Καρκίνος: Ελπίδες από μια νέα ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με εμβόλιο mRNA

Νέα κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου που επικεντρώνεται σε μια καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, γνωστή ως θεραπεία κυττάρων CAR-T, έχει δείξει υποσχόμενα σημάδια για πιθανή θεραπεία σε συνδυασμό με ένα εμβόλιο mRNA.

Τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής Φάσης 1 σε ανθρώπους, έδειξαν ότι η πειραματική αυτή θεραπεία φαίνεται να είναι ασφαλής και δυνητικά αποτελεσματική σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο (American Association of Cancer Research- AACR) την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας ότι τα κύτταρα CAR-T μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν ορισμένους συμπαγείς όγκους εάν συνδυαστούν με ένα εμβόλιο mRNA.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία με κύτταρα CAR–T

Η θεραπεία CAR-T (χιμαιρικός αντιγονικός υποδοχέας Τ-κυττάρων) βασίζεται στον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς ώστε να στοχεύουν και να επιτίθενται στον καρκίνο του.

Γνωστή ως μια περίπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη θεραπεία, προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει ορισμένους ασθενείς και ότι αποτελεί πρωτοποριακή νέα θεραπεία για τους καρκίνους του αίματος, ακόμη και όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.

Ωστόσο, πολλές μελέτες απέτυχαν να την κάνουν να λειτουργεί με ασφάλεια σε καρκίνους με συμπαγείς όγκους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή των νεφρών. Στην πραγματικότητα, ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν στρατηγικές ώστε τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα να στοχεύουν κύτταρα συμπαγών όγκων, σύμφωνα με τον John Haanen, ογκολόγο από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, που συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα μελέτη mRNA

Η νέα θεραπεία χορηγείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ο ασθενής λαμβάνει τη συνήθη θεραπεία με CAR-T κύτταρα, στην οποία τα ανοσοκύτταρα σχεδιάζονται για να στοχεύουν ένα αντιγόνο γνωστό ως claudin 6 (CLDN6).

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το CLDN6 αποτελεί κατάλληλο αντιγόνο-στόχο για συμπαγείς όγκους. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων, αλλά όχι στην επιφάνεια των υγιών κυττάρων.

Λίγες ημέρες μετά τη λήψη των CAR-T κυττάρων, ο ασθενής λαμβάνει μια ένεση ενός εμβολίου mRNA, η οποία διεγείρει την κυτταρική παραγωγή του claudin 6. Αυτή η πρόσθετη ενίσχυση του αντιγόνου προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των τροποποιημένων Τ-κυττάρων, και περισσότερα Τ-κύτταρα που στοχεύουν τον καρκίνο σημαίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτεθούν και να εξαλείψουν όγκους.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Στην πρώτη κλινική δοκιμή της πειραματικής θεραπείας συμμετείχαν 16 ασθενείς. Η πλειονότητα των ασθενών έπασχε από καρκίνο των όρχεων ή των ωοθηκών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου το 40% των ασθενών εμφάνισαν μια φλεγμονώδη παρενέργεια γνωστή ως σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών. Ωστόσο, αυτή η ανοσολογική απόκριση ήταν διαχειρίσιμη και ήπια σε όλους τους ασθενείς.

Σε συνέντευξή του στο STATnews, ο Haanen δήλωσε ότι έξι από τους 14 ασθενείς είδαν σημαντική μείωση του μεγέθους του όγκου.

«Ήμουν αρκετά επιφυλακτικός στην αρχή, επειδή η CAR T-θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική εναντίον των συμπαγών όγκων, οπότε ενθουσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι εξαφανίστηκαν οι μεταστάσεις και βελτιώθηκε η κατάσταση των ασθενών», δήλωσε. «Αυτοί οι ασθενείς είχαν μια θαυμάσια μερική ανταπόκριση και ένας ασθενής βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, η οποία διαρκεί τώρα σχεδόν έξι μήνες».

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα φάσης 1 και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί η βέλτιστη προσέγγιση για τη χρήση αυτής της πρωτοποριακής θεραπείας.

Με πληροφορίες από Interesting Engineering