26/03/2023
14.3 C
Serres

Υλοποιήθηκαν οι εισηγήσεις Λεονταρίδη για τις καταστροφές του Ιουνίου: Στο 100% η αποζημίωση του ΕΛΓΑ

Υλοποιήθηκαν οι εισηγήσεις του Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή, που έγιναν στις 5.7.22 και στις 16.3.2023 , για εφαρμογή 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του Ιουνίου 2022 ( βλ. άρθρο 48 συνημμένο έγγραφο και σχετικές ομιλίες μου ) για τις ζημίες λόγω των έντονων και εκτεταμένων χαλαζοπτώσεων και πυρκαγιών ( Ιούνιο 2022 και Μάιο με Σεπτέμβριο 2022. 

Με το Νομοσχέδιο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού–ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης» προσδιορίζονται επακριβώς οι προϋποθέσεις σε κάθε άρθρο ξεχωριστά : 

Ειδικά για το  άρθρο 48 , καθορίζεται το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο έως το εκατό τοις εκατό της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε και για το νομό Σερρών. Συγχαρητήρια στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Οικονομικών, τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και τον ΕΛΓΑ, που εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση, να καθοριστεί το όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε. . 

Parfait

Από τις 5 .7.2022  είχα επισημάνει στην Βουλή και στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πως είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της  : 

1. Προκαταβολής  της αποζημίωσης

2. Εφαρμογής στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς, χωρίς απομείωση του 20% στην καλλιέργεια, από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, με τη συνήθη μέθοδο με νομοθετική ρύθμιση. 


Με το άρθρο 44, παρατείνεται το χρονικό διάστημα παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου2023 η ισχύς των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί. Παρατείνεται επίσης η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α΄ της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες. Τα ακίνητα παραχωρούνται με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας της Χώρας.

Με το άρθρο 45 δρομολογείται η αξιοποίηση ακινήτων διαχείρισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι εκατό στρεμμάτων, τα οποία αποτελούν μέρος ακινήτων συνολικού εμβαδού άνω των εκατό στρεμμάτων, καθώς και η αξιοποίηση ακινήτων του ίδιου Υπουργείου για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον πρωτογενή τομέα, προς ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Το τελευταίο γίνεται για 40 έτη, με τίμημα, χωρίς δημοπρασία και με την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της επένδυσης εντός πενταετίας από την αρχική παραχώρηση.

Με το άρθρο 47 εξασφαλίζεται το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο ενισχύσεων που χορηγούνται από το αρμόδιο Υπουργείο. Πρόκειται για ενισχύσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ως αποζημιώσεις για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία  και βάσει σχετικής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις αυτές θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά από τους πληγέντες για τους οποίους προορίζονται, που τις έχουν ανάγκη.

Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης, και εν γένει ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή της στον τομέα αυτό με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της τόσο μέσω νομοσχεδίων όσο και μέσω σχετικών τροπολογιών που κατατέθηκαν κατά καιρούς.

Έτσι, και με αυτό το νομοσχέδιο, συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας βελτιώνοντας δομές και φορείς και παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους προς το σκοπό αυτό.

O Θεόφιλος Λεονταρίδης ζητά επίδομα παραμεθορίου σε όλους τους Ένστολους στον Νομό Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Χόμπι: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε

Η δουλειά δεν πρέπει για πολλούς λόγους να είναι… όλη μας η ζωή. Η ενασχόληση με ένα χόμπι αφού σχολάσουμε ή τα Σαββατοκύριακα είναι...

Μαθήτριες λυκείου υποστηρίζουν ότι βρήκαν απόδειξη για το Πυθαγόρειο Θεώρημα που οι μαθηματικοί...

Εδώ και δύο χιλιετίες δεν έχει υπάρξει τριγωνομετρική απόδειξη για το θεώρημα Δύο μαθήτριες λυκείου της Νέας Ορλεάνης υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξει το θεώρημα του...

Αυτό το σουβλατζίδικο σου φτιάχνει πίτα με το σήμα της ομάδας σου!

Σε αυτό το σουβλατζίδικο της Αττικής, μπορείς να πάρεις το πιτόγυρό σου σε χαρτί που έχει το σήμα της ομάδας σου! Το συγκεκριμένο μαγαζί βρίσκεται...

Συνταγή για σοκολατένια Pancakes

Σοκολάτα και Pancakes! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθεί το σαββατοκύριακο σου; Συστατικά 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/4 κουτ. του γλυκού baking powder1 κουτ....

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τερζής προς Παλάζη: Ποια τα έσοδα από τα ιπτάμενα φανάρια και το «κλείδωσε μια ευχή» ;

Ποια τα έσοδα από την πώληση των ιπτάμενων φαναριών και το αντίστοιχο ποσό που πήγε στα Κ.Δ.Α.Π Α.Μ.Ε.Α. το 2021; Ποια τα έσοδα από τη...

Η άγνωστη τραγωδία που έφερε τον χωρισμό Ζέτας Μακρυπούλια και Μιχάλη Χατζηγιάννη

Μια μεγάλη αποκάλυψη έρχεται στο φως για τη Ζέτα Μακρυπούλια και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, με περισσότερες λεπτομέρειες για τον χωρισμό τους να γίνονται γνωστές...

«Είμαι καταθλιπτικός, πήρα φαρμακευτική αγωγή»: Συγκλονίζει ο Βασίλης Ευταξόπουλος 23 χρόνια μετά τα «Εγκλήματα»

Ο Βασίλης Ευταξόπουλος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό μέσα από τη δημοφιλή ελληνική σειρά «Εγκλήματα». Ο ίδιος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης και 23 χρόνια μετά το...

Συνέχισε να διαβάζεις