ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΟ ΑΙΜΑ ΕΣΩΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ!

Ο Τζέιμς Χάρισον υπήρξε δωρητής αίματος για 60 χρόνια αφού το αίμα του είναι σπάνιο και σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους

Το αίμα του 81χρονου περιλαμβάνει ένα σπάνιο και πολύτιμο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του Anti-D, το φάρμακο που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους. Στην Αυστραλία, τον χαρακτηρίζουν ως «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» αφού συνέβαλε στο να σωθούν τα μωρά πάνω από 2 εκατομμυρίων γυναικών, με βάση τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Χάρισον έδωσε αίμα σχεδόν 1.100 φορές. Την Παρασκευή έκανε την τελική του δωρεά, έχοντας φτάσει τη μέγιστη ηλικία που επιτρέπεται για δωρητές στην Αυστραλία. Αρκετές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους ήταν στο πλευρό του όταν έκανε δωρεά για να τον ευχαριστήσουν προσωπικά. «Ελπίζω ότι είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει αφοσίωση στην αιτία», δήλωσε συγκινημένος ο ηλικιωμένος.

Όταν ήταν 14 ετών, ο Χάρισον υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και εξαρτήθηκε σε μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Παρά την αποστροφή του για τις βελόνες, υποσχέθηκε να γίνει συστηματικός δωρητής έπειτα από την ενηλικίωσή τους και τελικά τήρησε την υπόσχεσή του. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το αίμα του περιείχε ένα σημαντικό αντίσωμα που απαιτείται για να γίνει η ανοσοσφαιρίνη Anti-D, μια ένεση που βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου ρέζους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που αναπτύσσεται μόλις μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό και κυοφορεί μωρό με θετική ομάδα αίματος.

Οι ενέσεις Anti-D δρουν εμποδίζοντας το σώμα της γυναίκας να αναπτύξει δυνητικά επιβλαβή αντισώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επόμενη εγκυμοσύνη της. Χωρίς τις ενέσεις, το επόμενο μωρό θα μπορούσε να υποφέρει από αιμολυτική ασθένεια, δυνητικά θανατηφόρα. Η ανακάλυψη των αντισωμάτων στο αίμα του Χάρισον ήταν μια δραματική αλλαγή στην ιατρική, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αυστραλίας.

«Στην Αυστραλία, έως το 1967, υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο, οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί και ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη», τόνισε η Jemma Falkenmire του Ερυθρού Σταυρού.

«»Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε ήταν αρκετά επαναστατικός εκείνη τη στιγμή», αναφέρει σε δήλωσή της στο CNN. Το 1999, ο Χάρισον έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την συνεχή υποστήριξή του στο πρόγραμμα αιμοδοσίας και Anti-D. «Η καλοσύνη του αφήνει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά», ανέφερε ο Αυστραλός Ερυθρός Σταυρός σε σχετική δήλωσή του με την οποία αποχαιρετά τον πιο σπουδαίο του δότη.

 

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here