Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Η αρχή της ιστορίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και η άρρηκτη σχέση της με τη χριστιανική διδασκαλία!

Μοιράσου το...

​Τo Μάθημα 15 θα πραγματοποιηθεί για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας στις 1 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στο ​ Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ​ Νικ. Νικολάου 20 ​

ΘΕΜΑ: Η αρχή της ιστορίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και η άρρηκτη σχέση της με τη χριστιανική διδασκαλία.


ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, Φιλόλογος

Με την κυριαρχία των Ελλήνων τής Μακεδονίας σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την οικουμένη αργότερα επί Μ. Αλεξάνδρου, η χρήση τής αττικής διαλέκτου εξαπλώθηκε σε ευρεία κλίμακα εντός και εκτός Ελλάδος.

Έτσι δημιουργήθηκε βαθμηδόν μια απλούστερη μορφή ελληνικής γλώσσας, κοινή για όλους, γνωστή ως Αλεξανδρινή ή Ελληνιστική Κοινή.

savvas rizos

Ένα άλλο ιστορικής σημασίας γεγονός σφραγίζει την Ελληνική στην Αλεξανδρινή περίοδο: η Ελληνική γίνεται η γλώσσα τού Ευαγγελίου (και όλων των κειμένων της Καινής Διαθήκης) και μέσω αυτού ασκεί τεράστια επίδραση σε όλον τον χριστιανισμό. Θα ακολουθήσουν σε ελληνική πάντοτε γλώσσα τα κείμενα των μεγάλων Πατέρων τής Εκκλησίας, η Θεία Λειτουργία και η υμνολογία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σπάνια μια γλώσσα έχει συνδεθεί τόσο με μια θρησκεία όσο η ελληνική γλώσσα με τη χριστιανική διδασκαλία.

Στο μάθημα, αρχικά γίνεται μια αναφορά στην αρχή της ιστορίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια δίνονται στοιχεία για την σχέση της με την εκκλησιαστική γλώσσα μέσα από υπέροχα κείμενα και φράσεις της Καινής Διαθήκης και της ορθόδοξης υμνογραφίας, μέσα από ένα πλήθος εκκλησιαστικών φράσεων που έχουν περάσει στην καθημερινή γλώσσα τού λαού αλλά και μέσα από την αναδίφηση στην εξέλιξη της σημασίας κάποιων λέξεων και στην ετυμολογία.

Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος

Ο Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος Γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 11η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version