05/12/2023
7 C
Serres

Μουσείο Ακρόπολης: Άγνωστος αφόδευσε πίσω από την Αθηνά Νίκη

Tη στιγμή που το Μουσείο Ακρόπολης θεωρείται πρότυπο μουσείο και περιμένει να υποδειχτεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα

-αν και όταν αυτά επιστρέψουν ποτέ στη χώρα που τα γέννησε- διαφημίζοντας παντού τις άριστες προδιαγραφές ασφαλείας του, περίεργα περιστατικά και καταγγελίες δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.

Περίεργα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης το τελευταίο διάστημα και πολλές είναι οι απορίες που δημιουργούνται για το επίπεδο ασφαλείας του Μουσείου που πρόκειται να υποδεχτεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν ποτέ αυτά επιστρέψουν στη χώρα που τα γέννησε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, την Κυριακή (22/10) που μας πέρασε, γύρω στις 9.30-10.00 το πρωί, άγνωστος αφόδευσε εντός του Μουσείου, στον πρώτο όροφο, στην περιοχή των εκθεμάτων της Αθηνάς Νίκης.

Το περιστατικό αυτό έγινε κατά τη διάρκεια διαλείμματος του αρχαιοφύλακα – στο διάλειμμα του οποίου δεν υπήρχε αντικατάσταση- και αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το περιστατικό έγινε αντιληπτό από έναν επισκέπτη του μουσείου ο οποίος και ειδοποίησε τους υπευθύνους.


Το γεγονός αυτό δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα βράδυ στα τέλη Αυγούστου σε χώρο ανασκαφής του Μουσείου της Ακρόπολης εισέβαλαν πέντε νέες γυναίκες Ρομά και αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό νομισμάτων διαφόρων χωρών.

Οι γυναίκες έγιναν αντιληπτές εκ των υστέρων από φύλακα του Μουσείου της Ακρόπολης, κλήθηκε η αστυνομία και συνελήφθησαν.

Η διοίκηση του Μουσείου προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως οι γυναίκες αυτές πέρασαν από τις πύλες του μουσείου.


Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά οφείλουν να διερευνώνται για να διορθωνονται τυχόν λάθη και αστοχίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται, πριν φτάσει να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο.

Γι’ αυτό ζητήσαμε την άποψη του Μουσείου, το οποίο ουδέποτε απάντησε στα ερωτήματά μας.

“Το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί υποστελεχωμένο και στον αυτόματο”

Άνθρωποι του Μουσείο Ακρόπολης καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του μουσείου, αλλά και την αδύναμη εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας του.

Η έλλειψη ενημέρωσης του προσωπικού του μουσείου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.


Πολλοί από τους νέους φύλακες δε γνωρίζουν καν τις εξόδους κινδύνου, ενώ αναπάντητες μένουν αιτήσεις του προσωπικού στη διεύθυνση του Μουσείου προκειμένου να λάβουν -όπως είναι υποχρεωμένοι εξαρχής- το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών και τα σχέδια εκκένωσης του κτιρίου σε περίπτωση ανάγκης.

“Το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί υποστελεχωμένο και στον αυτόματο”, καταγγέλλουν.

Τα προβλήματα αυτά δε θα υπήρχαν αν το προσωπικό ήταν επαρκές για την κάλυψη όλων των θέσεων, αν κατά την πρόσληψή του υπήρχε πλήρης ενημέρωση για την ιδιαιτερότητα του χώρου και αν παρεχόταν κατάλληλη εκπαίδευση και γινόντουσαν τουλάχιστον οι προβλεπόμενες ασκήσεις που ορίζει ο Νόμος

Είναι τελικά το Μουσείο Ακρόπολης πρότυπο μουσείο;

Να σημειωθεί πως το Μουσείο Ακρόπολης είναι το πρώτο Μουσείο που έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θεωρείται πρότυπο μουσείο για τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού που μετατράπηκαν το τελευταίο εξάμηνο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σύμφωνα με τον νόμο 5021/2023.

Η υποστελέχωση και τα κενά ασφαλείας του μουσείου μόνο τυχαία δε φαίνεται πως είναι.

Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν πως με την ιδιωτικοποίηση αυτή όχι μόνο υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των Μουσείων, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, όπως για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων σε ιδιωτικές εταιρείες με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (για παράδειγμα τη φύλαξη, την καθαριότητα, την οργάνωση εκθέσεων).

Δυσλειτουργίες ήδη έχουν παρουσιαστεί στα μουσεία αυτά.

Η ομερτά που υπάρχει γύρω από το πώς λειτουργούν και πώς αποφασίζουν τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων δε βοηθά σε κάτι.

Αντιθέτως, μόνο η διαφάνεια και η αντιμετώπιση των αστοχιών και των παραλείψεων μπορεί να προφυλάξει τα Μουσεία απο το να ζήσουν καταστάσεις όπως αυτές του Βρετανικού Μουσείου, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ευρήματα από τις συλλογές του έβγαιναν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!

Η χώρα μας είχε τα πρωτεία στον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσειακών συλλογών.

Η εισαγωγή μοντέλων που έχουν ήδη δείξει τα όριά τους στο εξωτερικό, δε φαίεται πως εξυπηρετεί σε κάτι.

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος του Θεαγενείου θησαύριζε πουλώντας φάρμακο – μαϊμού

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Ομιλία στο Νεοχώρι για την Ψυχική Υγεία

Πηγή:news247

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αγία Βαρβάρα: Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού – Τι συμβολίζει το ποτήρι που...

Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήρι στο χέρι. Στις 4 Δεκεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη της μεγαλομάρτυρος...

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν

Το ποσό που δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν Από σήμερα Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η καταβολή του δώρου...

Χάκερς επιτίθενται σε πελάτες της booking.com- Συναγερμός και στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο χάκερ το booking.com και οι πελάτες της πλατφόρμας - Θύματα και στην Ελλάδα Οι χάκερς αυξάνουν τις επιθέσεις τους σε πελάτες της Booking.com...

Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από το «Πολικό Εξπρές»

Πίσω από το θαυμαστό κόσμο του Άγιου Βασίλη υποβόσκει μια σκοτεινή πραγματικότητα Η ταινία «Το πολικό εξπρές», που κυκλοφόρησε το 2004 και βασίζεται στο παιδικό...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Όσοι βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις μιλούν ειλικρινά για αυτό το ένα πράγμα

Αναρωτιέστε πώς να έχετε μια υγιή σχέση; Η ειλικρίνεια, η οικειότητα και ο σεβασμός είναι οι θεμέλιοι λίθοι. Αλλά χωρίς πλήρη διαφάνεια γύρω από τα οικονομικά, μπορεί...

Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι

Κρυολογήσατε αλλά πλέον έχετε αναρρώσει; Tότε φροντίστε να απολυμάνετε τα παρακάτω αντικείμενα του σπιτιού, για να προστατέψετε την περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης και τους...

Ηλιάνα Παπαγεωργίου για την επανασύνδεση με τον σύντροφό της: Ήθελα να φάω ξαναζεσταμένο φαγητό

«Εσείς δεν παραπονιέστε ότι είμαι αδύνατη, ε ήθελα να φάω λίγο ζεσταμένο φαγητό να δέσω» είπε σε ρεπόρτερ, με χιουμοριστική διάθεση Την Ηλιάνα Παπαγεωργίου έδωσε...

Συνέχισε να διαβάζεις