Τζο Μπάιντεν: Υπερέχει σημαντικά από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαράξει μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο και δύσκολα ο Ντόναλντ Τραμπ θα του το κλείσει.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος βρίσκεται κάθε ώρα όλο και πιο κοντά στη νίκη, κρατώντας σταθερό προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη από τη νύχτα, προδίδοντας την αγωνία του και την ταραχή του, μιλά για παράνομες ψήφους και προσφυγή στα δικαστήρια.

Η πλευρά Τραμπ, χωρίς να έχει στοιχεία, μιλά για νοθεία, μια νομική πρόκληση που αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση ή στην παύση της καταμέτρησης των ψήφων.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή του από τον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι του έκλεψαν τη νίκη, εντελώς αβάσιμα και χωρίς να παρουσιάζει το παραμικρό στοιχείο.

Παρά τις κραυγές του για νοθεία και τους ισχυρισμούς του πριν από λίγες ώρες που, αν μη τι άλλο, προδίδουν πανικό για την επικείμενη ήττα, ο Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία του Μπάιντεν προς τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να κερδίσει όλες τις υπολειπόμενες πολιτείες για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, πράγμα δύσκολο μιας και η καταμέτρηση σε αυτή τη φάση έχει περάσει στο στάδιο της ενσωμάτωσης της επιστολικής ψήφου, η οποία στην πλειοψηφία της είναι υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Ανατροπή: Πέρασε μπροστά στην Τζόρτζια ο Μπάιντεν

Πριν από λίγη ώρα ο Μπάιντεν πέρασε μπροστά με σχεδόν 1.000 ψήφους στην Τζόρτζια, που δίνει 16 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει ότι αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ των Δημοκρατικών την Αριζόνα (11 εκλέκτορες), τότε ο Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στο να φτάσει τους 280 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για τη νίκη). Χωρίς την Αριζόνα ο Μπάιντεν φθάνει τους 269 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ισοπαλία.

Το αποτέλεσμα για την Τζόρτζια είναι οριακό και είναι πιθανή και η εκ νέου ανατροπή και μια επανακαταμέτρηση των ψήφων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ενώ απομένουν αρκετά ψηφοδέλτια για το 100% του αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοδελτίων από τα μέλη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στη Τζόρτζια, όποιος χάσει με διαφορά κάτω του 0,5% στα οριστικά αποτελέσματα, δικαιούται εντός δύο ημερών να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία ο Μπάιντεν προηγείται με 49,39% έναντι 49.37% του Τραμπ.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι πολιτείες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μετρούν τώρα την επιστολική ψήφο, η οποία ενισχύει κατά κανόνα τους Δημοκρατικούς και μειώνει σταθερά το προβάδισμα του Τραμπ σε όποιες πολιτείες έχει πάρει κεφάλι. Ο Μπάιντεν μεγάλωσε το προβάδισμά του και στη Νεβάδα.

Οι βοηθοί του Τραμπ πέρασαν την ημέρα τους στο στρατηγείο των Ρεπουμπλικάνων στη Βόρεια Βιρτζίνια, καταθέτοντας καταγγελίες για τις ψήφους σε Πενσιλβάνια και Νεβάδα. Η ένσταση στην Τζόρτζια που αφορούσε σε 53 ψήφους απορρίφθηκε, ενώ ο Τραμπ απάντησε με μια επιστολή στα… κεφαλαία.

Τα σενάρια για τη νίκη Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έχει πολλούς τρόπους για να οδηγηθεί στον Λευκό Οίκο.

Το Associated Press και το Fox News έχουν ήδη δώσει την Αριζόνα στον Μπάιντεν, εξοργίζοντας το στρατόπεδο Τραμπ που πιστεύει ότι θα κερδίσει την πολιτεία. Ο Μπάιντεν στην Αριζόνα έχει προβάδισμα 46.000 ψήφων.

Αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ του Μπάιντεν την Αριζόνα και αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσει το προβάδισμα στην Τζόρτζια, τότε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Χωρίς την Αριζόνα εξασφαλίζει 269 εκλέκτορες και του απομένει ένας εκλέκτορας για να πάρει την προεδρία. Από τις πολιτείες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο Μπάιντεν προηγείται στη Νεβάδα, ενώ ο Τραμπ προηγείται σε Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια, με την τελευταία πολιτεία πάντως να φαίνεται πως «γυρίζει» υπέρ του Μπάιντεν, καθώς η διαφορά του από τον Τραμπ έχει μειωθεί στις 18.000 ψήφους, από 118.000 που ήταν χθες.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα σε τέσσερις πολιτείες-κλειδιά

Στις 12:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) τα αποτελέσματα σε τέσσερις πολιτείες είχαν ως εξής:

  • Τζόρτζια (99% των ψήφων καταμετρημένο): Μπάιντεν +917 ψήφους
  • Νεβάδα (89%): Μπάιντεν +11.438
  • Πενσιλβάνια (94%): Τραμπ +18.229
  • Αριζόνα (90%): Μπάιντεν +47.052

Διαβάστε ακόμα για τις Αμερικανικές Εκλογές: