21/03/2023
9.7 C
Serres

ΚΟΤΖΙΑΣ:ΦΕΥΓΩ ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΕΛΥΣΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ – Η ΧΩΡΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ!

Πανευτυχής δήλωσε ότι αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας αναφορά στην πρόοδο για την επίλυση του Σκοπιανού.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε και την ευκαιρία που μου έδωσε να μετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από το Σκοπιανό όμως και μία σύντομη αναδρομή στην παρουσία του στο υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα.

«Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς.

Lavera

«Ο καθείς φεύγει από κάπου με μνήμες, στεναχώριες… Είμαι ευτυχισμένος για το μεγάλο βήμα του Μακεδονικού και γιατί φεύγω δίνοντας τα προεδρικά διατάγματα που επεκτείνουν την κυριαρχία της πατρίδας μας. Με όλες τις αδυναμίες μου, με όλα τα λάθη που ολοφάνερα έχω κάνει, φεύγω ευχαριστημένος. Νομίζω ότι δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή από ότι παραλάβαμε. Είμαι σίγουρος», τόνισε.

Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών, θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων, αλλά με τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Πάντα είμαστε μικρότεροι από αυτά, αλλά στην προσπάθειά μας να τα λύσουμε μεγαλώνουμε και ηλικιακά, σε αυτό το υπουργείο και με βάρος, στην κυριολεξία, και σε σκέψη», σημείωσε.

«Κάτω από την ηγεσία σας η κυβέρνηση, το υπουργείο, έβγαλε τη χώρα από το βούρκο που βρέθηκε, να ξεπεράσουμε την ανυποληψία. Σήμερα όχι μόνο μας ακούν, αλλά ζητάνε τη γνώμη μας. Είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που πήρα από συναδέλφους για τη δουλειά που έκανα», συμπλήρωσε. «Η χώρα έκανε εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, στόχο προοπτικής, έχοντας στρατηγική συγκροτημένη».


«Ευχαριστώ Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές»

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι έγινε ένα βήμα. «Ευχαριστώ τον Ζάεφ, τον Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ», είπε αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Ζούμε κι εσείς κι εγώ την ίδια παραδοξολογία. Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής γιατί φεύγω έχοντας κάνει βήμα υλοποίησης της συμφωνίας που δουλέψαμε σκληρά εσείς, εγώ, το διπλωματικό μου γραφείο», τόνισε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του σημειώνοντας «Αποδείξαμε ότι τα περί μυστικής διπλωματίας δεν ισχύουν».

«Είμαι πολύ υπερήφανος που στείλαμε 93 υποθέσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς. Κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη δεν θέλησαν να τα καταγράψουν αυτά», ανέφερε ακόμη. Μιλώντας για τα απόρρητα κονδύλια, είπε:


«Φτιάξαμε ειδικό νόμο, να περνάνε και να ελέγχονται από υπηρεσιακό συμβούλιο. Πηγαίνουν στη Βουλή και η Βουλή τα εγκρίνει. Μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα βγάλουν στη δημοσιότητα. Από τη βουλή για να σηκωθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει τη βεβαίωση ότι έχει εγκριθεί. Οι αθλιότητες των τελευταίν ημερών δείχνουν ότι λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία σε πολλές πλευρές της κοινωνίας. Αν ήταν αληθινά, ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με την Ελλάδα γιατί θα σας εκθέσουν στο τέλος. Ποιος θα μας εμπιστευτεί αν δεν επιδείξουμε σοβαρότητα, όπως κάναμε ως υπουργείο; Η σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αίσθηση ευθύνης είναι στοιχείο της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά, «για όλα όσα έκανε για εξωτερική πολιτική της πατρίδας αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια. Υπήρξε πολύτιμος στενός συνεργάτης». «Θέλω να τον ευχαριστήσω με την καρδιά μου για αυτά που έδωσε από αυτό το καίριο πόστο στην Ελλάδα, στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, τη δημιουργία ενός νέου δόγματος στην εξωτερικής μας πολιτικής.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σταδιακά ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών πλέον. «Εχεις κάθε λόγο να είσαι ευτυχής. Φεύγεις από το υπουργείο σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική πολιτική. Ανοίγει ο δρόμος για μία ιστορική συμφωνία με τους γείτονές μας».

via