14/07/2024
26.5 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Πάμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο για τις επόμενες γενεές

Array

Αναλυτικά η Ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα στην επιτροπή των Περιφερειών «Η Έδρα της UNESCO “Creative Citiesin Motion”. Η Έδρα για τις Δημιουργικές, Έξυπνες Βιώσιμες Πόλεις και Περιφέρειες».

3637143 252863 347464 type13262

Ευχαριστώ και τους ομιλητές και τους ερευνητές και τους επιστήμονες για την κατάρτιση που έχουν, διότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Όταν μιλούμε για έξυπνες πόλεις και όλα αυτά,στα οποία αναφέρεστε, πάμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο για τις επόμενες γενεές. Τα λάθη που έχουν γίνει, για πολλές δεκαετίες, τα βιώνουμε μέσα από τσιμεντουπόλεις χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς ορθό και δίκαιο συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άγχος, ζώντας σε μια μεγάλη πόλη, με ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο, που πάνω από το μισό πληθυσμό έχει συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.

dei gaia e vima (1)

Βλέπουμε, ότι έχουν γίνει βήματα τουλάχιστον στη Γηραιά, τα τελευταία χρόνια, που από τις 16 εξυπνότερες πόλεις στον κόσμο, οι 7 είναι στην Ευρώπη. Αυτό κάτι λέει.Ενθυμούμαι, στο Τορίνο της Ιταλίας, μια και  ήσασταν και εσείς, κύριε Πρόεδρε, στην Ιταλία.Εκεί, έγιναν πολύ σημαντικές μετρήσεις,για να έχουμε μία ατμόσφαιρα, την ενδεδειγμένη, και να περιοριστεί η ρύπανση. Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλούμε για έξυπνες πόλεις, αν δεν δούμε όλα τα στοιχεία που τις συνθέτουν. Μεταξύ αυτών των στοιχείων και το πώς θα μειώσουμε τη ρύπανση.

Οι 7 πόλεις στην Ευρώπη, οι υπόλοιπες 3 είναι στην Ασία, αν θυμάμαι καλά. Μάλιστα στη Σεούλ είναι η έδρα των βιώσιμων πόλεων. Τουναντίον, έχουν πάρει την κατιούσα σε βιώσιμες και έξυπνες πόλεις αυτές που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. Αυτό νομίζω κάτι λέει. Άρδην άλλαξε το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ότι αφορά το βιοτικό επίπεδο.

Πριν από λίγο, ο ομιλητής ήταν πολύ σωστά τοποθετημένος για τουρισμό αλόγιστο, σε πολλές περιοχές, όπου το βιώνουμε και εμείς σε κάποια νησιά, και όχι μόνο, στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό να δημιουργεί στους ντόπιους, στην τοπική κοινωνία, πολλαπλά προβλήματα.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που διάβαζα, πριν από λίγα 24ωρα, ότι στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι κάτοικοι πλέον δεν θέλουν άλλους τουρίστες. ‘Η αυτό που βιώνουν χρόνια οι Βενετσιάνοι, όπου στη Βενετία έχει αλλάξει άρδην η ποιότητα ζωής των κατοίκων, λόγω του αλόγιστου τουρισμού, με απώτερο σκοπό το κέρδος.Δεν λέμε, οι  τουρίστες πρέπει να επισκεφθούν παγκόσμιας φήμης περιοχές. Πρέπει,όμως, να υπάρξει και η ανάλογη υποδοχή για να την επισκεφθούν. Δεν έχει δημιουργηθεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορούν να αντέξουν αυτές οι πόλεις τόσο μεγάλο πλήθος τουριστών. Το αποτέλεσμα είναι το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων εκεί, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ψυχική και σωματική τους υγεία και λιγότερο το κέρδος.

Όπως μιλούμε για Έξυπνες Πόλεις, τελευταία γίνεται λόγος για την έξυπνη γεωργία. Είναι αυτό που πολύ ορθά το βάζουμε «τι είναι τελικά έξυπνο». Τα Τρίκαλα, μπορώ να πω ότι, έχουν δώσει ένα παράδειγμα, χρόνια, με μία έξυπνη πόλη που έχουν κάνει σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό.

Επίσης, απτό παράδειγμα ενθυμούμαι είναι και το Λιμάνι της Σκύρου.

Επίσης, είναι ένα έξυπνο λιμάνι. Γιατί όλα αυτά είναι αλυσίδα, είναι παζλ, είναι πολλά κομμάτια. Έξυπνες Πόλεις προϋποθέτουν έξυπνα λιμάνια, έξυπνη συγκοινωνία, έξυπνη γεωργία.


(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ )

Είναι μία λέξη, η οποία ακούγεται, αρκεί να είναι σωστά δομημένη με ένα σχέδιο δράσης πώς μπορούμε να αλλάξουμε άρδην την ποιότητα ζωής στις πόλεις, δεν αλλάζει εύκολα, γιατί ήδη τις έχουμε καταστρέψει με βάση το Πολεοδομικό σχέδιο, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνουν βήματα.

Για παράδειγμα, είναι ξέρετε και στη νοοτροπία, μιλούσατε προηγουμένως για το περπάτημα,στη Λιουμπλιάνα, λοιπόν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει απαγορευτεί κάθε κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και έχουν δημιουργήσει τα Μίνι Μπας, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι στη Λιουμπλιάνα.

Είναι, σημαντικά βήματα και πολύ σημαντικά αυτά που ακούμε κύριε Πρόεδρε και είναι πολύ σημαντικό το θέμα, διότι θα πρέπει να μας απασχολήσει και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο και σίγουρα μιας και είναι και ο Περιφερειάρχης εδώ και έχω περάσει και εγώ από την Αυτοδιοίκηση την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και ο πρώτος και δεύτερος βαθμός.

Δεν έχει, βέβαια, αντίστοιχα τις αρμοδιότητες και τους πόρους όπως θα έπρεπε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και σίγουρα θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις, να είναι εποικοδομητικές, για να προλάβουμε τα χειρότερα θα έλεγα εγώ για τις επόμενες γενεές, για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας, σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Πρέπει, να συνδράμουμε όλοι πάνω σε αυτό,με βήματα τολμηρά, με πολιτικές οι οποίες θα έχουν να κάνουν πάνω από όλα με τον άνθρωπο και όχι με το κέρδος και αντιλαμβάνεστε τι λέω. Διότι, έχουμε χαλάσει και το αρχιτεκτονικό τοπίο με απώτερο σκοπό το κέρδος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο,αυτό που είπα πριν,να έχει δυστυχώς μειωθεί αρκετά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε, είναι αρκετά ενδιαφέρον το θέμα πρέπει να επανέλθουνε κι άλλες συζητήσεις, είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται προτάσεις, απόψεις, επιστημονική κατάρτιση το επίσταμαι, δηλαδή αυτών των ανθρώπων εδώ, όπως και στο κομμάτι της αρχαιολογίας.

Δυστυχώς, πολλά μνημεία αρχαιολογικά το ξέρει και η αρχαιολόγος αδικούνται, διότι είναι σε ένα δομημένο πολεοδομικό πλέγμα ούτε έχουν αξιοποιηθεί σωστά ούτε έχουν προωθηθεί σωστά. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, έχουμε μείνει πολύ πίσω ενώ στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικά βήματα,σας είπα από τις δέκα πιο έξυπνες πόλεις ανά τον κόσμο οι εφτά, είναι στην Ευρώπη αυτή την ώρα, αυτό είναι καλό, είναι θετικό, για να είμαστε και εμείς μια χώρα των Περιφερειών ως Ελλάδα και να είμαστε κοντά στην Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να το πιάσουμε σωστά το θέμα.

Δηλαδή, μέσα από επαΐοντες, μέσα από αρχιτέκτονες, μέσα από μηχανικούς, μέσα από ανθρώπους περιβαλλοντολόγους,πρέπει να γίνουν ομάδες δράσεις οι οποίες θα έχουν άμεση σχέση και με την Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε κεντρικό Κοινοβουλευτικό επίπεδο, για να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε συμπεράσματα ουσιαστικά, για να τα έργα υλοποιήσουμε.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον καύσωνα

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές...

Νίκος Παπαθανάσης: Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτό...

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μάρκος Μπόλαρης: Για μια τεκμηριωμένη και σε βάθος Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Γιά μιά τεκμηριωμένη και σε βάθος Εξωτερική Πολιτική Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των όπλων Στην προκλητική αυτή εποχή που μας δόθηκε να ζούμε ,...

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Συμβούλιο για το Fly Over

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Fly Over, που συγκάλεσε στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας,...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων: Αδύνατη η επιβίωση των πρατηρίων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων διαμαρτύρεται με την ακόλουθη επιστολή της στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο εξηγώντας ότι είναι αδύνατη η επιβίωση...

Συνέχισε να διαβάζεις