07/12/2023
10.8 C
Serres

Δήμος Αμφίπολης: Από τον Μπαχάρη Μπαχαρόπουλο πρόταση για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας!

Την πρόταση του για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/10/2022 ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος.

Στο πλαίσιο του γενικότερου διαλόγου που έχει ξεκινήσει στην αυτοδιοίκηση, για την άμεση ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας και απαλλαγής από ένα κόστος που συνεχώς μεγαλώνει, κατέθεσα στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, το θέμα:

Της άμεσης ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Αμφίπολης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας και στην προστιθέμενη αξία που θα προσέδιδε στην αντιμετώπιση των τραγικών και δυσβάσταχτων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, στο Δήμο μας.

Ήδη, οι απλήρωτες οφειλές του Δήμου Αμφίπολης προς τη ΔΕΗ, κατά την 31η Αυγούστου 2022, ανέρχονταν σε 1.331.722 ευρώ.


Κατέθεσα, στον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, απόσπασμα του Πρακτικού Οδηγού: Δήμοι και τοπικές αρχές: ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, που εκπονήθηκε στα πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας .

Κάλεσα τη δημοτική αρχή να υιοθετήσει συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους στόχους που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, όπως ο στόχος ποσοτικοποίησης της κοινοτικής ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πρότεινα να καταθέσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της ένταξης προτάσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.


Αναφέρθηκα σε ιστορίες επιτυχίας σε αρκετούς δήμους στη Ελλάδα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αξιοποιούν το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετάβαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως:

Ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου (https://sifnosislandcoop.gr) και η ΜΙΝΩΑ Ενεργειακή (https://minoanenergy.com/), μια ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη.

Ο Δήμος Φυλής, που αναπτύσσει το πρώτο σύστημα φωτοβολταϊκών για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Ηρακλείου (Κρήτη), που δημιούργησε μια ενεργειακή κοινότητα με στόχο την κατασκευή ηλιακών στεγών στα δημοτικά κτήρια και τη στήριξη 1.500 τοπικών οικογενειών, προσφέροντάς τους δωρεάν μερίδια και ευκαιρίες συμμετοχής.


Ο Δήμος Λάρισας, που εγκατέστησε πρόσφατα φωτοβολταϊκά συστήματα με ικανότητα περίπου 200kW στις στέγες δημοτικών κτηρίων.

Ο Δήμος μας δεν μπορεί απλά να παρακολουθεί άπραγος τις εξελίξεις, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας και τη στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.

Η εθνική νομοθεσία στην Ελλάδα αναφέρει ευθέως τον ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής Φτώχιας.

Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ενεργειακές κοινότητες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για το Δήμο μας.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μπισκότα κανέλας με 4 υλικά -Για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα

Τι πιο νόστιμο από μερικά μπισκοτάκια κανέλας; Η εποχή των Χριστουγέννων είναι κοντά και σιγά -σιγά μπαίνουμε σε Christmas mood, με το σπίτι μας να...

Δημοτικό σχολείο στην Κω θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου στην Κω θα συνδεθεί μέσω Ασυρμάτου, τύπου VHF, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς αυτός...

Γιατί οι πίτσες τοποθετούνται σε τετράγωνα κουτιά αφού είναι όλες στρογγυλές;

Σίγουρα κάποια στιγμή μπορεί να σας έχει δημιουργηθεί η απορία για ποιο λόγο ενώ οι πίτσες είναι στρογγυλές, όλα τα καταστήματα χρησιμοποιούν τετράγωνα κουτιά...

Βενετία: Γόνδολα με τουρίστες αναποδογύρισε στο νερό λόγω ασταμάτητων selfies

Οι Κινέζοι τουρίστες αγνόησαν τις εντολές του γονδολιέρη να καθίσουν κάτω με αποτέλεσμα να βρεθούν στα παγωμένα νερά. Μια ομάδα ατίθασων τουριστών βρέθηκαν στα θολά,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ναύπακτος: «Θέλαμε να γελάσουμε» λένε οι μαθητές που μοίραζαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες

Πώς δρούσαν οι 13χρονοι - Παραδέχθηκαν τις πράξεις τους, ενώ συνελήφθησαν οι γονείς τους Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται έξι μαθήτριες από το Γυμνάσιο της...

Νένα Μεντή: Έχω φάει πολύ χαστούκι στη ζωή μου, δεν είμαι ένας τυχερός άνθρωπος

«Έζησα πολύ σκληρά πράγματα» ομολογεί η Νένα Μεντή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προσωπική της ζωή αλλά και τη διαδρομή της στο χώρο...

O Κίσινγκερ και η σινοαμερικανική «διπλωματία του πινγκ-πονγκ»

Γράφει ο Νότης Μαριάς*  Η είδηση του θανάτου του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερσε ηλικία 100 ετών αναγγέλθηκε με πηχυαίους τίτλους στον παγκόσμιο...

Συνέχισε να διαβάζεις