Μήνυμα βρέθηκε 80 χρόνια μετά με θλιβερή διαπίστωση και αυστηρή προειδοποίηση

Ένα γραπτό μήνυμα, που γράφτηκε το 1941, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε μια εκκλησία της Αμβέρσας και απευθύνει στους μεταγενέστερους μια θλιβερή διαπίστωση και μια αυστηρή προειδοποίηση

Ενώ ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην εξέλιξή του, τέσσερις εργάτες που έκαναν αποκατάσταση της στέγης της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στην Αμβέρσα (στο Βέλγιο) έκρυψαν ένα γράμμα με σε μια σχισμή του τοίχου.

Το γράμμα είχε μια προειδοποίηση και πολλές πικρές επισημάνσεις.

Οι John Janssen, Jul Gyselinck, Louis Chantraine και Jul Van Hemeldonck , τέσσερις εργάτες που ήταν υπεύθυνοι για το έργο συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στην Αμβέρσα,

όπου είναι θαμμένα τα λείψανα του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens,

είναι οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που περιγράφει τις δυσκολίες και την ψυχολογία της εποχής.

Ενώ ο Β ‘Παγκοσμίος Πολέμος μαινόταν, η ομάδα των εργατών έγραψε ένα σύντομο κείμενο που έκρυψε σε ένα σπιρτόκουτο το οποίο τοποθετήθηκε προσεκτικά μέσα σε μια διακοσμητική γωνιακή πέτρα της οροφής της εκκλησίας.

Το περιεχόμενο του κειμένου αποπνέει απογοήτευση και από τους τέσσερις συντάκτες του, αλλά περιέχει και μια προειδοποίηση.

Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 21 Ιουλίου 1941, αποκαλύπτει τις δυσκολίες αυτής της ολέθριας περιόδου για την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα σε λίγες αράδες:

«Θέλουμε να πούμε στους απογόνους μας ότι δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε τη ζωή μας.

Ζήσαμε δύο πολέμους, ένας το 1914 και ένας το 1940, που ο τελευταίος ακόμη συνεχίζεται.

Είναι αλήθεια ότι καταφέραμε να επιζήσουμε μέχρι σήμερα, όμως αύριο δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί.

Δουλεύουμε πεινασμένοι και κάθε δεκάρα από την εργασία μας προορίζεται μόνο για φαγητό», αρχίζει το κείμενο.

«Συμβουλεύουμε τους απογόνους μας να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση νέου πολέμου. Να φροντίσουν να αποθηκεύσουν αποθέματα τροφίμων, όπως ρύζι, καφέ, αλεύρι, καπνό, σιτάρι ή σπόρους.

Απολαύστε τη ζωή σας στο έπακρο . Παντρευτείτε. Και αν είστε παντρεμένοι, απολαύστε την οικογένειά σας και το σπίτι! Η ζωή είναι μικρή. Χαιρετισμούς»,

καταλήγει η επιστολή που βρέθηκε σχεδόν 80 χρόνια μετά.

Ευτυχώς, 80 χρόνια μετά, ο πολύς κόσμος της Ευρώπης δεν έζησε έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο, όμως…

Οι μέρες που ζούμε, κάτω από τον φόβο της πανδημίας, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τους θανάτους, τον τρόμο για το άγνωστο σκοτεινό μέλλον, τον παγκόσμιο πανικό από τον κορονοϊό, θυμίζουν έναν εν δυνάμει πόλεμο.

Η επιστολή αυτή λοιπόν είναι μια υπενθύμιση για την αξία της ζωής σε μια επίσης δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα.

Κρατάμε αυτές τις έξι λέξεις και ας τις τηρήσουμε με ευλάβεια:

«Ας απολαύσουμε τη ζωή στο έπακρο»!