Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι ζητούν τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ζήτησαν να τερματιστεί η σύγκρουση που προκλήθηκε από την επίθεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με τον Φρίντμαν να την αποκαλεί τραγωδία για τον λαό και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Reuters ο δισεκατομμυριούχος Φρίντμαν, ο οποίος γεννήθηκε στη δυτική Ουκρανία, με επιστολή του προς το προσωπικό του είπε ότι η σύγκρουση οδηγεί σε ρήξη δύο σλαβικούς λαούς, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είναι αδέρφια για αιώνες.

«Γεννήθηκα στη Δυτική Ουκρανία και έζησα εκεί μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι Ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την αγαπημένη μου πόλη», έγραψε ο Φρίντμαν στην επιστολή και προσέθεσε:

«Αλλά έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου ως πολίτης της Ρωσίας, χτίζοντας και αναπτύσσοντας επιχειρήσεις. Είμαι βαθιά δεμένος με τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό και βλέπω την τρέχουσα σύγκρουση ως τραγωδία και για τους δύο».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Όλεγκ Ντεριπάσκα, με ανάρτησή του στο Telegram ζήτησε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατό». «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal (RUAL.MM), στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω των μετοχών του στη μητρική εταιρεία En+ Group.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ντεριπάσκα είχε πει ότι δεν θα γίνει πόλεμος. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ντεριπάσκα και σε άλλους Ρώσους με επιρροή, λόγω των δεσμών τους με τον Πούτιν, μετά από φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κάτι που η Μόσχα αρνείται.