Ερντογάν σε Μέρκελ: Δεν λειτουργεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό, πρέπει να αλλάξει

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Μέρκελ – Διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την τραγική κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Η επικοινωνία των δύο διεξήχθη ενώ η κατάσταση στον Έβρο και τη Λέσβο είναι ιδιατέρως τεταμένη και η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει συνεχιζόμενη τουρκική προπαγάνδα.

Προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι στις Καστανιές Έβρου οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι μετανάστες προέχρονται από Αφγανιστάν και Πακιστάν και όχι από Συρία.Σ

Διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συνάντηση ήταν ήδη προγραμματισμένη.

Ωστόσο ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

«Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά.

Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ερωτήθηκε για την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρήθηκε πιο αυστηρή έναντι αυτής της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε, τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες».

«Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς»», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here