62 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ S.PROFILE ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

62 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ S.PROFILE ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Η Mαρινέλλα της ψυχής µου

Τη διαδροµή της ζωής µου δεν θα µπορούσα να τη µετρήσω χωρίς τη σπουδαία φωνή της να συνοδεύει το κάθε µου βήµα, τον κάθε µου παλµό, την κάθε ανάσα µου.

Εξήντα ένα ολόκληρα χρόνια της δικής της ζωής συµπυκνώθηκαν σε έναν τεράστιο περίπατο δικό µου, κι εξακολουθώ εκεί να χάνοµαι µαγεµένος από την πολυτάλαντη Μαρινέλλα της καρδιάς µας, τη Μαρινέλλα της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσµου.

Η αναζήτησή µου ξεκίνησε από ένα τυχαίο περιστατικό, σε µικρή ηλικία, που µου έδωσε την αφορµή της προσέγγισης στο διαχρονικό της έργο, στο απύθµενο ταλέντο της, στον αδαµάντινο χαρακτήρα της, στην ανεπιτήδευτη δυναµικότητά της. Και όσο περισσότερο τη γνώριζα, τόσο περισσότερο µε κέρδιζε.

Σκοπός της ζωής µου πλέον, η ανάδειξη του ταλέντου της, µέσα από χιλιάδες αφιερώµατα σε εφηµερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνα…

Σε αυτήν την πολύχρονη διαδροµή µου στο πλάι της συνεργάστηκα –και εξακολουθώ να συνεργάζοµαι– µε πολλούς και καταξιωµένους στον χώρο τους ειδικούς – εκδότες, δηµοσιογράφους, γραφίστες, φωτογράφους κ.ά.

Η οικογένεια Πεταλωτή στάθηκε σηµαντικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά µάλιστα ο κύριος Θέµης Πεταλωτής και η κυρία Κλαίρη Γκιπυρίτη-Πεταλωτή είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την πολυτελή έκδοση, ένα τεύχος 32 σελίδων αφιερωµένο στην τραγουδίστρια-φαινόµενο παγκοσµίως, µε τίτλο «61 χρόνια Μαρινέλλα: Η τέχνη της µεγάλης φωνής».

Από αυτές τις γραµµές, µου δίνεται η ευκαιρία να τους ευχαριστήσω, διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχα τη δυνατότητα να προσφέρω στους θαυµαστές της µεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού, της σπουδαίας Μαρινέλλας, µέσα από τις σελίδες αυτής της τιµητικής έκδοσης, τµήµα από το αρχειακό υλικό που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος, θα µου επιτρέψετε να αφιερώσω το εξώφυλλο αυτού του τεύχους στην µνήµη του γκουρού της φωτογραφίας Ντίνου ∆ιαµαντόπουλου, µε την εκπληκτική φωτογράφιση της Μαρινέλλας που εκείνος είχε δηµιουργήσει, και ο οποίος είχε πει: «Μια φωτογραφία είναι όµορφη όταν αρέσει σ’ εµένα. Γιατί οµορφιά είναι η ψυχή του καθενός».

Καλή ανάγνωση…  Φρέντυ Πυτιλάκης

 

Ο Φρέντυ Πυτιλάκης και το όνειρό του για τη Μαρινέλλα

Από τον Άρη Βασιλειάδη

Φωτοδημιουργοί : Αλίντα   Μαυρογένη , Ξανθόπουλος, Γκιζάρης , Κανελλόπουλος.

Ο Φρέντυ Πυτιλάκης και το Social Profile, το μεγαλύτερο περιοδικό στις Σέρρες, μετά το επιτυχημένο αφιέρωμα στη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζουν σήμερα σε αποκλειστικότητα συλλεκτικά εξώφυλλα δίσκων, περιοδικά και φωτογραφίες της αξεπέραστης Μαρινέλλας.

Η συλλογή τους κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Απαιτεί προσήλωση, χρόνο και …ευλάβεια. Τα ίδια δηλαδή χαρακτηριστικά με τα οποία η Μαρινέλλα αφιερώθηκε στο τραγούδι όλα αυτά τα χρόνια, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές συγκίνησης και ψυχικής ικανοποίησης. Βέβαια μόνο το πάθος για να συλλέξει κανείς τα κομμάτια του παζλ μιας τόσο μεγάλης καριέρας δεν αρκεί.

Χρειάζεται γνώση, διορατικότητα, προσοχή, ευαισθησία και υπομονή για να ακολουθήσεις βήμα βήμα τη μεγάλη ερμηνεύτρια σε τόσες πόλεις, σε τόσες χώρες, σε τόσες ηπείρους.

Το χαμόγελο ενός ανθρώπου σημαίνει πολλά. Και αξίζει ακόμα περισσότερα όταν εκφράζει το θαυμασμό του για κάποιο άλλο. Όταν μάλιστα αυτός ο άλλος είναι η Μαρινέλλα τα πράγματα παίρνουν μια ιδιαίτερη τροπή που κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Ο Φρέντυ Πυτιλάκης αντίκρυσε για πρώτη φορά τη Μαρινέλλα έντεκα χρονιών.

Οι γονείς του μετά από επίμονες παρακλήσεις του δεν άντεχαν άλλο και πήγαν όλοι μαζί στη “Νεράιδα” όπου η Μαρινέλλα εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο. Ήδη ήταν μύθος και ο μικρός Φρέντυ δε χόρταινε να τη βλέπει. Τα παιδικά του μάτια ανακάλυπταν αργά και ηδονικά ένα καινούργιο σύμπαν.

Το φαινόμενο “Μαρινέλλα” έμοιαζε στα μάτια του μ’ έναν ανεξερεύνητο πλανήτη, ο οποίος μάλιστα σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια μετά συνεχίζει να τον μαγεύει το ίδιο. Αν όχι και περισσότερο.

Η πρώτη γνωριμία τους όμως, έγινε νωρίτερα και αποδείχτηκε σημαδιακή. Ήταν επτά χρονών όταν κέρδισε σε μια γιορτή το δίσκο της Μαρινέλλας “Σ’ αγαπώ”. Αμέσως του τράβηξε την προσοχή. Τον άκουγε κάθε μέρα θέλοντας να μάθει όλο και περισσότερα για την τραγουδίστρια που του έκλεψε την καρδιά.

Και επειδή οι πραγματικές αγάπες δεν σβήνουν ποτέ η λατρεία του για τη Μαρινέλλα χρόνο με το χρόνο όλο και δυνάμωνε. Δεν χόρταινε να τη βλέπει, να την ακούει, να μαθαίνει λεπτομέρεις για τη ζωή της, για το πόσο άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της διασκέδασης. Παράλληλα άρχισε σαν μανιώδης συλλέκτης να μαζεύει και να αγοράζει ότι είχε να κάνει με εκείνη.

Σήμερα μπορεί να είναι περήφανος – και αν υπήρχε κατηγορία θαυμαστών στα ρεκόρ Γκίνες σίγουρα θα είχε κερδίσει – για την τεράστια συλλογή του. 160.000 φωτογραφίες της μεγάλης ερμηνεύτριας, βίντεο, δίσκοι, τηλεοπτικές συνεντεύξεις, εφημερίδες, περιοδικά, αφιερώματα, προγράμματα, αφίσες, ηχητικά ντοκομέμτα, σπάνια δισκογραφία, οπτικό υλικό, εκπομπές.

Ένα μοναδικό υλικό που ακολουθεί βήμα βήμα, ανάσα ανάσα τη Μαρινέλλα τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην επαγγελματική αναδεικνύοντας το άρωμα του μύθου που τη συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί αποτυπώνονται τόσο το σπάνιο ταλέντο της όσο και οι αγωνίες της, οι ανησυχίες, τα ερωτηματικά και τελικά ο χαρακτήρας της που δεν σταματάει να βάζει στόχους και να τους κατακτάει.

Το σπίτι του Φρέντυ Πυτιλάκη είναι όπως και τα όνειρά του, πλημμυρισμένο από την αύρα αυτής της σπάνιας καλλιτέχνιδος και όπως λέει ο ίδιος επιθυμία του είναι να τη μοιραστεί με τους χιλιάδες θαυμαστές της σ΄ όλον τον κόσμο.

Στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει άμεσα ένα Κέντρο Έρευνας, Τέχνης και Πολιτισμού αφιερωμένο στη Μαρινέλλα και το έργο της. Εκεί θα είναι ταξινομημένο όλο το αρχείο του για να μπορέσουν όλοι να μάθουν, να μελετήσουν, να αναλύσουν, να απολαύσουν, να συζητήσουν και να προσεγγίσουν το φαινόμενο που λέγεται “Μαρινέλλα”.

Η φιλία του Φρέντυ με τη Μαρινέλλα μετράει αρκετά χρόνια. Άρχισε στο Ηρώδειο, στην παράσταση “Γυναικών Πάθη”, όταν εκείνος ήταν 16 χρονών και την είδε από κοντά στο τέλος της παράστασης. Συνεχίστηκε το 1998 όταν πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι με επιτυχία και η Μαρινέλλα τον συμβούλευε.

Δεν ξεχνάει βέβαια τη ζεστή αγκαλιά της στο καμαρίνι του Ηρωδείου, μετά τη θριαμβευτική της συναυλίας “Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται”, όταν της ψιθύρισε τρέμοντας “σ’ αγαπώ” και εκείνη του απάντησε “και εγώ σε αγαπώ”, συμπληρώνοντας “έχεις το όνομα Φρέντυ που πρωταγωνιστεί στη ζωή μου μαζί με το Φρέντυ Γερμανό και τον Φρέντυ Σερπιέρη”.

Μερικά χρόνια αργότερα, ξανά στο Ηρώδειο, στη συναυλία της “Με βάρκα το τραγούδι” κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού της φώναξε “δασκάλα”, κάτι που της άρεσε τόσο πολύ που κράτησε το στιγμιότυπο στη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου της εξηγώντας πως και εκείνη θεωρεί δασκάλα της τη Σοφία Βέμπο.

Λένε ότι οι μεγάλες αγάπες πάνε στον Παράδεισο. Δεν πάνε μόνο. Τον ζούνε κιόλας. Εδώ.

Τα συγκεκριμένα αφιερώματα γίνανε για το περιοδικό S.PROFILE και την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ των Σερρών.

 

Related posts

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr