Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Όμορφα μέρη του Πολέμου «Τετράδια» από τον Θουκιδίδη

16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
16707621 251853831930151 2875131738977085285 o
Μοιράσου το...

Το Μάθημα 27ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20

Έργο :  Όμορφα μέρη του Πολέμου «Τετράδια» από τον Θουκιδίδη. 

     του Σταυριανού Αγοραστού

sotiria panou

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Ζήσης Μητλίαγκας, Φιλόλογος

                          Σταυριανός Αγοραστός, Φιλόλογος

Η εξομολόγηση ενός δημιουργού

Περίληψη του Θέματος: Ο Θουκυδίδης ο Ολόρου  και της Ηγησίας πόλης έγραψε την ιστορία του πολέμου μεταξύ Πελοποννησίων και Αθηναίων. Σ’ αυτήν αναφέρει βέβαια και τις αφορμές του πολέμου (σύγκρουση δημοκρατικών και ολιγαρχικών στην Κέρκυρα, εισβολή νυχτερινή των Θηβαίων στην Πλαταία….), αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι βρίσκει την αληθινή αίτια του πολέμου και την καταγράφει και την διαδίδει σ’ όλο τον κόσμο: Ο φόβος των Λακεδαιμονίων εξαιτίας της αύξησης της δύναμης των Αθηναίων.

Αυτός ο φόβος τους οδηγεί προς τις καταστρεπτικές εκδρομές κατά της Αττικής (μεγάλη λεηλασία του περιβάλλοντος) και σε πολέμους σε όλη την Ελλάδα κατά των Αθηναίων.

Αλλά και οι Αθηναίοι χτυπούν σκληρά τους συμμάχους τους οι οποίοι επιθυμούν την ανεξαρτησία τους και  καταστρέφουν ολοσχερώς τη Μήλο, δολοφονώντας όλους τους άντρες – αιχμαλώτους – και πουλώντας γυναίκες και παιδιά.

Το μεγάλο λάθος των Αθηναίων: Με πρόταση του Αλκιβιάδη προς την εκκλησιά του Δήμου μεταφέρουν τον πόλεμο στη Σικελία, όπου συντρίβονται από τους Σικελίωτες και Πελοποννήσιους.

Η τελική συντριβή: στους Αιγός Ποταμούς.

Ο Σταυριανός Αγοραστός, γεννήθηκε στο Καλαμωτό (Αρχαία Καλίνδοια) Θεσσαλονίκης, αλλά από μικρή ηλικία ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άκουσε μαθήματα αρχαίας κλασικής φιλολογίας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως φιλόλογος πρωτοδίδαξε για δέκα χρόνια, σε ιδιωτικά Γυμνάσια – Λύκεια της Θεσσαλονίκης (“Δελασάλ”, “Ανατολία”)· μετά την απόλυση του από το τελευταίο προσλαμβάνεται στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Ε.Λ.Θ.) και για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας του. Τάχτηκε από τότε ενάντια στη “λειτουργία” ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. σε όλες τις βαθμίδες της.

Το 1974 ήταν μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Θεσσαλονίκης, κατά της Βασιλείας στην Ελλάδα.

Το 1975 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Δημοκρατική Θεσσαλονίκη”, με επικεφαλής τον μετέπειτα Δήμαρχο Μιχ. Παπαδόπουλο. Το 1985 έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με το Κ.Κ.Ε. Προσπάθησε – όπως και σήμερα – μαζί με άλλους αγωνιστές για την αληθινή ενότητα όλων των γνήσιων αριστερών δυνάμεων στη χώρα μας (εξωκοινοβουλευτικών και μη).

Στα γράμματα εμφανίζεται το 1973 με την ποιητική συλλογή “Γόρδιος Δεσμός”. Εκδίδονται συνολικά 12 ποιητικές συλλογές του και ένα πολιτικό δοκίμιο. Άρθρα, επιστολές και μελέτες του δημοσιεύονται σποραδικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της χώρας μας.

ΥΓ: Στην παρουσίαση αυτού του εξαίρετου βιβλίου χαιρετισμένο θα απευθύνουν

Α. ο Σάκης Παπαπαναγίωτου Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α, Χορηγός της έκδοσης και γενναίος Χορηγός του Πνευματικού μας Συμποσίου εδώ και πολλά χρόνια.

Β. Ο εκδότης του Πνευματικού Έργου του κ. Αγοραστού, κ. Ανδρέας Γερμανός.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις για την SEREXPO 2023

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version