28/03/2024
21.9 C
Serres

Τραγανά από έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα του Άκη και το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και ο Άκης Πετρετζίκης έχει την καλύτερη συνταγή ώστε να είναι τραγανά από έξω, αλλά να λιώνουν στο στόμα.

Ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει το μυστικό για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, τα οποία θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Για το σιρόπι

procredit bank serres epimelitirio

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια


Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι
καρύδια


Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα, γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα.

Πηγή:enimerotiko

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την...

Όσο λαχταριστές κι αν είναι οι τηγανητές πατάτες, θα πρέπει να δείξουμε προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά εάν το λάδι για το τηγάνισμα έχει...

Γιατί ο Χριστός αφού αναστήθηκε έφαγε ψητό ψάρι και μέλι;

Στο Ευαγγέλιον κατά την εορτή της Αναλύψεως ακούμε ότι ζήτησε και έφαγε ο Χριστός «ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου», δηλ. ένα κομμάτι...

Ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ για τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δίνει τη δυνατότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα οι 38 δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις με τον τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή»...

9 «κρuφές» κıνήσεις που μαρτuρούν ξεκάθαρα πως αuτός που σου μıλάει δεν σε...

Εάν δεν είσαι σίγουρος  αν κάποιος σε συμπαθεί ή όχι και δεν θέλεις να στους ρωτήσεις θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές. Δώσε προσοχή στο τρόπο...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Brownies Cheesecake

Υπέροχο γλυκό με δύο αγαπημένες γεύσεις μαζί. Brownies και cheesecake. Απολαύστε το με μια μπάλα παγωτό. Συνολικός Χρόνος: 1:10' Υλικά Για το μίγμα brownies 90γρ. σοκολάτα κουβερτούρα90γρ. αλεύρι...

Οι συνήθειες ύπνου που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής έως και 5 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Γνωρίζατε ότι οι σωστές συνήθειες ύπνου μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής; Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από το American College of Cardiology,...

Άξιο παλικάρι: Το πρωί δούλευε και το απόγευμα διάβαζε ο Νίκος Γραμμόζης που πέρασε στην Ιατρική Σχολή

Το πρωί δούλευε και το απόγευμα παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Λύκειο, αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στην Ιατρική Σχολή Πατρών. Το πρωί δούλευε...

Συνέχισε να διαβάζεις