Κορονοϊός – ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον Η1Ν1

Δέκα φορές πιο θανατηφόρος είναι ο Covid-19 από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε:

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009».

Ακόμα μίλησε σχετικά με κάποιες χώρες που σκέφτονται να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης υγείας και αργά.

«Μερικές χώρες και κοινότητες έχουν τώρα υπομείνει εδώ και αρκετές εβδομάδες κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών.

Μερικές χώρες σκέφτονται ότι μπορούν να αίρουν αυτούς τους περιορισμούς, άλλες σκάφτονται πότε και πώς θα το κάνουν.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται πρώτα και πρωταρχικά για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και να οδηγούνται με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον ιό και για το πώς συμπεριφέρεται»

«Ο Covid-19 εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και επιβραδύνεται πολύ αργά.

 Με άλλα λόγια τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αρθούν αργά και δεν μπορεί να συμβεί μονομιάς και μόνο εάν έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα για το κοινό».

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα σε πυκνοκατοικημένα μέρη, όπως τα γηροκομεία.

Γνωρίζουμε ότι έγκαιρη εύρεση, τα τεστ και η απομόνωση κάθε περιστατικού καθώς και η ιχνιλάτιση των επαφών είναι ουσιαστικά για να σταματήσει η μετάδοση».

Ακόμα τόνισε ότι την Τρίτη θα δημοσιευθεί μία νέα στρατηγική αναφορικά με τις χώρες που σκέφτονται να αίρουν τα μέτρα, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της έξι σημεία ώστε να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης και να σωθούν ζωές προκειμένου να φτάσει σ’ ένα σημείο σταθερής ή μη-μετάδοσης.

  1. Η μετάδοση να είναι ελεγχόμενη
  2. Τα συστήματα υγείας να έχουν τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να εντοπίσουν, να τεστάρουν, να απομονώσουν και να περιθάλψουν και κάθε κρούσμα και κάθε επαφή.
  3. Να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς σε χώρους όπως εγκαταστάσεις υγείας και οίκους ευγηρίας
  4. Τα αποτρεπτικά μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ σε χώρους εργασίας, σχολεία και άλλους χώρους όπου μαζεύονται άνθρωποι
  5. Να μπορεί να ελεγχθεί ο κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων
  6. Οι χώρες να είναι πλήρως ενημερωμένες και να προσαρμόστουν σε νέους κανόνες

Παράλληλα είπε πώς η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκοτώσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», κατέληξε ο Τέντρος.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here