13/07/2024
38.1 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Είμαστε υπέρ της εξόρυξης, υπέρ του κοιτάσματος «Ε»

Array

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή Σερρών στην ολομέλεια με θέμα: «Κύρωση της έβδομης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GAS –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ»»

3637143 252863 347464 type13262

Κύριοι του Υπουργείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν μιλούμε για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας, για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο, για σπάνιες γαίες, εμείς ως Ελληνική Λύση τόσο οι ομοϊδεάτες συνάδελφοί μου Βουλευτές όσο ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλάμε χρόνια.

Επειδή γνωριζόμαστε με τον Πρόεδρο αρκετά χρόνια και εγώ τον αμφισβητούσα, αλλά τελικά και το «Πρίνος-1» και το κοίτασμα «Πρίνος-2» και το «Ε» τώρα είναι κοιτάσματα τα οποία μπορούν να δώσουν μια άλλη ώθηση στη χώρα μας ως ενεργειακή δύναμη.

dei gaia e vima (1)

Στο λίγο χρόνο που έχουμε σήμερα, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα ακουστούν αλήθειες που δεν τις ξέρει ο ελληνικός λαός και που αφορούν και ένα άλλο μεγάλο κοίτασμα που αποτελεί το μήλον της έριδος, casus beli με την Τουρκία, και είναι αυτό το κοίτασμα που έβαλε τη χώρα μας το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Είναι αυτό το κοίτασμα για το οποίο –κύριε Πρόεδρε, μια και είστε στο ΠΑΣΟΚ-ειπώθηκε το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου, για το κοίτασμα «Μπάμπουρας», κύριοι, το οποίο βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια από τη Θάσο, στη Λαδόξερα, που εκεί θα θέλω την τόλμη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων να εκμεταλλευτούμε αυτό το κοίτασμα –πιο ιστορικό δεν υπάρχει- με 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο, όπου μπορεί να αντλήσει 350.000 βαρέλια ημερησίως και το κόστος είναι 4,95 δολάρια το βαρέλι, όταν στη Σαουδική Αραβία είναι ακριβότερο.

Και τα λέω όλα αυτά, ενώ θα μπορούσα να παραθέσω άρθρα του Κυριάκου Βελόπουλου για αυτό, γιατί το «Λαδόξερα ή Μπάμπουρας» από τον Πρόεδρό μου το έμαθα, αλλά θα ενεχειρίσω στα Πρακτικά έναν άνθρωπο δικό σας, κύριε Πρόεδρε και καθηγητή πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, τον πατέρα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ήταν ο Θόδωρος Καρυώτης και ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Μανιάτης στη συνέχεια, γιατί ακούγαμε ΑΟΖ και δεν ξέραμε πού μας πάνε τα τέσσερα.


Και αυτό, λοιπόν, εδώ είναι το τι λέει για τη Θάσο, κύριε Πλεύρη, ο Θόδωρος Καρυώτης και για το κοίτασμα «Μπάμπουρας», στο οποίο επί επταετίας έγινε η έρευνα από την καναδική εταιρεία OCEANIC, το πήρε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το έδωσε στον Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ο Ζισκάρ ντ’ Εσταίν το έδωσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Πετρελαίου της Γαλλίας και οι Γάλλοι είπαν ότι δεν μπορεί μία χώρα με τόσο πλούσιο κοίτασμα να μην μπει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα, το 1980, με τη Συνθήκη της Ρώμης έπαιξε σημαντικό ρόλο. Τάδε έφη Θόδωρος Καρυώτης, Κυριάκος Βελόπουλος, Μανιάτης και πάει λέγοντας, αλλά είναι μία ιστορική αναδρομή.

Το «mea culpa», λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 1988, μετά που βυθίσατε το «Χόρα» το 1976, μετά το 1987 που ήμασταν στα πρόθυρα πολέμου -και όχι «bella parola» που είπαν κάποιοι- του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν διότι σήμερα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός -γιατί όσο είναι η Ελληνική Λύση δεν θα κάνουμε απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, πρέπει να λέμε αλήθειες και πρέπει να πούμε κατάματα στον ελληνικό λαό τούτη την ώρα- ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου με Τουργκούτ Οζάλ, με Ντεμιρέλ και Ετζεβίτ -είναι συμφωνηθέντα, κύριοι!- συμφώνησαν να μην μπούμε ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι να κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο.

Και τώρα έρχεται η Κυβέρνησή σας και λέει να πάμε στη συνεκμετάλλευση.

Πρέπει να ξέρει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ότι έχουμε συμφωνήσει με τους Τούρκους να μην μπούμε σε αυτή την οριοθετημένη ζώνη «Λαδόξερα ή Μπάμπουρας» με το μεγάλο κοίτασμα από το 1976 και 1987.


Άρα, λοιπόν, όταν εμείς ως Ελληνική Λύση σάς καταγγέλλουμε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, scripta manent, εδώ υπάρχουν ιστορικές πηγές που το αποδεικνύουν. Καταθέτω στα Πρακτικά τα όσα δηλώνει ο Θόδωρος Καρυώτης για το κοίτασμα «Μπάμπουρας» και τη Θάσο.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Για την παρούσα Σύμβαση, εμείς είμαστε υπέρ των εξορύξεων, κύριοι, σας το είπα και από την πρώτη στιγμή. Θα πούμε «ναι», αλλά καταγγέλλουμε εδώ τη Σύμβαση. Δεν υπάρχει όφελος προς το Δημόσιο. Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής Τοπούζογλου και ο Μαθιού Ρήγας καταστρατηγούν συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους στα πετρέλαια της Καβάλας. Βρεθήκαμε με τον κ. Χήτα πριν από τρία χρόνια εκεί -το θυμάστε, κύριε Χήτα- ακούσαμε τα παράπονά τους. Έχει πάρει και 100 εκατομμύρια ευρώ η εταιρεία και προσλαμβάνει αλλοδαπούς με μία στρεμματική απόδοση πενιχρή, με μία εξαμελή τεχνική επιτροπή, όπου αντί το Δημόσιο να έχει τον πρώτο λόγο, τα τρία μέλη θα είναι του ανάδοχου. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει! Ο ελεγκτής και ελεγχόμενος!

Είμαστε υπέρ της εξόρυξης, υπέρ του κοιτάσματος «Ε» μέχρι το 2029 που θα αυξήσει μέχρι και πέντε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το ήδη υπάρχον κοίτασμα «Πρίνος-1», «Πρίνος-2», που, αν θέλετε, είμαι Βουλευτής Σερρών, αλλά έζησα πολλά χρόνια στην Καβάλα και τη θυμάμαι αυτή την περιβόητη εταιρεία «North Aegean Petroleum Company» από τότε. Και είναι ένα κοίτασμα προσοδοφόρο -έστω και μικρό- για να δώσει ενεργειακή παράταση. Και σε μία χώρα -προσέξτε τώρα!- όπου δεν έχουμε αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου, δεν ξέρω σε αυτή την αμερικανική βάση στο νευραλγικό Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν, άραγε, οι Αμερικάνοι αποθηκευτικό χώρο και νοικιάζουμε χώρο στην Ιταλία;

Και μιλάτε τώρα για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προστάζει στη νομοθεσία η κάθε χώρα-μέλος της Κομισιόν της Ενωμένης Γηραιάς να έχει 15% αποθηκευτικό χώρο και δεν έχουμε κάνει κάτι; Και τα λέει ο Πρόεδρός μας για τη «Ρεβυθούσα». Μα, η «Ρεβυθούσα» δεν είναι αποθηκευτικός χώρος, είναι πολύ μικρός και μπορεί να καλύψει μόλις για μία εβδομάδα –διαβάζω- τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Εμείς, ναι, είμαστε υπέρ των εξορύξεων, υπέρ του ορυκτού μας πλούτου, των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου, των σπάνιων γαιών στην Ανατολική Μακεδονία με πολύτιμα ορυκτά, με τη ΛΑΡΚΟ που έπρεπε να την κρατήσουμε, κύριοι, τη ΛΑΡΚΟ για το κοβάλτιο και τη δώσατε στους Σκοπιανούς, που δεν το ξέρει ο κόσμος, στην εταιρεία FENS CUNICO του Steinmetz. Και πήγαινε το 2013 ο κ. Δασκαλάκης με τον κ. Εμίρη, όταν ο κ. Δασκαλάκης έφυγε από τη ΛΑΡΚΟ και πήγε Διευθύνων Σύμβουλος σε σκοπιανή εταιρεία και σήμερα το καλό φιλέτο της ΛΑΡΚΟ με το κοβάλτιο πωλείται στα Σκόπια στον Steinmetz, που εκκρεμούσε ερυθρό ένταλμα σύλληψής του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και δεν τον παραδώσαμε στους Ρουμάνους για φοροδιαφυγή και λέτε ότι μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη;

Θα πούμε «ναι» αναγκαστικά.

Είναι πάρα πολλά αυτά τα ζητήματα με τον κ. Τοπούζογλου που έχει είκοσι τέσσερα καράβια, από τα οποία τα δεκαοκτώ τα έχει ναυπηγήσει στη Νότια Κορέα και του παίρνουν το σπίτι στο Ψυχικό, το οποίο βγαίνει στο σφυρί. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εφοπλιστής είναι αυτός!

Και υπάρχουν κι άλλα πολλά ζητήματα που περιλαμβάνονται από το 22 μέχρι το 41 και από το 1 μέχρι το 21 σε ό,τι αφορά και τη στρεμματική απόδοση, αλλά και για το ΤΑΙΠΕΔ που είναι πίσω από αυτή την καταχρηστική συμφωνία και κύρωση που υπάρχει από το ‘99 και θεσπίζεται τώρα και θα πληρώνουμε κι από πάνω 350.000 με 500.000 ετησίως το κόστος για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Και λέω εγώ: «Μήπως αυτά με την κοινωνικοποίηση που επιβάλλει ο ανάδοχος τα επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης; Εκεί, δηλαδή, που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι; Αντί από το κοίτασμα «Ε», κύριοι, να έχουμε εθνικό όφελος με μία εξαμελή επιτροπή στην οποία κουμάντο θα κάνει το κράτος, το ελληνικό δημόσιο και όχι ο ανάδοχος, τα δίνουμε φιλέτο σε μια εταιρεία και της δίνουμε και επιδότηση από πάνω;

Εμείς λέμε «ναι» στις εξορύξεις και «ναι» στον ορυκτό πλούτο που κατά τα νορβηγικά πρότυπα -και ολοκληρώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- οι Νορβηγοί κατάφεραν και έκαναν και την Τράπεζα Νεότητας, την οποία δεν μπορεί να πειράξει κανείς και έχουν για 600 ευρώ απόθεμα, για να ζήσουν χωρίς να δουλεύει κανείς. Αυτό το κοίτασμα πλησίον της Θάσου είναι ανάλογο της Νορβηγικής Θάλασσας και δεν κάνουμε τίποτα, γιατί δυστυχώς συνυπογράψαμε να μην κάνουμε έρευνες ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι. Και τώρα έρχεται η Κυβέρνησή σας για να πάμε σε συνεκμετάλλευση; Έλεος, κύριοι! Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

«Ναι» στις εξορύξεις, αλλά με συμβάσεις που να έχουν εθνικό κύρος, εθνικό χαρακτήρα και εθνικό όφελος. Τα έλεγε ο Κυριάκος ο Βελόπουλος, αλλά ήταν ο γραφικός και επιβεβαιώνεται.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Π.Ε Σερρών: Καύσωνας και την επόμενη εβδομάδα

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς...

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Ξεκινάει την Παρασκευή 19 Ιουλίου η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη

Η απόλυτη κωμωδία του αρχαίου θεάτρου σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη ξεκινάει την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ήρωα Μακεδονομάχο Καπετάν Μητρούση αύριο Κυριακή 14...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ήρωα Μακεδονομάχο Καπετάν Μητρούση, διοργανώνει την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 ο Λαογραφικός Όμιλος-Αλληλεγγύης Κ. Μητρουσίου, σε συνεργασία με...

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Μόνο υπερηφάνεια για τους αθλητές μας!!!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υποδέχτηκε τη Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, Σερραίους αθλητές του υγρού στίβου, τους οποίους βράβευσε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Στην Δομή των Σερρών κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS

Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS εντοπίστηκαν σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, ενώ...

Μάρκος Μπόλαρης: Για μια τεκμηριωμένη και σε βάθος Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Γιά μιά τεκμηριωμένη και σε βάθος Εξωτερική Πολιτική Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των όπλων Στην προκλητική αυτή εποχή που μας δόθηκε να ζούμε ,...

Τάσος Χατζηβασιλείου: ΣΥΡΙΖΑ & Ελληνική Λύση συμπορεύονται στη διασπορά fake news

«ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση συμπορεύονται στη διασπορά fake news ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κενά στην εθνική άμυνα τονίζει ο βουλευτής Σερρών Τάσος...

Συνέχισε να διαβάζεις