Τζακ Μα: Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος που προσπαθεί να σταματήσει τον κορονοϊό

Ο ιδρυτής της «Amazon της Ανατολής», Alibaba και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Κίνα, ο Τζακ Μα, αποστέλλει ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του Covid-19 σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Ο Μα δημιούργησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τον προηγούμενο μήνα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και μέχρι τώρα τα ποστ του στηρίζονται στην προσπάθεια μίας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ώστε να διανέμει σε σχεδόν κάθε χώρα ιατρικό εξοπλισμό.

«Ένας κόσμος, μία μάχη!» και «Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε είναι κάποιες από τις πρώτες αναρτήσεις του.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει μία μεγάλου βεληνεκούς επιχείρηση ώστε να στείλει ιατρικό εξοπλισμό σε περισσότερες από 150 χώρες, αποστέλλοντας προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ, σε παροχές που έχουν πληγεί από την παγκόσμια έλλειψη.

Φυσικά δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που προσπαθεί να «πολεμήσει» τις επιπτώσεις του ιού, καθώς και ο Τζακ Ντόρσι, ο επικεφαλής του Twitter έχει διαθέσει ένα δισεκατομμύριο για αυτό το σκοπό.

Η Candid μία αμερικανική οργάνωση που παρατηρεί και καταγράφει τις φιλανθρωπικές δωρεές για την αντιμετώπιση του Covid-19 κατατάσσει την Alibaba στη 12η θέση, αλλά η συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνει αποστολές εξοπλισμού, που τη δεδομένη χρονική στιγμή για κάποιες χώρες είναι πιο σημαντική από χρήματα.

Ξεκινώντας τη συγκεκριμένη επιχείρηση από τον Μάιο, το ίδρυμα Τζακ Μα και το ίδρυμα Alibaba ξεκίνησαν την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στην Αφρική, στην Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, αλλά ακόμα και σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές συμπεριλαμβανομένου, του Ιράν, του Ισραήλ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επίσης ο Μα έχει συνδράμει εκατομμύρια και στην έρευνα για την ανακάλυψη του εμβολίου.

Όπως εξηγείς ο βιογράφος του Μα, Ντάνκαν Κλαρκ, «έχει την ικανότητα και τα χρήματα ώστε ένα αεροπλάνο με ιατρικό εξοπλισμό να απογειωθεί από τη Χναγκζού και να προσγειωθεί στην Αντίς Αμπέμπα, ή όπου άλλου χρειαστεί».

Ποιος είναι ο Τζακ Μα

Ο Τζακ Μα είναι γνωστός ως ένας χαρισματικός δάσκαλος αγγλικών που δημιούργησε τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία της Κίνας, την Alibaba γνωστή και ως «Η Amazon της ανατολής».

Ο Μα ξεκίνησε την εταιρία από το μικρό διαμέρισμα του στην παραλιακή πόλη Χανγκζου, στην «καρδιά» της βιομηχανικής ζώνης της Κίνας το 1999.

Από τότε η Alibaba έχει αναπτυχθεί και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Κινά, με την περιουσία μόνο του Μα να υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσημα αποχώρησε από πρόεδρος της Alibaba το 2018 για να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία, ωστόσο διαθέτει μία μόνιμη θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Δεδομένου του πλούτου και της φήμης του παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Κίνα.

Οι μέχρι τώρα δωρεές του Μα δείχνουν εναρμονισμένες με την εξωτερική πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, δηλαδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν αποσταλεί σε χώρες που έχουν επίσημες σχέσεις με την Ταιβάν, με την οποία η Κίνα δεν διατηρεί καλές σχέσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Μα ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι έχει πραγματοποιήσει δωρεές σε 22 χώρες στη Λατινική Αμερική, ωστόσο άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια αλλά έχουν σχέση με την Ταιβάν, όπως η Ονδούρα ή η Αϊτή δεν βρίσκονται στη λίστα.

Πάντως παρά το γεγονός ότι και η επίσημη κυβέρνηση της Κίνας έχει αποστείλει εξοπλισμό, ο οποίος ορισμένες φορές έχει χαρακτηριστεί ως ελαττωματικός.

Στην περίπτωση του Μα έχει καταφέρει να γιγαντώσει τη φήμη του, ειδικότερα με τις δωρεές που έχει κάνει στις χώρες της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here