδικασία, την ακολουθία του μελιού από τον παραγωγό, από την κυψέλη στο ράφι. Εκεί, λοιπόν, μιλάμε για μία ιχνηλασιμότητα, η οποία πρέπει να είναι αυστηρή και αυτό μπορούμε να το βρούμε με τα παραστατικά. 

Σε ό,τι αφορά τη γυρεοσκοπική, η γύρη θα μας δείξει πότε θεωρείται ένα μέλι ελληνικό. Εδώ τώρα να μην κρυβόμαστε. Εάν δούμε τα στατιστικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών εισαγωγής μελιού από γλυκαντικές ουσίες, να το πω απλά στην καθομιλουμένη; Δυο, τρεις, τέσσερις μεγαλέμποροι μελιού κονομάνε -ας μην κρυβόμαστε- πολύ χρήμα με brand name και τρομερό μάρκετινγκ. 

Οι υπόλοιποι, λοιπόν, οι ίδιοι οι μελισσοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να έχουν ταυτότητα. Δεν μπορούν να έχουν αυτό το brand name, αλλά δεν μπορούν να έχουν την ελληνική σημαία, εάν θέλετε, διότι δεν έχουν το συσκευαστήριο. Δεν μπορούν να έχουν, δηλαδή, το σήμα. Γιατί; Ωραία, να γίνει το συσκευαστήριο και να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Όμως, εκεί θέλουν και μια επιδότηση αυτοί, διότι είναι πολλά τα λεφτά για να κατασκευάσουν ένα συσκευαστήριο κατά τα πρότυπα του εμπόρου. Είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής. 

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει τη δυνατότητα να θεσπίσουμε εμείς κανόνες για ένα συσκευαστήριο. Δεν το έχουμε κάνει. Όμως, εάν θέλουν οι απλοί μελισσοπαραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να έχουν το σήμα, πρέπει να τους δώσουμε τα εχέγγυα, τα κίνητρα και την οικονομική ενίσχυση, να βρούμε τον τρόπο, για να μπορούν και αυτοί να έχουν κατοχυρώσει το σήμα. 

Όσον αφορά τώρα το άλλο σημαντικό κομμάτι που αφορά βέβαια στα υπόλοιπα προβλήματα, είναι καλό το μελισσοκομικό μετρό, για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, όπως λέμε, αλλά το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και στην επικονίαση και θέλουν την οικονομική ενίσχυση τώρα. Επίσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάση, διότι θα πάμε σε αντιπυρικές περιόδους όπου το καπνιστήρι απαγορεύεται. Έπρεπε να έχουμε ήδη φροντίσει μέσω του ΕΣΠΑ που έδινε λεφτά στο παρελθόν να κάνουμε και αντιπυρικές ζώνες για να κατοχυρωθούν οι μελισσοκόμοι στις δασικές εκτάσεις, όπου οι ίδιοι είναι πολύ προσεκτικοί γιατί είναι το επάγγελμά τους, αλλά πάντα ελλοχεύει ο επικίνδυνος. 

Το τρίτο και πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή που συζητάμε είναι η νοθεία του μελιού. Στα εκατό κιλά μέλι να βάλω ένα κιλό και να το βαφτίσω «ελληνικό» -πολύ ωραία- και να παραπλανάται ο καταναλωτής, να νομίζει ότι έχει πάρει ελληνικό μέλι και από κάτω να έχει γλυκαντικές ουσίες και διάφορα μέλια από όποιο κράτος μπορείς να φανταστείς. 

Και το βασικό είναι ότι πριν από λίγο καιρό ο Ειδικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ, ανακάλυψε ότι υπάρχουν αντιβιοτικά σε ελληνικά μέλια. Βγαίνει η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων και λέει ότι στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται τέτοιο αντιβιοτικό, χρησιμοποιείται στην Κίνα. Άρα, λοιπόν, είχαμε κινέζικο μέλι μέσα στο ελληνικό και, όπως είναι το κοκτέιλ μοχίτο, κάτι τέτοιο κάναμε δηλαδή και το τρώει ο καταναλωτής. Και δεν έχει απαντήσει ο ΕΦΕΤ σε αυτό που τους λένε οι μελισσοκόμοι, ότι εμείς δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους αντιβιοτικά στην Ελλάδα. 

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εδώ τώρα μιλάμε για μια τροφή θρεπτικής αξίας που θα την πάρουν οι ευάλωτες ομάδες, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και αθλητές. Το μέλι είναι πηγή ζωής και χωρίς τη μέλισσα δεν υπάρχει ζωή. Οι στατιστικές λένε μέχρι έξι μήνες, μετά παγώνουν τα πάντα, εάν δεν υπάρχει επικονίαση. 

Το άλλο, όμως, κομμάτι είναι ότι πρέπει και να τους βοηθήσουμε σαν κορμό, δηλαδή, με το μελισσοκομικό μητρώο, τις ενισχύσεις στις κυψέλες, τα συσκευαστήρια, την πάταξη νοθείας και με τη μεταφορά των κυψελών από τους δρόμους που είναι απαγορευμένη. Οπότε, έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Σας είπα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μέτρο 11 δεν τους χαρακτήριζε καν ως γεωργική εκμετάλλευση και δραστηριότητα.

Και ολοκληρώνω με αυτό. Εν κατακλείδι, πρέπει με ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, να γίνει αυτό που ζητάνε, κύριε Υπουργέ μου, δηλαδή, ιχνηλασιμότητα αλλά και γυρεοσκοπικός έλεγχος αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, για να περιορίσουν τη νοθεία του μελιού. Δεν μπορεί ένας έμπορος με ένα κιλό να βαφτίζει εκατό κιλά μέλι ως ελληνικό. Είναι παραπλάνηση και κοροϊδία του καταναλωτή. 

Ευχαριστώ. 

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ήταν προτεραιότητά μου το ελληνικό σήμα για το μέλι. Θεωρώ ότι ήταν μία απαραίτητη κίνηση για να αποκτήσει την αξία που του πρέπει το ελληνικό μέλι. 

Τώρα, κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η επιστημονική κατεύθυνση, δηλαδή το πώς θα κατοχυρώσουμε το ελληνικό μέλι. Συστάθηκε η επιστημονική ομάδα εργασίας, το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ποιότητας του ελληνικού μελιού, για να φτάσουμε στην καθιέρωση του ελληνικού σήματος. 

Εκεί θα χαρώ να έρθετε μια μέρα να παρακολουθήσετε μια συνεδρίαση των επιστημόνων. Εμείς δεν είμαστε επιστήμονες, θα ακούσουμε. Θα δείτε ότι είναι πολύ εξελιγμένα τα πράγματα. Περιμένω τα αποτελέσματά τους, περιμένω κυρίως δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ένα πρωτόκολλο αναλύσεων. Ένα μέλι, δηλαδή, θα πρέπει να περνάει από αυτές τις αναλύσεις για να εγκρίνεται και να αποδεικνύεται ως ελληνικό. 

Επίσης, ζήτησα να αναδείξουν τις μοναδικές ιδιότητες που έχει κάθε είδος μελιού, τουλάχιστον τα πιο βασικά. Το πευκόμελο, το μέλι βελανιδιάς, το μέλι από ερείκη και από θυμάρι έχουν μοναδικές ιδιότητες. Οι Νεοζηλανδοί έχουν κάνει μια τρομερή παγκόσμια επιτυχία με το μέλι τους. Πρόκειται για ένα μέλι το οποίο δεν θα το έλεγα και ιδιαίτερα εύγευστο. Ανέδειξαν, λοιπόν, μία αντιοξειδωτική ιδιότητα του μελιού μανούκα, το προμόταραν καλά παγκοσμίως και το πουλάνε χρυσάφι. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ποιο κράτος είπατε;

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Η Νέα Ζηλανδία.

Λοιπόν, θα χαρώ να έρθετε να παρακολουθήσετε μία συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου. Άλλωστε, γίνεται με τηλεδιάσκεψη και μπορείτε και από το γραφείο σας. Είναι πολύ σημαντικό. Σημειωτέον, σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχουν και οι μελισσοκόμοι. 

Τώρα, δεν αρκεί, γιατί η γυρεοσκοπική ανάλυση έχει διάφορες παραμέτρους. Είναι ανάλογα με το είδος του μελιού και ανάλογα με τη χρονιά που πέρασε. Το δουλεύουμε και πιστεύω ότι θα μπορέσουν οι επιστήμονες να μας δώσουν το εύρος των ορίων που πρέπει να έχει το ελληνικό μέλι. 

Όμως, πιο αποτελεσματικό τρόπο για την κατοχύρωση της ελληνικότητας του μελιού θεωρώ τον αγορανομικό τρόπο. Όπως σας είπα, χάρη στο ηλεκτρονικό μητρώο πλέον, χάρη στην πλατφόρμα e-honey μπορούμε πρώτα από όλα να ξέρουμε πόσο μέλι παράγεται στην Ελλάδα και πόσες χιλιάδες κυψέλες υπάρχουν. Σας είπα ότι ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες είναι μόνο όσων έχουν πάνω από εκατόν δέκα κυψέλες και συνολικά είναι δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες κυψέλες. Άρα, μπορούμε να ξέρουμε πόσο μέλι παράγεται και από εκεί και πέρα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπορούμε και παρακολουθούμε. 

Εσείς, δηλαδή, κύριε Μπούμπα, έχετε διακόσιες κυψέλες. Συνεπώς, μπορείτε να παράγετε -δεν θυμάμαι τώρα πόσο βγαίνει κατά μέσο όρο- τέσσερα ή πέντε κιλά μέλι ανά κυψέλη. Έτσι νομίζω ότι είναι. Άρα, αυτή είναι η ποσότητα. 

Πάμε, λοιπόν, στον τυποποιητή και θα χρησιμοποιήσω τον συνάδελφό μου, τον κ. Στύλιο. Ο κ. Στύλιος, λοιπόν, είναι ο τυποποιητής και λέει ότι διαθέτει στην αγορά δέκα τόνους μέλι. Ωραία, κύριε Στύλιο. Από ποιους μελισσοκόμους το πήρατε; Από τον κ. Μπούμπα και από τον κ. Χαρακόπουλο. Ωραία, πόσες κυψέλες έχουν αυτοί; Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η ποσότητα που διαθέτετε στην αγορά σαν ελληνικό μέλι; Με αυτόν τον τρόπο ιχνηλατούμε την πορεία του μελιού και μπορούμε να ελέγξουμε εάν και πώς διατίθεται το ελληνικό μέλι. 

Μόλις την περασμένη Τετάρτη είχαμε μια ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, των τυποποιητών, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων, όλων, για να βρούμε τρόπους θωράκισης του ελληνικού μελιού. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε ήδη τα απαραίτητα εργαλεία -τα φτιάξαμε- και είναι πολύ εντυπωσιακή η δουλειά που έγινε στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα. (OR)

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι πολύ σημαντική και η συνδρομή του ΕΦΕΤ σε αυτή τη διαδικασία. Οπότε, να είστε σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε στην καθιέρωση του αδιάβλητου ελληνικού σήματος, που θα δώσει στους μελισσοκόμους μας το εισόδημα που θα τους επιτρέπει, όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά να αναπτύσσονται. 

Κώστας Μπούμπας: Αδιάθετη η πατάτα σε Βροντού και στην Ορεινή

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς στο Επιμελητήριο Σερρών

Το Επιμελητήριο Σερρών επισκέφτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Σέρρες. https://www.youtube.com/watch?v=TMSAaPCLoIU Ο Πρόεδρος του...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες,...

Αφοί Ιωαννίδη: Νέα προωθητικά προγράμματα στα επαγγελματικά μοντέλα της Fiat

Η Fiat Professional σταθερά είναι πρωταγωνίστρια στις πωλήσεις της ελληνικής αγοράς ελαφρών επαγγελματικών χάρη στην πλούσια γκάμα που διαθέτει. Ανακάλυψε τη νέα σειρά Fiat Professional...

Iταλία: Ερευνητές «βρήκαν» τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Ιταλική έρευνα εντόπισε τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα, βασιζόμενη σε αρχαίους παπύρους Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σuνταρακτική αποκάλuψη για το διαζύγιο της Τατιάνα Μπλάτνικ και του Νικόλαου

Τατιάνα Μπλάτνικ: Τρίτο πρόσωπο διέλυσε τον γάμο της με τον Νικόλαο; Όλη η αλήθεια – Τι έκανε όταν το έμαθε, σύμφωνα με όσα έχουν...

Μεγάλη φωτιά στην Πάρο – Απομακρύνονται οι κάτοικοι

Φωτιά ξέσπασε το νησί της Πάρου και συγκεκριμένα στην περιοχή Ελήτας περίπου 2 χλμ. ανατολικά της Παροικιάς – Μήνυμα από το 112 Έχουν αποσταλεί και...

«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega από την Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανεβάζει σε διπλή διανομή το έργο «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega σε σκηνοθεσία Κικής Μάλαμα. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1η...

Συνέχισε να διαβάζεις