Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Η άρνηση ως μέθοδος άσκησης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης

16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
Μοιράσου το...

Το Μάθημα 25ο θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20 με θέμα ” Η recusatio (άρνηση) ως μέθοδος άσκησης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης στον Βεργίλιο και στον Οράτιο”

Εισηγητής ο κ. Γεώργιος Χ. Παρασκευιώτης Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης –   Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών -Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνή

Η παρούσα διάλεξη έχει ως θέμα της τη recusatio («άρνηση») και τον τρόπο με τον οποίο ο Βεργίλιος και ο Οράτιος χειρίζονται και αξιοποιούν το συγκεκριμένο ρητορικό σχήμα στα έργα τους. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να αναδείξει πώς η πολιτική εξουσία ασκούσε πίεση στους συγγραφείς για εξύμνηση του αυτοκράτορα και του πολιτειακού καθεστώτος (πολιτική ποίηση), περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο σε σημαντικό βαθμό την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη έκφρασή τους και πώς εκείνοι αντέδρασαν μέσω της recusatio. Διαπιστώνεται ότι η recusatio μαζί με τις ποιητολογικές προτιμήσεις των ποιητών αποκαλύπτει τη συγκεκαλυμμένη αγανάκτηση και αντίδρασή τους στην πολιτική εξουσία που επιχειρεί να περιορίσει τη libertas (ελευθερία) τους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μια ισορροπία μεταξύ ποιητή και πάτρωνα.

savvas rizos

Ο Γεώργιος Χ. Παρασκευιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Γεννήθηκε στην Ορεστιάδα και μεγάλωσε στις Σέρρες όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στη συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λατινική Φιλολογία (Master και PhD) στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Μ. Βρετανίας. Δίδαξε στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2020 υπηρετεί στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη λατινική βουκολική ποίηση, τη βεργιλιανή ποίηση, την Αυγούστεια ποίηση, τη ρωμαϊκή κωμωδία, τη χρήση του μύθου στην Αυγούστεια ποίηση και τη λειτουργία του χιούμορ στη λατινική λογοτεχνία. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει μια επιστημονική μονογραφία για τη λατινική βουκολική ποίηση και πλήθος άρθρων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Χρυσάφης, Μητλιάγκα και Τσιμερίκας για τα στρατόπεδα!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

panagiotis grigoriadis
Exit mobile version