21/05/2024
18.1 C
Serres

ΜΑΡΙΑ – ΖΩΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΤΟ SOCIALPROFILE: ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ!

Array

Αυτός που προσφέρει, κερδίζει!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
“O εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη, στη βαθύτερη ενσυναίσθηση, στο ποιόν και τη παιδεία που αποκομίζει από τις επιλογές και τα ερεθίσματα του.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορες ομάδες αλλά και μονάδες ατόμων να στρέφονται στον εθελοντισμό.Ίσως είναι η ανισότητα που συνεχώς διογκώνεται, ίσως η προβολή των δράσεων και η εσωτερική ανάγκη για προσφορά, ίσως είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα… Η ουσία ωστόσο δεν είναι η αντίληψη της παρακμάζουσας κατάστασης, αλλά η δράση που αναλαμβάνει ο καθένας, για να κάνει λίγο καλύτερο το κόσμο, πολύ καλύτερο….τον εαυτό του… Στο πλαίσιο της εσωτερικής αναζήτησης για τους κατακριτέους millenials η νεαρή Σερραία εθελόντρια Μαρίζα Θεοδωρίδου ταξίδεψε στην υπανάπτυκτη Γκάνα για δύο εβδομάδες. Με θέληση, πείσμα και τις γνώσεις της στην οδοντιατρική κατάφερε να προσφέρει το δικό της, ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι στη παγκόσμια προσφορά, κάνοντας το κόσμο… λίγο πιο όμορφο”. 

SocialProfile: Καλησπέρα σου και σ’ ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη. Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς ενημερώθηκες σχετικά με την εθελοντική δράση;

Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Ενημερώθηκα μέσω μιας κοπέλας που αναρτούσε φωτογραφίες με δικές της εθελοντικές δράσεις στην Γκάνα και προωθούσε τον οργανισμό και τις δράσεις του.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

SocialProfile: Εσένα τι σε παρακίνησε ώστε να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό;

Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Δεν ήταν απόφαση που την σκεφτόμουν από μικρή, αντιθέτως μάλιστα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και λόγω μεγαλύτερης ωριμότητας και εμπειριών γινόμουν όλο και πιο έτοιμη για τον εθελοντισμό. Με παρακινούσε σίγουρα το γεγονός ότι παρακολουθούσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δράσεις και φωτογραφίες και πάντα έβλεπα τον εαυτό μου να χαμογελάει, να γίνομαι όλο και πιο χαρούμενη, σίγουρη ότι θέλω κάποια στιγμή να το καταφέρω και εγώ.

SocialProfile: Ποιο ήταν λοιπόν το έναυσμα για να το ξεκινήσεις όλο αυτό;


Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Προσωπικά πιστεύω, πως το έναυσμα ήταν η αδικία που κατακλύζει αυτές τις χώρες και η θέληση μου να γνωρίσω αυτούς τους πολιτισμούς και να γίνω κομμάτι τους βοηθώντας εθελοντικά. Η τελική αφορμή δεν υπήρξε, ήταν κάτι πολύ στιγμιαίο και η απόφαση πάρθηκε κυριολεκτικά σε ένα λεπτό. Είπα θέλω να το κάνω και θα το κάνω. Και τελικά τα κατάφερα.

SocialProfile: Είναι μια δύσκολη απόφαση, κυρίως για το περίγυρο σου. Πώς δέχτηκαν τα νέα η οικογένεια και οι φίλοι σου;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Η οικογένειά μου στην αρχή ήταν αρνητική, οι γονείς μου δικαίως διστακτικοί, αλλά τελικά με εμπιστεύτηκαν όπως κάνουν πάντα και η θέληση μου τους απέδειξε ότι πρέπει να με αφήσουν να κάνω αυτό το βήμα. Οι φίλοι μου ήταν όλοι παραπάνω από χαρούμενοι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί. Με γέμιζαν με παραπάνω θέληση και δύναμη. Μάλιστα μια φίλη μου με ακολούθησε στο ταξίδι και έτσι το όνειρό μου ολοκληρώθηκε.

SocialProfile: Ποιό ήταν το πρώτο πράγμα που βιώσατε όταν φτάσατε στη Γκάνα;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Με την πρώτη ματιά, βίωσα σίγουρα άσχημες εικόνες, όχι τόσο όμορφα μέρη και δρόμους αρκετά βρώμικους. Η υπανάπτυξη ήταν εμφανής σε κάθε βήμα. Όμως, η όλη ατμόσφαιρα που ξεχείλιζε από την διαφορετικότητα των ανθρώπων και τα συναισθηματα μου με έκαναν να ξεχνάω τα υπόλοιπα.


SocialProfile: Θα μοιραστείς μαζί μας την ιστορία που σε έχει αγγίξει πιο πολύ;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Η επίσκεψη στο ορφανοτροφείο της Γκάνας, ήταν μια από τις πιο έντονες στιγμές. Δεν θα ξεχάσω το γεγονός ότι με το πρώτο μου βήμα μέσα στον χώρο και ενώ κρατούσα σακούλες με παιχνίδια, τα παιδιά έτρεξαν πάνω μου και το μόνο που ήθελαν ήταν να με αγκαλιάσουν. Δεν μπορούσα να κρατηθώ στα πόδια μου όταν με περικύκλωσαν. Ένιωσα τόση αγάπη και πήρα τόσο σφιχτές αγκαλιές από ανθρώπους που δεν γνώριζα. Και το πιο μαγικό; Δεν αναρωτιέσαι αν είναι αληθινά όλα αυτά. Με έναν τρόπο είσαι σίγουρος ότι είναι. Γιατί εκεί έτσι είναι όλα! Τόσο απλά και τόσο αληθινά!

SocialProfile: Μπορείς να μας πείς για την καθημερινή ζωή; Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η προσαρμογή;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Η καθημερινή ζωή στην Γκάνα είχε τους δικούς της ρυθμούς. Δρόμοι γεμάτοι με παζάρια και μικρές οικογενειακές επιχειρησεις, μουσική, πολλά λεωφορεία και ταξί. Κάποια φαγητά ήταν σχετικά προσαρμοσμένα στις δικές μας γεύσεις, ενώ δυσκολίες υπήρχαν και με το παραπάνω με τη ζέστη, το νερό και τα κουνούπια. Για μένα η προσαρμογή ήταν εύκολη και σχετικά γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμοστώ.

SocialProfile: Ποια ήταν η πιο διασκεδαστική σου στιγμή στη Γκάνα;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Υπήρξαν διάφορες ωραίες στιγμές. Χαρακτηριστικά μπορώ να θυμηθώ το σπίτι στο οποίο μέναμε και έπρεπε να πλένουμε και να απλώνουμε μόνες τα ρούχα όπως και να μάθουμε τις δουλειές του σπιτιού και τις ιδιαιτερότητες του. Τα εγγόνια της γιαγιάς ανέλαβαν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Γελούσαμε όλοι τόσο πολύ σε ολόκληρη τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, πώς για να φτάσουμε στα σχοινιά και να απλώσουμε τα ρούχα έπρεπε να πηδάμε ψηλά ώστε να τα φτάσουμε. Άλλη μοναδική στιγμή ήταν στο ορφανοτροφείο όταν ρωτούσαμε τα παιδιά πώς λέγεται μια λέξη στα γκανέζικα. Δεν καταλαβαίναμε τίποτα και τις λέγαμε πάντα πολύ διαφορετικά με αποτέλεσμα να ξεκαρδίζονται όλοι μαζί μας.

SocialProfile: Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των κατοίκων στη Γκάνα όταν σας είδαν;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Σίγουρα αρκετοί δεν είχαν ξαναδεί λευκούς ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά. Όμως, μετά την πρώτη αντίδραση στη διαφορετικότητα, όλοι ανεξαιρέτως ήταν χαμογελαστοί και τα παιδιά μάλιστα μας χαιρετούσαν με το χεράκι τους πρωτού τα χαιρετήσουμε και φώναζαν «hi!».

SocialProfile: Ποιο ήταν το προφίλ των εθελοντών στη Γκάνα, διατηρείς κάποια επαφή μαζί τους;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Όλοι οι εθελοντές ήταν άτομα με πολλή διάθεση, θέληση, πολυταξιδεμένοι, σίγουροι για αυτό που κάνουν και οι περισσότεροι είχαν ξανά κάνει εθελοντισμό και ήταν πολύ δραστήριοι και προσαρμοστικοί. Διατηρούμε επαφή και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οφείλω ένα ευχαριστώ στην τεχνολογία! Συζητάμε να ξαναβρεθούμε μάλιστα σε παρόμοια δράση σε κάποια χώρα.

SocialProfile: Παίρνεις δύναμη από τον εθελοντισμό;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Από τον εθελοντισμό βασικά πήρα αγάπη. Και η αγάπη που έλαβα μου έδωσε πολλή δύναμη. Δύναμη να αντιμετωπίζω κάθε δυσκολία πιο απλά και πάντα να σκέφτομαι ότι για καθετί υπάρχει τουλάχιστον μια λύση. Αρκεί να το θέλουμε.

SocialProfile: Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι το όφελος για αυτόν που προσφέρει είναι πολύ μεγάλο. Μίλησε μας για αυτό από την δική σου εμπειρία. Θα το επαναλάμβανες;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Προσφέροντας γίνεσαι και εσύ πιο δυνατός, ανακαλύπτεις στοιχεία του χαρακτήρα σου που δεν ήξερες ότι έχεις, κερδίζεις δυναμισμό, υπομονή, επιμονή, τόλμη. Αυτός που προσφέρει, κερδίζει! Και το βασικότερο που κέρδισα είναι να γνωρίσω την ανιδιοτέλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Στην ερώτηση λοιπόν αν θα το ξανά έκανα η απάντηση είναι φυσικά!

SocialProfile:  Ποια αποτελέσματα είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πώς συνέβαλε στη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Δουλεύαμε ως οδοντίατροι σε νοσοκομειακό χώρο που είχε σοβαρές ελλείψεις. Υπήρχαν οδοντίατροι που λειτουργούσαν πολύ διαφορετικά και προσπαθούσαμε να τους δώσουμε τις γνώσεις μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του χώρου του οδοντιατρείου. Ήταν πολύ πρόθυμοι να μάθουν πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη. Και εμείς απόλυτα δοτικοί ώστε να συνεισφέρουμε με το καλύτερο τρόπο από τη διαχείρηση των ασθενών ως την κατάλληλη επιλογή θεραπείας σε κάθε περίπτωση.

SocialProfile: Tι έχεις κερδίσει από τη συμμετοχή σου ως εθελοντής, πιστεύεις ότι αυτό θα σε βοηθήσει στη μελλοντική σου καριέρα;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό για μένα που πρέπει να διαθέτει ένας άνθρωπος είναι η προσαρμοστικότητα. Προσαρμοστικότητα με νέους ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες και τρόπο ζωής. Αυτό βοηθάει σε κάθε πτυχή της ζωής και ειδικά στην επαγγελματική επιτυχία. Αυτό ειναι κάτι που κέρδισα σίγουρα και που πιστεύω πως θα με βοηθήσει στην μελλοντική μου καριέρα.

SocialProfile: Ποίοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Μαρία – Ζωή Θεοδωρίδου: Οι άμεσοι στόχοι μου για το μέλλον είναι να ασκήσω το επάγγελμα που αγαπώ, την οδοντιατρική, μέσα από την άσκηση της επιστήμης μου να επιλέξω προσεκτικά τα επόμενα μου βήματα και να ταξιδεύω σε καινούριες χώρες και πολιτισμούς, με την σκέψη του εθελοντισμού ταυτόχρονα στο μυαλό μου!

Δείτε ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile εδώ:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Η Πάρις Χίλτον φορούσε προσθετική κοιλιά όσο περίμενε τα παιδιά της μέσω παρένθετης...

Ήθελε επίσης να μάθει πώς «νιώθεις όταν είσαι έγκυος, ακόμα και αυτό τον τόσο μικρό τρόπο» Η Πάρις Χίλτον αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για το ταξίδι...

Ελένη Ψυχούλη: «Τα νεκροταφεία είναι το αγαπημένο μου μέρος»

Η Ελένη Ψυχούλη απάντησε σε μία σειρά από ερωτήσεις στην στήλη «Τι ψυχή(δου) θα παραδώσεις» της εκπομπής «Breakfast@star», όπου εξέφρασε την αγάπη της για...

First Dates: «Ρωσίδες, Ουκρανέζες, Λιθουανές. Δεν άφησα φυλή που δεν έχω πάει» –...

Μετά από μια περιπετειώδης ζωή ο 64χρονος Ζήσης από την Κοζάνη πήγε στο First Dates για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του, έχοντας πάει...

21 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Το Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαϊου ως «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Όσα μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί για την υγεία μας και δεν είναι μύθοι

«-Μάνα βγαίνω – Ζακέτα να πάρεις μαζί σου, θα κρυώσεις». «Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσουν τα μάτια σου». Αλήθεια, πόσες φορές δεν...

Λαμία: Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από γεύματα σε σχολείο

Δεκάδες παιδιά εμφάνισαν βαριά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ενώ κάποια πήγαν και στο Νοσοκομείο Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης...

Εορτολόγιο 17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου του...

Συνέχισε να διαβάζεις