Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας

Ενώ ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας επιμένει ότι πρόκειται απλώς μια «μικρή γρίπη»

Η Βραζιλία εξελίσσεται στο επόμενο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, επιμένει ότι πρόκειται απλώς μια «μικρή γρίπη» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περιορισμούς σαν κι αυτούς που έχουν επιβραδύνει την εξάπλωση της λοίμωξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Καθώς ορισμένα αμερικανικές πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού, κυρίως στις μετακινήσεις και το εμπόριο, η έξαρση της νόσου στη Βραζιλία – τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 211 εκατομμύρια ανθρώπους – έχει φτάσει ορισμένα νοσοκομεία στα όρια τους και την ίδια ώρα εντείνονται οι ενδείξεις ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών πεθαίνουν στο σπίτι αβοήθητοι.

«Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις εδώ για να γίνει η πανδημία πολύ πιο σοβαρή», δήλωσε ο Πάουλο Μπραντάο, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της
Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της

Η «χώρα του καφέ» καταγράφει μέχρι στιγμής περισσότερους από 4.600 θανάτους και σχεδόν 67.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας σκαρφαλώσει στην 11η θέση με τους περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι δεδομένης της έλλειψης τεστ και των πολλών ανθρώπων χωρίς σοβαρά συμπτώματα που δεν έχουν αναζητήσει νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της

Την ίδια ώρα ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός πρόεδρος αμφισβητεί τη σοβαρότητα του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξαναρχίσουν τη ζωή τους για να αποτρέψουν μια οικονομική κατάρρευση.

Αλλά οι περισσότεροι κυβερνήτες της χώρας έχουν επιβάλλει περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση και ζητούν από τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.

Στα μέσα Απριλίου, ο Μπολσονάρο απέλυσε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας του μετά από μια σειρά διαφωνιών σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού του ιού, αντικαθιστώντας τον με έναν υπέρμαχο του άνοιγματος της οικονομίας.

Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, βγαίνοντας στα παράθυρά τους και χτυπώντας γλάστρες και τηγάνια.

O Βραζιλιάνος πρόεδρος,...

Ιατρικοί αξιωματούχοι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τουλάχιστον τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομειακά τους συστήματα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή είναι υπερβολικά φορτωμένα για να δεχθούν περισσότερους ασθενείς.

Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της

Αξιωματούχοι στο Σάο Πάολο – τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής, μια γεμάτη μητροπολιτική περιοχή άνω των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες φτώχειας – έχουν εκδώσει πιστοποιητικά θανάτου τις τελευταίες δύο εβδομάδες για 236 άτομα που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο σπίτι – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το διάστημα πριν την επιδημία – σύμφωνα με την παραϊατρική υπηρεσία SAMU.

Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της

Το Μάναους, μια πόλη του Αμαζονίου 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε 142 θανάτους την Κυριακή, οι περισσότεροι μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων 41 που πέθαναν στο σπίτι.

Στο κύριο νεκροταφείο, οι εργάτες σκάβουν μαζικούς τάφους.

Κορονοϊός: Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της

Ο κλάδος κηδείας της Βραζιλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πόλη ξεμένει από φέρετρα και «σύντομα θα μπορούσαν τα πεζοδρόμια να γεμίσουν με πτώματα».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here