Βρετανία/Γαλλία: Ζητούν κλείσιμο σχολείων

Ταυτόχρονη έκκληση για κλείσιμο και των σχολείων σημειώνεται σήμερα Δευτέρα στη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες εισέρχονται με διαφορά έξι ημερών σε νέα καραντίνα, αλλά με σχολεία και πανεπιστήμια σε κανονική λειτουργία.

Ως «ανεπαρκές ημίμετρο» καταγγέλλουν συνδικάτα εκπαιδευτικών στη Βρετανία τη διατήρηση των σχολείων και των πανεπιστημίων σε λειτουργία στη χώρα που εισέρχεται την προσεχή Πέμπτη σε δεύτερο lockdown έως τον Δεκέμβριο.

Σε επίσημη διαμαρτυρία τους οι Βρετανοί δάσκαλοι και καθηγητές λένε ότι τα λειτουργούντα σχολεία και πανεπιστήμια «σπέρνουν τους σπόρους ενός ακόμη lockdown την επόμενη χρονιά» και οδηγούν στην επέκταση της ταλαιπωρίας από την πανδημία.

Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση των Εργατικών είναι υπέρ της κανονικής λειτουργίας των σχολείων ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι, όπου είναι εφικτό.

Παράλληλα στη Γαλλία, που έχει ήδη μπει σε lockdown ενός μηνός, αλλά με ανοικτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση κατηγορείται από φορείς στον τομέα διότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα για διαίρεση των τάξεων στα δύο, αν όχι και το πλήρες κλείσιμο των δομών εκπαίδευσης.

Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές στη Γαλλία επιστρέφουν τη Δευτέρα στις τάξεις τους ύστερα από δύο εβδομάδες διακοπών, παρά το lockdown στη χώρα, και θα τηρηθεί κανονικά στις 11 το πρωί τοπική ώρα και η ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθηγητή Σαμιέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστή.

Διαβάστε επίσης για το lockdown της Θεσσαλονίκης: