Οι γυναικοκτόνοι στην Κύπρο θα αντιμετωπίζουν ισόβια – Η χώρα μας αρνείται να λάβει μέτρα

Στην Ελλάδα, ο τραγικός απολογισμός των γυναικοκτονιών τους τελευταίους δέκα μήνες είναι δώδεκα θύματα.

Δώδεκα γυναίκες που δολοφονήθηκαν από την πατριαρχία.

Σε ένα έγκλημα που λαμβάνει πανδημικές διαστάσεις, επέλεξε να απαντήσει ουσιαστικά η Κύπρος, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει:

Πλέον, θα αναγνωρίζονται ως ποινικό αδίκημα οι γυναικοκτονίες! Μετά την εισήγηση της Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου της Βουλής της Κύπρου, η ποινή ορίζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Την πρόταση νόμου είχε καταθέσει πέρυσι η βουλεύτρια χωρίς όμως να αλλάξουν οι ποινές.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, κατάφερε και πέτυχε τροποποίηση, με την όποια οι αρχές θα ταξινομούν τις υποθέσεις που αφορούν δολοφονίες γυναικών για συγκεκριμένους λόγους, ώστε να ορίζονται ως «γυναικοκτονίες» αντί να συμπεριλαμβάνονται στη γενική λίστα των δολοφονιών.

«Όπως είναι γνωστό, η γυναικοκτονία, ήτοι η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών κάτω των δεκαοκτώ ετών ως πράξη οφειλόμενη, μεταξύ άλλων, σε ενδοοικογενειακή βία, ή σεξουαλική βία, ή σε λόγους τιμής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, στις πλείστες των περιπτώσεων παραμένει ατιμώρητη, εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο αποδεκτό και/ή αναπόφευκτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η βία κατά των γυναικών γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι αποτελεί μία μορφή διάκρισης που παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας», τονίζεται στην επίσημη εισήγηση.

Τι αναφέρει η πρόταση νόμου
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόταση νόμου, η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα:

  • άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο
  • βασανισμού και μισογυνισμού
  • λόγων τιμής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, πρακτικής ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων
  • σεξουαλικού προσανατολισμού και/ή ταυτότητας φύλου
  • σχέσης εξάρτησης, εμπιστοσύνης ή επιρροής η οποία δημιουργεί ευαλωτότητα
  • άσκησης βίας προς επίτευξη συνουσίας
  • άσκησης ενδοοικογενειακής βίας
  • στοχοποίησης στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων, τιμωρείται με ισόβια, ως γυναικοκτονία.

Η Κύπρος είχε συγκλονιστεί το 2019 από τις αποκαλύψεις πως ένας άνδρας είχε σκοτώσει 7 γυναίκες, ανάμεσα τους και δύο ανήλικες, και είχε πετάξει τα άψυχα σώματά τους σε μία λίμνη.

Τα περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία 3 χρόνια, δολοφονήθηκαν συνολικά 20 γυναίκες στο νησί.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ορίζει ως γυναικοκτονία τη δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες.

Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν συζύγος ή συντρόφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.