Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας:Η έρευνα των νεοελληνικών τοπωνυμίων

Μοιράσου το...

Στα Μαθήματα Κλασσικής παιδείας Η έρευνα των νεοελληνικών τοπωνυμίων Με τον Ταχινοζλή Νικόλαο

Βρισκόμαστε στην 20ή Διδακτική περίοδο 2022-2023, Μάθημα 13ο, στις 8 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης με θέμα «Η έρευνα των νεοελληνικών τοπωνυμίων» και εισηγητή τον φιλόλογο Ταχινοζλή Νικόλαο

Γερμανός ιστορικός J. Ph. Fallmerayer (1790-1861)

Ο γερμανός ιστορικός J. Ph. Fallmerayer (1790-1861) διατύπωσε το 1830 στο έργο του «Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους» την άποψη πως το γένος των Ελλήνων εξέλιπε από την Ευρώπη και πως ούτε μία σταγόνα γνησίου και ανοθεύτου ελληνικού αίματος κυλάει στις φλέβες του χριστιανικού πληθυσμού της σημερινής Ελλάδας, αλλά πως είναι πιο πολύ απόγονοι Σλάβων και Αλβανών.

Η προκλητική αυτή θέση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ελλήνων και Φιλελλήνων επιστημόνων και αποτέλεσε σημαντική ώθηση για τη συστηματική ενασχόληση στη χώρα μας με τα τοπωνύμια και ανθρωπωνύμια και την ανάπτυξη του κλάδου της Γλωσσολογίας που ονομάζεται Ονομαστική ή Ονοματολογία.

PANAGIOTIS SPIROPOULOS

Η ερμηνεία τους υπήρξε αντικείμενο των επιστημονικών ενδιαφερόντων των μεγάλων μας γλωσσολόγων, όπως ο Γ. Χατζηδάκις, ο Κων. Άμαντος, ο Δημ. Γεωργακάς, ο Νικ. Ανδριώτης.

Το δίτομο έργο του Χαρ. Συμεωνίδη (2010) «Ετυμολογικό λεξικό των νεοελληνικών οικωνυμίων» με 18.368 λήμματα αποτελεί σήμερα την πλέον συστηματική εργασία σ’ αυτόν τον τομέα, σε τοπικό επίπεδο ξεχωρίζει η «Ονομάτων επίσκεψις» νομού Ιωαννίνων» του Κ. Οικονόμου (2018) με περισσότερα από 35.000 λήμματα Επιχειρείται μια αναδρομή της μέχρι σήμερα έρευνας και επισημαίνονται ελλείψεις και αδυναμίες.

Ο ομιλητής σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1983).

Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων από το 1986 είναι η έρευνα των νεοελληνικών ανθρωπωνυμίων.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες ονοματολογικού περιεχομένου σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τα τελευταία χρόνια κυρίως στα Σερραϊκά Σύμμεικτα.

Στην διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (2005) με τίτλο «Μορφές του Κωνσταντίνος: 19ος αι.-1913» θεωρεί ένα πλήθος βαφτιστικών και επωνύμων μορφές της καθημερινής επικοινωνίας του ονόματος του ιδρυτή της Κωνσταντινουπόλεως. Στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Απελευθέρωση δημοσίευσε τις «Σερραϊκές οικογένειες: 19ος αιώνας-1913», υπό έκδοση βρίσκεται η εργασία του με τίτλο «Τα ονόματα των Νταρνακοχωριτών: 19ος αιώνας-1913».

Όπως είναι γνωστό τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version