19/06/2024
23.2 C
Serres

Μουσακάς με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας

Array

Ο εθνικός μας μουσακάς, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σε μια νέα συνταγή με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας που απογειώνει τη γεύση του.

Ένα πιάτο που θα λατρέψουμε ξανά!

Συνολικός Χρόνος: 1:20′

Υλικά

Για τον πουρέ μελιτζάνας

dei gaia e vima (1)
Nektar

4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
½ λεμόνι, τον χυμό
Για τον κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκελίδα σκόρδο
3 πρέζες ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο
200 ml ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
λίγο μοσχοκάρυδο
200 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Για τις πατάτες

6 μεγάλες πατάτες
5-6 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον πουρέ μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός πιρουνιού τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις κρατάμε όρθιες και με ένα μαχαιράκι τις ξεφλουδίζουμε.


Βάζουμε την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Για τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι με μαντολίνο και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 4

Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι ώστε να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη.

Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, κατόπιν αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 5

Για τις πατάτες: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 6

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί (25×30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά με το μείγμα του πουρέ μελιτζάνας και ομογενοποιούμε καλά. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και έπειτα βάζουμε ακόμα μια στρώση πατάτας.

Έπειτα στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά με τον πουρέ μελιτζάνας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C στον αέρα για 45΄.

Σερβίρουμε αφού σταθεί και κρυώσει ελαφρώς το φαγητό.

Υγιεινή και πεντανόστιμη μηλόπιτα -Χωρίς βούτυρο και αλεύρι

Τριμμένη πατατόπιτα με τυρί και σκόρδο -Eύκολη και νόστιμη συνταγή

Διασφάλιση λειτουργίας Ξενώνων Φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη – Εύοσμο!

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Στέλλα Μπεζαντάκου: “Μ’ αρέσει να θέλουν τον σύζυγό μου κι άλλες γυναίκες”

H Στέλλα Μπεζαντάκου μίλησε για την αποχή της από το τραγούδι εδώ και περίπου 7 χρόνια, συνδέοντας την “εξαφάνισή” της με τον γάμο της,...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και...

Τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...

Μαριλένα Παναγιωτοπούλου: «Λογικό που αρέσω σε μικρoτερους άντρες, αφού είμαι σαν νεράιδα»

«Ούτε οι γιοι μου δεν ξέρουν την ηλικία μου». Η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου δηλώνει Τίνκερμπελ, στο Πρωινό και εξομολογείται στη Μαίρη Αρώνη ότι κάνει μόνο ακραία...

«Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;»: Αυτές θα είναι οι τέσσερις βασικές πρωταγωνίστριες στις...

Στην αποκάλυψη των ηθοποιών που θα παίξουν τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους, στην κινηματογραφική μεταφορά της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του 2000, «Τι ψυχή θα παραδώσεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παντρεύτηκε τον σύντροφό του ο ηθοποιός Mιχάλης Οικονόμου

Το ζευγάρι έχει έναν γιο, ενώ υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης το 2021 Χαρές για τον ηθοποιό Mιχάλη Οικονόμου που το βράδυ της Παρασκευής (14/6) παντρεύτηκε με...

Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά επετεύχθη εγκυμοσύνη και γέννηση υγιούς παιδιού μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Ένα υγιέστατο αγοράκι γέννησε η 39χρονη Ειρήνη Κόκα,...

Τέρης Χρυσός: «Δεν παντρεύτηκα ποτέ εξαιτίας της μαμάς μου. Η μια της ξίνιζε και η άλλη της βρώμαγε»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Τέρης Χρυσός στη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου και την On Time. Ο Τέρης Χρυσός αναφέρθηκε για πρώτη φορά...

Συνέχισε να διαβάζεις