Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Ο Κώστας Μπούμπας βάζει μπροστά τα ζητήματα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.

Ο Κώστας Μπούμπας βάζει μπροστά τα ζητήματα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.

Ερώτηση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις Τοποθετήσεις-Μεταθέσεις & Χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας απεύθυνε ο βουλευτής Σερρών κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.) ο χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων απασχολεί τους περισσότερους στρατιωτικούς καθόσον είναι συνδεδεμένος με τη βαθμολογική ανέλιξή τους και επομένως επιδρά δυναμικά στη μεταθετικότητά τους.

Παρατηρείται έτσι μεγάλος αριθμός στρατιωτικών να μετατίθεται από τόπους συμφερόντων λόγω απουσίας χαρακτηρισμού Μονάδων Εκστρατείας. 

Οξύμωρο γεγονός αποτελεί επίσης ενώ στρατιωτικοί υπηρετούν σε χαρακτηρισμένες Μονάδες Εκστρατείας και αποκομίζουν το βάρος των υποχρεώσεων της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν ενασκούν τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας λόγω έλλειψης χαρακτηρισμένων θέσεων σε συνάφεια του βαθμού τους.

Έτσι, μετατίθενται από τόπους προτίμησης και έδρας στρατιωτικών Μονάδων ακόμα και στελέχη που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις τις επετηρίδας μορίων μεταθετικότητας, προκαλώντας το γεγονός αποκαρδίωση, διακύβευση του αισθήματος δικαίου καθόσον τα συλλεχθέντα μόρια προήλθαν από τα θεσμοθετημένα αξιοκρατικά κριτήρια μεταθέσεων.

Από τα παραπάνω διακρίνεται ολοφάνερα ότι το πλαίσιο του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας είναι ασφυκτικό και πολλές φορές άδικο για τους στρατιωτικούς με αποτέλεσμα να χρήζει νομοθετικής και διοικητικής επαναξιολόγησης ώστε να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη καταπόνηση μιας μετάθεσης των στρατιωτικών με κόστος την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διοίκηση, τη μειωμένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, την επιβάρυνση του δημόσιων οικονομικών με πρόσχημα το εγγενές χαρακτηριστικό των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στη διεύρυνση των θέσεων διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, οι οποίες καθορίζονται από τα Ανώτατα κατά Κλάδο Συμβούλια, για όσα στελέχη υπηρετούν σε Τμήματα, Υπομονάδες, Μονάδες, Συγκροτήματα και Σχηματισμούς εκστρατείας;
  1. Προτίθεστε να επαυξήσετε τα Τμημάτα, Υπομονάδες, Μονάδες, Συγκροτήματα και Σχηματισμούς εκστρατείας;
  1. Διαβλέπετε στη βελτιστοποίηση προσαρμοστικότητας του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου;

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version