Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Ο Αριστοτέλης και η Αρετή ως Πολιτική Πράξη ​

16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
Μοιράσου το...

Το Μάθημα 22ο θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20

Δημιουργός Θανάσης Μπαντές Φιλόλογος


Έργα: Ο Αριστοτέλης και η Αρετή ως Πολιτική Πράξη και Ο Αριστοτέλης τα Ηθικά Ευδήμια και η Αρετή ως Υπαρξιακή Ανάγκη

Εισηγητές: Ζήσης Μητλιάγκας Φιλόλογος (προλογικά)

Θανάσης Μπαντές: Η Εξομολόγηση ενός Δημιουργού

Στο πλαίσιο των μαθημάτων κλασικής παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο φιλολόγων Σερρών την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιαστεί το δίτομο έργο του Θανάση Μπαντέ σχετικά με την ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη, όπως διαμορφώνεται στα έργα Ηθικά Ευδήμια και Ηθικά Μεγάλα.

sotiria panou


Τα δύο βιβλία του Θανάση Μπαντέ Ο Αριστοτέλης και η Αρετή ως Πολιτική Πράξη και Ο Αριστοτέλης, τα Ηθικά Ευδήμια και η Αρετή ως Υπαρξιακή Ανάγκη επιχειρούν να καταδείξουν τις αριστοτελικές αντιλήψεις στο ζήτημα της ηθικής αρετής καθιστώντας σαφή την αδιαπραγμάτευτη επικαιρότητά τους.

Η ανθρώπινη ευτυχία είναι αδύνατο να τοποθετηθεί έξω από το πλαίσιο της συνύπαρξης και η συνύπαρξη είναι αδύνατο να νοηθεί χωρίς την ηθική αρετή που θα επιφέρει την αρμονία στις σχέσεις. Κι αυτή ακριβώς είναι η ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη· ο υπέρτατος ανθρωπισμός που θέτει την αρετή σε αποκλειστικά γήινα μέτρα.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρα αισιόδοξο.

Ο άνθρωπος είναι σε θέση να διαπλάσει τη μοίρα του ακολουθώντας τους κανόνες της αρετής, οι οποίοι αφορούν τις δικές του (κι όχι τις θεϊκές) δυνάμεις.

Κι εδώ, βέβαια, δεν προβάλλεται η οπτική της ατομικότητας που θα ενεργήσει προσωπικά, αλλά η αξία της συλλογικής δράσης, αφού ο άνθρωπος εντάσσεται μέσα στο σύνολο από το οποίο δε διαμορφώνεται μόνο, αλλά και το διαμορφώνει.


Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες.

Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net).


Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας», «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου», «Ο Αριστοτέλης, η Ηθική Αρετή και η Κατάκτηση της Ευτυχίας» και «Ο Αριστοτέλης και η Κοινωνική Διάσταση της Αρετής».

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Το Θαύμα των Κλασσικών Γραμμάτων

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

panagiotis grigoriadis
Exit mobile version