Αυστραλία: Επαναστατική συσκευή θα χαρίσει πίσω την επικοινωνία σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό και ALS!

Αυστραλία: Επαναστατική συσκευή θα χαρίσει πίσω την επικοινωνία σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό και ALS.

Ιατρική ομάδα στη Μελβούρνη εφηύρε μια συσκευή στο μέγεθος ενός συνδετήρα που θα επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να διαβάζει τις σκέψεις τους. Πέντε ασθενείς έχουν πάρει την έγκριση να συμμετάσχουν στο πείραμα.

Οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικό είναι οι πρώτοι που δοκιμαστούν στον κόσμο. Ώστε να αποδειχτεί και πρακτικά ότι η συσκευή λειτουργεί και σε τι μπορεί να συνεισφέρει. Μεταξύ αυτών θα συμμετέχουν  και ασθενείς που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία, με βλάβες στο νωτιαίο μυελό μετά από κάποιο ατύχημα και Αμυoατροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή νόσος του Κινητικού Νευρώνα.

Αυτό το άκρως πρωτοποριακό εγχείρημα υπόσχεται να χαρίσει την ικανότητα της επικοινωνίας και πάλι σε όσους την έχασαν λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Το πρότζεκτ είναι μια συνεργασία του Royal Melbourne Hospital, του πανεπιστήμιου της Μελβούρνης και του ινστιτούτου Florey Institute of Neuroscience and Mental Health. Καθοδηγούμενοι από τον καθηγητή Πίτερ Μίτσελ (Peter Mitchell), χειρουργό εξειδικευμένο στην νευροπαρεμβατική του Royal Melbourne Hospital.

Αριστερά ο καθηγητής Nicholas Opie κρατά τη συσκευή στα χέρια του. Δεξιά ο καθηγητής Peter Mitchell

Ο καθηγητής Νίκολας Όπι (Nicolas Opie) στις επίσημες δηλώσεις του είπε: “η επαναστατική τεχνολογία επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να διαβάσει τις σκέψεις του ασθενή. Ο εγκέφαλος τους είναι ακόμα ενεργός. Ακόμα σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Τα σήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν και να δώσουν εντολές επειδή μπλοκάρονται από κάποια ζημιά στον νωτιαίο μυελό ή από κάποια ασθένεια.

Τοποθετούμε μια συσκευή που μπορεί να καταγράψει αυτή την πληροφορία, να την μεταφράσει σε κάτι που να βγάζει νόημα μέσω του υπολογιστή. Και μετά ουσιαστικά να παρακάμπτει το τραυματισμένο μέρος ώστε να μπορούν να ελέγχουν τον υπολογιστή με το μυαλό τους!”

Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή ενός Bluetooth στο αυτοκίνητο.

Ένα στέντ(the Stentrode device) στο μέγεθος του συνδετήρα θα τοποθετηθεί μέσα στον εγκέφαλο με μια μικρή τομή στον λαιμό. Τα σήματα θα μεταδίδονται σε μια εμφυτευμένη συσκευή κοντά στην κλείδα του ώμου. Από εκεί ασύρματα θα μεταδίδονται στον υπολογιστή. Επιτρέποντας στους ασθενείς να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

Η συσκευή είναι μοναδική στο είδος της καθώς η εμφύτευση γίνεται μέσα σε μια μέρα, χωρίς ανοιχτή εγχείρηση εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες μόλυνσης, εσωτερικής αιμορραγίας και επιληπτικής κρίσης. Θα δώσει πίσω την ανεξαρτησία σε τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα στο ίδιο τους το σώμα!

Παράλληλα, η ομάδα πιστεύει πως η ανατροφοδότηση που θα έχουν από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες θα είναι ανεκτίμητη. Μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ιατρικούς ερευνητές στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Με πληροφορίες που δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα.

Κάπου εδώ όμως έρχεται και η προστασία προσωπικών δεδομένων για να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα του ασθενή. Η συγκατάθεση τους αφορά μόνο τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πείραμα και όχι να παραδώσουν τα νευρωνικά τους δεδομένα για μελλοντική έρευνα. Με τα πρωτοκολλά ασφαλείας διασφαλίζεται η χρήση των δεδομένων μόνο για το συγκεκριμένο εγχείρημα τώρα και στο μέλλον.

Η ελπίδα είναι πως στο μέλλον τα συγκεκριμένα νευρικά εμφυτεύματα θα βοηθήσουν σε κάτι περισσότερο από την αποκατάσταση της δυνατότητας επικοινωνίας. Είναι πολύ μακρινό σχέδιο όμως θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους στο μέλλον να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα. Όπως τον έλεγχο εξωσκελετών ή συσκευών που θα βελτιώνουν τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την πρώτη παρουσίαση του Stentrode. Δείτε το εδώ.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here