Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ η ύποπτη «παραλλαγή Καμερούν»!

Στο νέο στέλεχος κορωνοϊού που προσωρινά χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή Καμερούν αναφέρθηκε νωρίτερα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Αμντί Μαχαμούντ, μέλος της ομάδας Covid-19 του ΠΟΥ, επισήμανε πως το εν λόγω στέλεχος βρίσκεται «στο ραντάρ» του οργανισμού, καθώς έχει σημαντικές πιθανότητες τα κρούσματά του να αυξηθούν. Αν και για την ώρα και από τον περασμένο Νοέμβριο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία δεν έχει εξελιχτεί σε απειλή, με την επέλαση της Όμικρον να παραμένει η κυρίαρχη είδηση στο μέτωπο της πανδημίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σημειώνουμε πως το συγκεκριμένο στέλεχος κοροναϊού εντοπίστηκε σε 12 άτομα στις νότιες Άλπεις, περίπου την ίδια εποχή που πρωτο-εντοπίστηκε και η Όμικρον στη Νότιο Αφρική. Ο πρώτος φορέας είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Καμερούν, εξ ου και η προσωρινή ονομασία του στελέχους. Ο φορέας αυτός ήταν πλήρως εμβολιασμένος, αλλά παρουσίασε ήπια αναπνευστικά προβλήματα.

Σχολιάζοντας την εν λόγω παραλλαγή, ερευνητές του ινστιτούτου IHU σε άρθρο τους υποστήριξα πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντλήσει κανείς συμπεράσματα για το επιδημιολογικό και κλινικό προφίλ του στελέχους, δεδομένου και πως τα κρούσματα για την ώρα παραμένουν (ευτυχώς) λίγα.

Αναλόγως ο ΠΟΥ παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως και συνολικά την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά δεν το έχει κατατάξει ακόμη στα «ανησυχητικά στελέχη» με αυξημένο ρίσκο.