Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

O μεσημεριανός ύπνος αυξάνει τη δημιουργικότητα

Μοιράσου το...

Εκτός από το ότι ξυπνάτε πιο ανανεωμένοι, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σας κάνει και πιο δημιουργικούς.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το μυαλό σας είναι πιο «γόνιμο» μετά από έναν σύντομο υπνάκο, κατά τη διάρκεια του σταδίου έναρξης του ύπνου, όταν βρίσκεστε μεταξύ ύπνου και αφύπνισης.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ και της Ιατρικής Σχολής του Harvard δήλωσαν ότι όταν ζητήθηκε από τα υποκείμενα να ονειρευτούν ένα συγκεκριμένο θέμα κατά τη φάση του ύπνου τους, είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε τρεις δραστηριότητες που απαιτούσαν δημιουργικότητα και σχετίζονταν με το θέμα.

«Όταν σας ζητείται να ονειρευτείτε ένα θέμα κατά την έναρξη του ύπνου, μπορείτε να έχετε ονειρικές εμπειρίες χρήσιμες για δημιουργικές εργασίες», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kathleen N. Esfahany.

savvas rizos

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Scientific Reports, λένε ότι οι άνθρωποι στους οποίους δόθηκε αυτή η οδηγία σκέφτηκαν πιο ευφάνταστες ιστορίες από εκείνους που κοιμήθηκαν χωρίς προτροπή ή παρέμειναν ξύπνιοι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν βρίσκεται σε αυτή την ονειρική κατάσταση, ο εγκέφαλος δημιουργεί πιο εκτεταμένες συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ιδεών, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Αν έχετε πρόσβαση σε αυτή την κατάσταση του εγκεφάλου, μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί στη ζωή σας, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ανακαλύψουν μια αποτελεσματική μέθοδο για την εκτέλεση μιας εργασίας που απαιτούσε αριθμούς, αν έφταναν γρήγορα στο στάδιο εισόδου στον ύπνο, που αναφέρεται επίσης ως Ν1.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ θέλησαν να εφαρμόσουν την έρευνά τους σε τομείς όπως η αφήγηση ιστοριών, η οποία συνδέεται περισσότερο με τη δημιουργικότητα.

Ήταν επίσης περίεργοι να διερευνήσουν αν μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ονείρων και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργική διαδικασία.

Όταν εξέτασαν τις επιδόσεις και στις τρεις εργασίες, ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμήθηκαν με στοχευμένη επώαση ονείρων υπερείχαν κατά 43% εκείνων που κοιμήθηκαν χωρίς αυτήν και κατά 78% εκείνων που έμειναν ξύπνιοι χωρίς αυτήν.

«Αν καθοδηγήσουμε τη σκέψη σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε καθοδηγείται και η δυνατότητα αναζήτησης πιο απομακρυσμένων εννοιών», εξηγούν.

«Αν σας καθοδηγήσουμε να ονειρευτείτε ένα δέντρο, καταλήγετε να έχετε πολύ ευρύτερους συνειρμούς σχετικά με τα δέντρα, και τότε όλα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν στις δημιουργικές σας αντιδράσεις», καταλήγουν οι ερευνητές.

Καρδιά: Τι είναι χειρότερο η ζάχαρη ή το αλάτι;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version