Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: ​ Ο στοχασμός και η σοφία του Αριστοτέλη!

aristotelis-mathimata-klassikis-paideias
Μοιράσου το...

Στα Μαθήματα Κλασσικής παιδείας ο Γιώργος Δεληγιώργης ​ Ο στοχασμός και η σοφία του Αριστοτέλή Βρισκόμαστε στην 20ή Διδακτική περίοδος 2022-2023, Μάθημα 11ο, 21 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

ΘΕΜΑ: «ο στοχασμός και η σοφία του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ζωή. Η ηθική του, οι διαχρονικές και επίκαιρες περί της ευδαιμονίας απόψεις του»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Δεληγιώργης, φιλόλογος

«H αλήθεια του Σταγειρίτη είναι σημαντικό μέρος της κληρονομιάς κάθε καλλιεργημένου ανθρώπου.» Ross

Οι στοχασμοί του Αριστοτέλη αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τον σημερινό άνθρωπο. Εξάλλου οι προκλήσεις της ζωής παραμένουν ως ένα βαθμό ίδιες.

Στο μάθημα αυτό θα αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους ο διαχρονικός λογισμός του Αριστοτέλη δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες και τα άγχη και του σύγχρονου ανθρώπου και στην αγωνιώδη αναζήτηση του πως θα πορευθεί προς την κατάκτηση της ευτυχίας του.

fani toti

Οι απόψεις του μεγάλου αυτού δασκάλου «περί ευδαιμονίας» περιέχονται κυρίως στα « Ηθικά Νικομάχεια», το πιο ώριμο έργο του, που δεν περιλαμβάνει τυπικά ένα σύνολο εφαρμόσιμων κανόνων, αλλά μια φιλοσοφική αναζήτηση της ουσίας της ύπαρξης μας και της συνειδητής πορείας προς την ευδαιμονία..

Την ευδαιμονία την θεωρεί ως το «ύψιστον αγαθόν», μια κατάσταση και ποιότητα της ψυχής, που δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου και κερδίζεται με συνεχή αποζήτηση της αρετής. «ο ευδαίμων βίος» λέει «δεν παρέχεται ως χάρισμα, αλλά αποκτάται με αρετή και άσκηση, μαθαίνεται και κατακτάται».

Θα μας απασχολήσουν επίσης οι ενδιαφέρουσες αντιλήψεις του περί «μεσότητος», μιας γενικής ηθικής αρχής που αφορά τις πράξεις και τη διαχείριση των παθών του ανθρώπου, περί δικαιοσύνης και περί φιλίας που την θεωρεί απαραίτητη στη ζωή και γι αυτό της αφιερώνει δυο ολόκληρα βιβλία.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version